„Én egyedül kevés vagyok, hogy változtassak” – mondta hétmilliárd ember a Földön.

 

Háromszázmillió tonna műanyagot termelünk évente világszerte, ebből legalább nyolcmillió tonna az óceánokba és tengeri élőlényekbe kerül.

Mivel még a legkisebb sportesemények is hulladékkal és szemeteléssel járnak, ezért ebben a szektorban is óriási kihívás azoknak a módszereknek a megalkotása, amelyekkel csökkenthető a környezetterhelés. ♻️

A Zöld Követ Egyesületnél odafigyelünk arra, hogy rendezvényeink a legkisebb környezetterheléssel járjanak.?

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét missziója, hogy felhívja az emberek figyelmét a hulladékcsökkentés jelentőségére hosszútávon. E kezdeményezéssel ösztönözni szeretnénk minden embert arra, hogy az élhetőbb, tisztább környezet érdekében tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztási szokásaikra.

A környezettudatos jövő szempontjából nagyon fontos kezdeményezéshez a Zöld Követ Egyesület is csatlakozott.

Sorozatot indítottunk, ahol 10 egyszerű, tematikus tippet adunk a fenntarthatóbb életmód felé. Ezekkel a tippekkel szeretnénk megmutatni, hogy a hétköznapi környezettudatosság elérése a hulladékcsökkentésen keresztül sokkal egyszerűbb, mint amilyennek elsőre tűnik és valóban azon a már-már közhelynek hangzó mondaton múlik szinte minden, amit annyit hallani: minden lépés számít! ?

Az alábbi 10 tipp a Zöld Követ Egyesület Facebook oldalán 2021. november 20-29. között napi egy alkalommal megosztásra került.

 

1. TIPP ??Kukamonitoring??

Tégy szabaddá egy fél órát és nézd át, mi van jelenleg a szemetesben. Milyen anyagokat tartalmaz? Miből van a legtöbb? Mi az, amiről akár már holnap le tudnál mondani, de minimum csökkenteni a mennyiségét?

Hogyan? Figyeld egy hétig, miket dobsz ki a kukába (nem csak otthon, hanem mindenhol)! Elég, ha csak tudatosítod a mozdulatot, amikor kidobsz valamit, de persze vezetheted is precízen, amelyik jobban illik hozzád. A hét végén gondolkozz el a tapasztalatokon és vond le a következtetéseket ugyanúgy, mint az előző lépés során.

??Mi értelme ennek az egésznek???⠀

Sokan hiszik, hogy a hulladékcsökkentés a tárgyaink lecserélésénél kezdődik. Pedig korántsem. Fontos, hogy vegyük észre a saját tevékenységeink következményeit, most épp azt, hogy mennyi szemetet termelünk.

♻♻ Figyelj, tudatosíts egy automatikus mozdulatot és vond le a következtetéseket, majd cselekedj!♻♻

 

2. TIPP – ? A csapvíz iható?

Elterjedt tévhit, hogy az ásványvíz minősége jobb a csapvíznél, pedig a fejlett országokban – így a legtöbb helyen Magyarországon is – a csapból érkező víz minősége kiváló, sőt egyes palackozott vizek épp csak annyiban térnek el a csapvíztől, hogy csomagoltan jutunk hozzájuk.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Európában a csapvizet alaposabban ellenőrzik, mint az ásványvizeket. Emellett jó tudni, hogy egy-egy palackozott víz árának 90%-át a csomagolás viszi el, vagyis egy olyan eszközért fizetünk, amit néhány perc után már el is dobunk. ‼️

A tipp tehát a következő: kevesebb ásványvíz, több csapvíz! Nem szükséges egyik napról a másikra elhagynod kivétel nélkül az összes palackozott italt, ha ez meredek lépés még neked.?

 

3. TIPP ?Válaszd a csúnya zöldséget! ?

A zöldségek és gyümölcsök harmada még a boltok polcaira sem kerül ki a BBC szerint, pusztán amiatt, mert csúnyábbak. Pedig ezen termények többsége ugyanolyan beltartalmi értékkel bír, mint szebb társaik, mégis kidobásra kerülnek.?

Ennek pedig egyetlen oka, hogy a fogyasztók nem vásárolják meg ha valami nem olyan szép, tökéletes, megszokott.

