2022. május 16-án délelőtt zajlott a Planet Z Ötletpályázat döntője, melyen a legjobb 12 pályázat és ötletgazdáik szakmai zsűri előtt mérkőztek meg az értékes díjakért. Az eseményt – melynek apropója a 2007. óta minden év május 15-én tartott Day of Action on Climate Change – Nemzetközi klímaváltozási akciónap – izgatott várakozás és felkészülés előzte meg, mely a záró rendezvényen érte el tetőpontját. 

A Zöld Követ Egyesület 2021. decemberében hirdette meg Planet Z Ötletpályázat elnevezésű környezetvédelmi versenyét, mely a fenntarthatósághoz való pozitív hozzáállást és annak terjesztését, a fiatalok zöld kezdeményezéseinek felkarolását tűzte ki célul. Az ötleteket 2022. február 25-ig lehetett beküldeni. A 2.300.000 Ft összdíjazású országos ösztöndíj-pályázatra 117 pályázat érkezett. Ez a remek eredmény is mutatja, hogy a környezetvédelem nem csak like-mágnes hívószó, hanem aktivitásra és cselekvésre ösztönző gondolatkör a 18 és 25 év közötti fiatalok számára.

 

 

„Vámosszabaditól Zalaegerszegig, Miskolctól Piliscsabáig, az ország minden részéből érkeztek pályázatok. Őszintén örülünk ennek a lelkesedésnek, nem is gondoltuk, hogy ennyi fiatalt sikerül inspirálnunk. Azon dolgozunk, hogy minél több ötletnek találjunk pártfogót, mentort, és ezen felül egy olyan közösséget építsünk fel, ahol egymást is segítik és támogatják ötleteik megvalósításában” – mondta el Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke.

A feldolgozott pályázatokból rengeteg adatot nyertek ki az egyesület munkatársai. A pályázók 90%-a valamilyen felsőoktatási intézmény hallgatója, összesen 21 különböző egyetem hallgatója indult a pályázaton hazánk minden tájáról, sőt, külön kiemelésre érdemes, hogy a határon túlról is érkeztek ötletek. A legnagyobb szeletet a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) hallgatói teszik ki, ebből következően műszaki megoldásokban nem volt hiány. A legtöbb ötlet a hulladékcsökkentés, zero waste, újrahasznosítás kategóriájában érkezett, ebből is érezhető, hogy ez az egyik leginkább megoldást sürgető probléma a fiatalok szemében. Visszatérő téma volt a természeti környezet védelme, a biodiverzitás megőrzése, vagy a vízhasználat megreformálása, a vízminőség javítása is. A megoldási javaslatokból az derült ki, hogy nagyon sokan látják a problémák megoldását valamilyen digitális fejlesztésben, applikációk és videojátékok fejlesztését a pályázók 23%-a tervezi, de ezen felül is felmerült több weboldal, online platform létrehozása.

 

 

89 egyéni pályázó által beadott pályázat volt és 28 olyan ötlet, amit csoport, kisebb team dolgozott ki. A nemek aránya nagyon kiegyensúlyozott, összesen 71 lány és 73 fiú dolgozott azon, hogy megszülethessen ez a 117 pályázat.

A beküldött pályamunkák mindegyike érvényesnek bizonyult. Az ötleteket több nézőpontból vizsgáltuk, mint például – a teljesség igénye nélkül –  környezetvédelmi érték, fenntarthatóság, eredetiség, innováció, megvalósíthatóság, terjeszthetőség, adaptálhatóság, illetve a pályázó hitelessége, elkötelezettsége. Miközben az előzsűrizés folyamata zajlott, arra jutottunk, hogy szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni a beérkezett ötleteket, valamint új támogatókat találni a kiemelkedő pályázók számára.

A Zöld Követ Egyesület partnere a fiatalok felkarolásában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, akik szintén elkötelezettek a Z generáció felé történő nyitásban, teljes mértékben azonosultak a pályázat célkitűzéseivel, és fontosnak tartottak különdíjat, egy egymillió forintos szakmai csomagot felajánlani a Zöld Követ által biztosított díjakon felül. Utóbbinak odaítélését a nagyközönségre bíztuk, azaz közönségszavazást hirdettünk Facebook oldalunkon, melyen a vállalkozó kedvű pályázók videós bemutatkozással indulhattak.

A videós prezentációk elkészítéséhez 2022. március 22-én felkészítő Zoom előadást tartottunk. A versenyzők startup szakértőktől kaphattak instrukciókat, hogyan mutathatják be meggyőzően és közérthetően ötletpályázatukat pár percben képpel és szóban. Természetesen kérdezni is lehetett, így egyúttal először hallhatták és láthatták egymást pályázóink.

