Nem tudjuk eltagadni, ma már a bőrünkön érezzük a klímaváltozás negatív hatásait. Akad azonban, aki a nyilvánvaló jelek ellenére is hárítja a tényeket, nem akar szembenézni egyéni felelősségével és közös gondatlanságunk következményeivel.

Más nem fordít hátat a problémának és a maga eszközeivel igyekszik kivenni a részét ezeknek a következményeknek az elhárításában vagy mérséklésében. De akad olyan embertársunk is, aki a nap minden percében egy lehetséges klímakatasztrófa bekövetkeztétől szorong.

A klímaszorongás nagyon is valós jelenség, hatásaival pedig foglalkozni kell. Egyrészt, mert jelentős embertömegeket érint. A The Lancet Planetary Health szerint egy felmérésben 10.000 megkérdezett ember fele számolt be szomorú, szorongó, dühös, tehetetlen és bűnös érzésekről. A megkérdezettek 84%-a pedig úgy véli, hogy a bolygó ijesztő jövő előtt áll. Ezek az érzések befolyásolják mindennapi döntéseiket és tetteiket is. Vagyis a klímakatasztrófától való gondolatoknak, félelmeknek, a szorongásnak közvetlen és közvetett hatásai is lehetnek egyéni, de családi, közösségi szinten is. Egyéb kutatások kitértek arra is, hogy a fiatalok egy része úgy nyilatkozik, a klímaszorongás okán – vagyis a bolygónkat érintő lehetséges ökológiai katasztrófától való félelmében tér ki a gyermekvállalás elől. Ez pedig egy olyan probléma, amit nem söpörhetünk a szőnyeg alá.

 

 

A klímaszorongás nagyon sok ember életét megnehezítő, létező probléma tehát, amelynek bizonyos mértékig racionális háttere van. Valóban olyan történések zajlanak a Földön, olyan folyamatok indultak el, amelyeknek a végkimenetele akár katasztrófába is torkollhat. Vagy legalábbis kétséges, hogy ezek a folyamatok időben megállíthatóak e vagy sem.

A média, amellett, hogy értékes információkat is átad a Földünket érintő klímakrízisekről, egyben meg is nehezíti azok helyzetét, akik irracionális mértékű szorongással reagálnak a hírekre. A folyamatos, vagy rendszeresen visszatérő erdő és bozóttüzek, a szökőárak, hurrikánok pusztítása, a tengerszint emelkedése, a jégsapkák olvadása, a növény és állatvilág vészes pusztulása fájdalmas és félelmetes érzéseket kelthet bárkiben. Aki valamely oknál fogva érzékenyebben fogadja ezeket, azokban pedig állandósulhat a szorongás is. Ám a félelem elviselése és a szorongás megélése nem vezet sehova.

Közös életterünk megmentése érdekében hosszútávon hatékonyabb, ha szembenézünk érzéseinkkel. Ha beazonosítjuk azokat (akár szakember segítségével) és konstruktív megoldások felé fordulunk.

Mert nincs bénítóbb érzés a naponta megtapasztalt tehetetlenségnél. Amikor úgy érezzük, úgy hisszük, mások (magasan felettünk álló hatalmak vagy a többi ember) kihúzta a lábunk alól a földet. Amikor úgy hisszük egy szál magunk vagyunk és nincsenek eszközeink arra, hogy megmentsük a világot. Vagy úgy hisszük kicsik vagyunk ahhoz, hogy tetteink számítsanak.

 

 

Abban kell hinnünk, hogy a klímaszorongás legyőzésének elsődleges eszköze a cselekvés. Amikor kézbe vesszük a saját sorsunkat, amikor olyan döntéseket hozunk, olyan dolgokat teszünk, amelyek segítenek abban, hogy vissza (vagy megszerezzük) az irányítást életünk ezen területén is. Mert ezek a döntések, cselekedetek nem csak személyes életünkben hozhatnak pozitív változást, de segíthetnek, hogy részesei legyünk a küzdelemnek, amely Földünk megmentésére összpontosul.

Elsősorban a saját életterünkben, akár egészen kicsi dolgokban hozzunk döntéseket. Ezzel levethetjük a bénultságot és a tehetetlenség érzését. Megélhetjük, hogy tehetünk magunkért és életterünkért is.
De mindenekelőtt informálódjunk a valós helyzetről. Nézzük meg, nem csak globális szinten, de akár a mi országunkban, a mi településünkön milyen feladatok várhatnak ránk. Mérjük fel miben, – nagyon konkrétan – hogyan segíthetünk?

 

Az is fontos kérdés azonban, hogy mit tehetünk a saját házunk táján?

• Már-már unalomig ismételt dolog, de a műanyaghulladék csökkentése olyan kihívás, aminek csak hosszú távon és nagyon következetesen lehet megfelelni. A szelektív hulladékgyűjtés kézzelfogható, nagyon látványos helyzet, éljünk vele minden nap.