Ezért ha legközelebb kevésbé tökéletes külsejű gyümölccsel-zöldséggel találkozol, örülj neki és csapj le rá! ?

Ha benne vagy, akár még jelezheted is a helyi zöldségesnek, hogy tegye félre neked ezeket az élelmiszereket, sokszor jelentősen nyomottabb áron, vagy akár teljesen ingyenesen is hozzájuthatsz!?

 

4. TIPP ✋Tanulj meg nemet mondani!

Legkönnyebb, vagy legnehezebb lépés? Nézőpont kérdése. Könnyű, hiszen csak végig kell gondolni, tényleg szükségem van-e egy adott eszközre. Ha nem, akkor ezt világosan, kedvesen közölni kell.?

Ez nehéz, mert sokak számára kényelmetlen, félnek attól, hogy megbántják a másikat, arról nem is beszélve, hogy ennek a döntésnek a meghozatalához szükséges egy jó adag önismeret is, majd egy erre alapozott kedves kiállás a saját értékrendünk mellett.?

Így ha legközelebb rosszul érzed magad amiatt, mert valamit nem mertél visszautasítani, ne pocsékold az energiád az önostorozásra: inkább tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért nem merted ezt meglépni, és válaszolj rá (magadnak) őszintén.

Mindezt gyakorlatiasan, a lényegre fókuszálva ekképpen hangzik: mindig tedd fel magadnak a kérdést (pl. vásárlás előtt, szóróanyagok osztogatásakor), hogy tényleg szükséged van-e az adott dologra, és ha nem, akkor mondd, hogy “Köszönöm, nincs rá szükségem!”?

 

5. TIPP ♻ Számold ki az ökológiai lábnyomod!

Az ökológiai lábnyom a mérési eszközünk arra, hogy számokkal is kifejezhessük, mekkora terhelést gyakorolunk környezetünkre. Számol a hulladéktermeléssel, az étkezéssel, a lakhatással, az utazásokkal, a ruházkodással, és lényegében minden más összetevővel, ami csak az életvitelünkkel jár. Te tudod, hogy a sajátod mekkora?

Hozzávetőlegesen ki tudod számolni online tesztek segítségével, amik közül én leginkább a WWF számítását tudom a figyelmedbe ajánlani. Töltsd ki a tesztet a https://zoldkovet.com/wwf-kalkulator linkre kattintva, majd gyere vissza és írd meg itt hozzászólásban (ha szeretnéd), hogy mi lett a végeredmény, valamint hogy milyen új dolgokat tanultál a teszt kitöltése közben!?

 

6. TIPP ? Vászonzsákba kérd a kenyeret! ?

Ez az, amivel még soha, sehol nem volt gondom, se pékségben ahol az eladó szolgál ki, se nagyobb üzletben, ahol nekem szükséges levennem a kiválasztott kenyeret a polcról. Vittem magammal a nagyobb méretű vászonzsákot, amiben elfér a kenyér, beletették, fizettem és mindenki boldogan, fennakadás nélkül folytathatta a napját.

Viszont gyakran hallom tőletek a kérdést, hogy ez oké, de hogyan nem száradnak ki a pékáruk a vászonzsákban? Úgy, hogy amint hazaérek, vászonzsákostul beteszem a kenyértartóba, aminek lecsukom az “ajtaját”! Ha csak hagyod szabadon a vászonzsákban, akkor természetesen kiszárad, megszikkad, hiszen a vászon lélegző anyag. ♻

 

7. TIPP ♻Használd újra a csomagolóanyagokat!

Ha nem tudod elkerülni, hogy hozzád kerüljön, tedd fel a kérdést: tudok neki új funkciót, egy újabb életet, értelmet adni, mielőtt kidobnám a megfelelő helyre?

 

8. TIPP Beszélj róla a barátokkal!

Beszélj róla a haverokkal, barátokkal! Törekszel a környezettudatosabb életmódra? Változtattál az étkezési szokásaidon, kerülöd a pálmaolajat, fújsz a felesleges csomagolásra, belevágtál a komposztálásba, energiatakarékosra cserélted az égőket? Bármi és bármilyen kicsi is legyen az, amivel előrébb léptél, legközelebb meséld el a barátaidnak, amikor arra kerül sor, kivel mi a helyzet!