 

 

A közönségszavazáson 2022. április 4-én délelőtt 10 órától lehet szavazatokat leadni, egészen a Föld napjáig, április 22. 16:00-ig lehetett a like-okat leadni. A szavazók között egyesületünk ajándékot sorsolt ki, egy Voltaik SRG elektromos rollert. A PlanetZ ötletpályázatának közönségdíját végül közel 1000 szavazattal Fehérvári Dávid nyerte CsikkZero pályázatával.

Egyes felmérések szerint a világon 1,3 milliárd dohányos van, akik évente nagyjából 4,5 milliárd cigarettacsikket dobnak el. Egyetlen cigicsikk 4000 különféle kémiai vegyületet tartalmaz, ami 500-1000 liter vizet képes beszennyezni. A CsikkZero erre a problémára próbál megoldást találni egy új eszköz segítségével. A projekt célja, hogy egy olyan gépet fejlesszenek a már meglévő technológiák által, mely képes a fűből, kavicsok közül és a bokrok aljából is kiszívni a cigarettacsikkeket és az apró hulladékokat, akár akkor is, ha azok már a talajba ragadtak.

 

 

Közvetlen az előtt, hogy kiderült volna, ki nyerte az ötletpályázat soron kívüli közönségdíját, 2022. április 19-én Planet Z Ötletpályázat találkozóra hívtuk a pályázókat, ahol a megjelentek személyesen is megismerkedhettek egymással, meghívott együttműködő vendégeinkkel és partnereinkkel, valamint egyesületünk munkatársaival. A rendezvény remek hangulatban telt. Király Nóra köszöntőjét követően a bemelegítő környezetvédelmi és startup csapatjáték során a pályázók hamar megtalálták egymással a közös hangot. Ezt követően inspiráló előadások hangzottak el, majd kihirdetésre került a továbbjutó 12 pályázat.

 

 

A döntőbe jutottak listája (a sorrend véletlenszerű!):

Gál-Bárdos Dorottya – Fesztiválkomposzt

Tarcsi Dóra – MakeSail vitorlavászon újrahasznosítása

Csomor Balázs, Lengyel Nándor – decarbonize! energiamanagement app

Uzoni Dávid – EcoHills Cleanspire – tisztító koncentrátumok

Dengi Marcell, Czigány Balázs – Menimo karbonsemlegesítés app

Gerencsér Evelin, Hamar József, Gaján Réka – ÖkoPlusz FB csoport

Kertész-Kollár Márta – Oktatótanya, fenntartható kertgazdaság

Tóth Bence, Latorcai Levente Hunor, Vörös Armand – Hydrobot autonóm ivóvízhálózat-monitorozó eszköz

Tóth Anna – Vízhasználat mérőeszköz

Butter Kitti – Rovardóm, a továbbfejlesztett rovarhotel

Fehérvári Dávid – CsikkZero – Cigicsikket felszedő készülék

Nemes Gábor Bonaventura – Kis- és fiatalgazdák képzési rendszere

Az esemény zárásaként finom falatokkal láttuk vendégül résztvevőinket, akik kötetlen beszélgetés mellett költhették azt el, és úgy tűnt, az sem keseredett el, aki nem jutott tovább a döntőbe. Reméljük az ő ötleteik is tovább formálódnak és hozzájárulnak a zöldebb jövőhöz, mely úton egyesületünk is szívesen csatlakozik együttműködő partnerként.

A legjobbnak ítélt 12 pályázót 2022. május 5-én ismét Zoom felkészítőre invitáltuk, hogy a beküldött pályázatukat és az azt követő több hónapnyi felkészülésüket ún. pitch-é, azaz egy frappáns és meggyőző prezentációvá érleljék egyedi és innovatív ötletükről.

Végül eljött a nagy nap, 2022. május 16-án délelőtt azért gyűltünk össze, hogy szakmai zsűri által kerüljenek megmérettetésre a versenyzők környezetvédelmi pályázatai.

A zsűri tagjai:
Király Nóra elnök, Zöld Követ Egyesület
Zsabka Zsolt alelnök, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
dr. Toldi Ottó kutatási vezető, Klímapolitikai Intézet
Moll János elnök, Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület
Szórádi Bence bizottsági elnök, Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége

Az eseményt Esztergályos Patrik ifjúsági olimpiai bajnok magyar párbajtőröző, az Exatlon Hungary férfi bajnoka moderálta. A versenyzők 2-3 percben prezentálhatták pályázatukat. Ennyi idő állt rendelkezésükre, hogy felvázolják ötletüket, az azt előhívó társadalmi és környezetvédelmi igényt, valamint meggyőző módon adják át mondanivalójukat, saját érintettségüket és javasolt megoldásukat a témában, melyet képi anyaggal és bemutató eszközökkel is alátámaszthattak. Ezt követően a zsűritagok tehették fel kérdéseiket, melyre szintén pár percben reagálhattak versenyzőink.