• Keressünk olyan közösségeket (vagy Facebook csoportokat), amelyeknek szívügye a környezetvédelem. Csatlakozzatok akár hozzánk, a Zöld Követ Egyesülethez, mert kiemelt célunk, hogy megismertessük másokkal a környezetvédelem fontosságát. Légy Zöld Követ te is! Kövessetek minket, mert értékes tartalmakra lelhettek, amelyek segíthetnek tisztábban, árnyaltabban látni a képet.

• Beszélgessünk a gyerekekkel sokat, ne térjünk ki kérdéseik elől. Nagyon sok gyermek is szorong a Föld jövője miatt. Vonjuk be őket a közös munkába, ahogy csak lehet. Ültessünk növényeket, komposztáljuk a hulladékot. Engedjük nekik, hogy közvetlen közelről ismerjék meg a természetet, mert az nagyon sokféle módon hatékony lépés. Ha egy gyerek szereti a természetet, nem fogja azt bántani, minden kicsi növény és állat fontos lesz számára.

Motiváltabban veszi ki a részét a munkából, ha csak annyi is a feladat, hogy ne pazarolja az élelmiszert, a megfelelő helyre dobja a szemetet. Részt vehet a környezetében szervezett szemétszedési, növény- és faültetési akciókban, vagy segíthet ezek szervezésében.

• Igyekezzünk zöld termékeket vásárolni, vagyis olyan termékeket, amelyek előállításuk körülményei okán kiérdemelték ezt a minősítést.

• Kerüljük az előre csomagolt zöldségeket, gyümölcsöket. Saját szatyorba, dobozokba vásároljunk, ha még nem tettük, látogassunk el csomagolásmentes boltokba.

• Felejtsük el a műanyag palackokat, saját kulacsban vigyünk magunkkal ivóvizet.

• A helyben termelt szezonális gyümölcsöt, zöldséget részesítsük előnyben a messziről ide szállított termékek helyett.
• Bánjunk takarékosan az energiával. Nem csak egyszer lehet egy évben kikapcsolni a fogyasztókat.

• Nem szégyen akár listát írni azokról a feladatokról, amelyek beleférnek a napjainkba, és amelyek segítenek egy zöldebb, élhetőbb otthont kialakítani.

• Ami nehezebben megy, vagy amibe többször belebukunk, – egy időre engedjük el. Nem kell erőltetni. Olyan változásokat engedjünk be az életünkbe, ami lendületet és sikerélményt ad. A megélt sikerekre építsünk később.

Ne felejtsük el, hogy minden apró lépés számít. Minden emberi cselekedet. Minden mozdulat. Akkor is, ha azt hisszük az olyan kicsi, hogy senki sem veszi észre. Pedig nagyon is sokat számít, mert minden mindennel összefügg ezen a bolygón. A fel nem használt, megtakarított energia éppolyan fontos, mint egy pusztulástól megmentett denevér. Egy zöldségeket termő saját, kicsi kert bevállalása, – amit gondozni kell – pont annyira értékes, mint amikor egy kisebb-nagyobb vállalat elengedi a vegyszeres gyomirtást. Számít, hogy a gyerek hova dobja a szemetet, és számít, hogy gyalog sétálunk a munkahelyünkre, vagy inkább autóba ülünk akkor is, ha csak párszáz méterrel arrébb van dolgunk.

Minden pici dolog számít a Földnek, mert sokan vagyunk. Ezért sokan tehetünk jót.

Ha ehhez a szemlélethez tudunk csatlakozni gondolatokkal és tettekkel is, az a szorongásunkat is enyhítheti.

 

 

Civil szervezetünk, a Zöld Követ Egyesület igyekszik minél szélesebb körben terjeszteni a fenntarthatóság üzenetét. 2021. decemberében hirdettük meg Planet Z Ötletpályázat elnevezésű környezetvédelmi versenyünket, mely a fiatalok zöld kezdeményezéseinek felkarolását tűzte ki célul. Nagy örömünkre 117 pályázat érkezett hazánk minden tájáról, sőt, a határon túlról is. A döntőbe jutott 12 ötlet 2022. május 16-án szakmai zsűri előtt került megmérettetésre értékes ösztöndíjakért és szakmai mentorálásért, mely segítségével a nyertesek elindíthatják és tovább fejleszthetik innovatív és előremutató környezetvédelmi elképzeléseiket. Az esemény dátumának környezetvédelmi apropója az azt megelőző napi – 2007. óta minden év május 15-én tartott – Day of Action on Climate Change – Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap, mely az összefogás erejével kívánja felhívni a figyelmet Földünk fenntartható jövőjéért.

Bízunk benne, hogy elindulhat egy olyan folyamat, ami túlmutat a verseny keretein, és hosszabb távon is formálhatja a résztvevő fiatalok pályáját és ötletük utóéletét.

Szívügyünk a környezetünk!