Méltán lehetsz büszke magadra, csak egy valamire figyelj majd nagyon: E/1 személyben beszélj (én ezt csináltam, én amazt csináltam), és itt legyen is vége. Ez a Te döntésed, a Te életed, a Te meglátásaid. Ne erőltesd rá másra. Csak beszéljetek. Meséld el, miért döntöttél így, milyen elvárásaid vannak, mitől félsz. Ha kérdeznek, válaszolj. Ne kelts bennük bűntudatod.

Ne törj felettük pálcát, ne éreztesd azt, hogy Te ettől mennyivel több, jobb, értékesebb vagy (nem vagy, max egoistább).

Ha érdeklődnek, ha látod a nyitottságot, segíts. Ne ítélkezz! Csak segíts! Nyúlj a másik hóna alá, ha kicsit megbotlana és mosolyogj rá, mert Te már tudod: ez is a folyamat része. De pont azért a barátod, mert őszinték lehettek egymással, mert egymás támaszai lehettek. Hát akkor ne légy rest: beszélgess róla a haverokkal!

 

9. TIPP ♻ Hagyd el az egyszer használatos kávés poharakat!

☕️ Vizsgáld felül kicsit a kávézási szokásaidat! Milyen gyakran és hogyan fogyasztod? Ha kapszulásat, abból az újratölthetőt választod-e? Ha útközben, milyen pohárból? Tényleg nem tudod nyugodtan rászánni azt a pár percet, amíg megiszod, hogy leülj?

De hogy ne csak a pohárról/kapszuláról ejtsünk szót, mint hulladékról: hová kerül a kávézacc (ha van ráhatásod)?

Komposztálóba, bőrradírozáshoz kerül felhasználásra, simán a kukába? Milyen kávét fogyasztasz? Ha elérhető, kérd inkább a fair trade kereskedelemből származót?

Van min elgondolkodni, igaz? Pedig ez csak kávé, mennyi mindenen lehetne még elmélkedni a hétköznapok során! Ezért haladj lépésenként! Ne akard az egész mozgalmat azonnal a magadévá tenni! Találd meg azokat a megoldásokat, amik Neked működnek, amik a Te életedbe beilleszthetőek!

Ha tudsz, ülj le és idd meg nyugodtan! Lehetőség szerint használj saját kávés poharat és ints búcsút az eldobhatónak! Ha tudsz, komposztálj! Neked mi az, ami belefér, amit meg tudsz tenni?

10. TIPP ??Használj kulacsot!??

Tudtad, hogy a palackozott víz létrejötte az üdítőital-gyártóknak köszönhető, akik az 1970-es években a mesterséges igénykeltés módszerét alkalmazva kezdték el rászoktatni az embereket arra, hogy a csapvíznél – márkától függően – 100-10000-szer drágább, környezeti problémákat okozó és opcionálisan egészségre káros adalékanyagokat tartalmazó palackokból kezdjék el fogyasztani a vizet?

Azt ma már egyre kevesebb embernek szükséges elmagyarázni, hogy a műanyagszennyezés miért is problémás, ahogy azt is egyre többen tudják, ezek tetemes mennyiségét a nem megfelelően kezelt műanyag palackok teszik ki többek között.

Azzal azonban továbbra is kevésbé vagyunk tisztában, hogy a környezetünk károsításán túlmenően közvetlenül a saját egészségünknek is árthatunk a palackozott vizek és üdítők használatával, mivel a csomagolásból hormonális hatású adalékok szivároghatnak a folyadékba.

Ez leggyakrabban akkor fordulhat elő, ha a vizet túl sok ideig tárolod a palackban (tíz hét elteltével már kimutatták a vízben az adalékanyagokat), illetve ha túl magas a hőmérséklet (nyáron az autóban hagyott palack esetében például).

Magyarország jelentős részén a csapvíz kiváló minőségű, ha mégis problémád lenne vele, javíthatsz rajta házilag is: akár egy komolyabb víztisztító berendezéssel, akár csak egy vízszűrős kancsóval.

Összességében, ha meg tudod oldani, hogy egyszer használatos palackozott vizek és üdítők helyett tartós alternatívára, sokszor használható kulacsra válts, akkor ne légy rest, legyen ez a következő megtett, tudatos lépésed. ♻?

Bízunk abban, hogy egyre több embernek sikerült ezeket a hasznos tippet beépítenie a mindennapokba, ezáltal is hozzájárulva a hulladékcsökkentéshez.