A Zöldkövet Egyesület és a Fiatal Családosok Klubja nagy örömmel üdvözli, hogy a mai naptól életbe lépett az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának tiltása.

Ezzel a magyar Kormány újabb valódi lépést tesz a környezetvédelem érdekében, melyet kiemelt ügyként kezel, ahogy azt az európai helyreállítási alap felhasználásának célkitűzései között is láthatjuk.

Mivel a nemrég alakult Zöld Követ Egyesület egyik főcélja, hogy irányt mutasson a környezetvédelem iránt érdeklődők számára, a családokkal megismertesse a környezettudatos nevelést és edukálja a felnövekvő generációt, így ez az intézkedés számukra is rendkívüli jelentőséggel bír.

Miért is rendkívül aggasztó probléma a műanyag­szennyezés?

A műanyagszennyezés már elérte a bolygónk minden rejtett zugát. Találtak már műanyagot az óceánok mélyén, távoli erdőkben, az Északi-sarkvidék jégmezőin és lakatlan szigeteken is.

A műanyagszennyezés napjaink egyik legégetőbb környezeti problémájává vált. Az eldobható műanyagok gyártási üteme folyamatosan nő, ugyanakkor képtelenek vagyunk a keletkező mérhetetlenül nagy mennyiségű hulladékot megfelelően kezelni: megsemmisíteni, gyűjteni, visszaforgatni a gyártásba, újrahasznosítani.

A kormányrendelet értelmében – amely az EU törekvéseinek is megfelel –  a mai naptól tilos forgalomba hozni olyan egyszer használatos műanyag termékeket, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült terméket, mint az evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika, tányér, szívószál, italkeverő pálcika, expandált polisztirolból készült ételtároló edény, ételtartó, italtároló és italtartó pohár (beleértve ezek kupakját és fedelét is) bármilyen műanyagból készült italtartó pohár az ital értékesítési pontján biztosítva, (beleértve ezek kupakját és fedelét is), valamint a könnyű műanyag zacskók (mely biológiailag lebomló termékkel helyettesíthetők).

Ezek elsőre nehezen emészthető fogalmak, így, ha bárkinek kérdése merülne fel, vagy csak hasznos ötleteket szeretne kapni a környezettudatosabb életmód folytatásához, az nyugodtan vegye fel a kapcsolatot a Zöld Követ Egyesülettel elérhetőségeiken: www.zoldkovet.hu.

A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK), mint a családszervezet, örömmel nyugtázza, hogy a tiltás nem terjed ki a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint a speciális gyógyászati célra szánt termékekre.

A termékeknek csak az első hazai forgalomba hozatali tiltása szerepel a rendeletben, de ezek forgalmazása a korábban felhalmozott készletek erejéig nem tiltott.

Az egyesületek szeretnék mindenkinek felhívni a figyelmét a környezettudatos magatartásra, hogy ne használják ezeket a termékeket, hiszen a környezet- vagy természetvédelem valójában az otthon, haza, a család, a JÖVŐNK védelme.

Ez a rendelet egy nagy lépés afelé, hogy tehermentesítsük a Földet és a Természetet. Bízunk benne, hogy a közeljövőben a környezetvédelem más területein is lesznek észszerű szabályok, amelyek akár a hulladékgazdálkodás akár a víz vagy a levegő tisztaságának megóvása érdekében kerülnek majd bevezetésre.

Addig is a Zöld Követ Egyesület és a FICSAK nagy erőkkel dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet a mindennapi környezetvédelem fontosságára, hogy segítse a családokat és nap mint nap tesz azért, hogy tisztább legyen a világ és boldogabbak legyünk benne.