A pályázók gyors egymásutánban következtek egymás után, melyet csak egy rövid szünet szakított meg. A 12 prezentációt követően a zsűri félrevonult döntést hozni, majd hamarosan következett az eredményhirdetés. A nyertesek kihirdetését megelőzően elhangzott, hogy a sok remek ötlet közül nehéz volt választani, különösen, hogy azok között több is akadt, amely nem az ötletmag szintjén áll, hanem valamely módon már elindult a megvalósítás útján, ezúttal azonban a még friss ötletek felkarolása és elindítása az egyik legfőbb cél, hogy ezek a pályázatok és ötletgazdáik is lehetőséget kaphassanak a megvalósításra.

A 2 300 000 Ft összdíjazású országos ösztöndíjpályázaton egy első helyezettet hirdettek egymillió forinttal, két második helyezettet 500 – 500 ezer forinttal és három harmadik helyezettet 100 – 100 ezer forinttal. Nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, sőt, egy kis vita is kialakult, mert rendkívül színvonalas pályázatok érkeztek be, nem volt könnyű eredményt hirdetni közöttük.

 

A nyertesek:

 

Fődíj: egymillió forintos ösztöndíj és szakmai támogatás

Butter Kitti – Rovar dóm

 

 

Az ötletterv a már létező kültéri rovarhotelek továbbfejlesztett változata, mely nem csak otthont, de egyben vizet és polleneket is biztosít a rovaroknak. Elemekből építhető, bármilyen városi terepen létrehozható műtárgy, mely virágokkal beültetve nem csak esztétikai értéket képvisel, de az olyannyira fontos beporzó rovarokat is életben tartja. Bármilyen térbe adaptálható, stílusos része lehet a városi környezetnek is.

„A pályázatomban a beporzó rovarok védelmével foglalkoztam, és egy olyan kültéri installációt terveztem, ami egyszerre nyújt menedéket, táplálékot és ivóvizet a rovaroknak” – mondta el Kitti.
„A következő lépés az lesz, hogy pontosan meg kell tervezni az installációt az utolsó csavarig. Ezután ellenőriztetem még egy szakemberrel, majd szeretnék legyártani belőle egy prototípust, majd szeretném azt kihelyezni egy közterületre valamelyik önkormányzat segítségével” – árulta el a terveit a fiatal környezetvédő.

 

Második helyezettek:

Kertész-Kollár Márta Oktatótanya projektje, amely egy minta-konyhakert létrehozását célozta meg, amely bemutató térként működve a vegyszermentes háztáji növénytermesztést fogja népszerűsíteni

ÖkoPlusz csapata – Gaján Réka, Gerencsér Evelin és Hamar József a social mediában népszerűsítik a környezettudatos életmódot és az offline rendezvények irányába szeretnének nyitni, továbbfejleszteni ismeretterjesztő tevékenységüket

 

Harmadik helyezettek:

Lengyel Nándor és Csomor Balázs Patrik csapata – decarbonize! Energiamanagement applikáció, mellyel háztartásunk karbonlábnyomát, fogyasztását mérjük, közzétesszük, összehasonlítva más, hasonló háztartások adataival, látva az optimális értékeket. Ingatlan alapadatai feltöltésével kezdődik a használat, fogyasztói szokások megadásával a szoftver profilokat készít és képes összehasonlítani hasonló felhasználókéval, képes javaslatokat adni, optimumot javasolni. Az adatok felhasználhatók állami, piaci szereplők számára is.

Gál-Bárdos Dorottya – Fesztiválkomposzt: a projekt célja fesztiválokon zöldhulladék komposztálásának megszervezése és elszállítása ingyenes átvevő telepekre, első körben önkéntesek és fizetett alkalmazottak bevonásával.

Dengi Marcell, Ádám Anna, Czigány Balázs csapata – Menimo: 10 fős csapat dolgozik egy rendszeren, mely karbonsemlegesítési szolgáltatást nyújt applikáción keresztül. Működő projekt szakmai csapattal, nemzetközi színtéren, vállalatoknak és magánszemélyeknek is elérhető szolgáltatással. A karbonsemlegesítéssel erdősítésen keresztül érnek el eredményt az ENSZ által hitelesített módon.

 

A BKIK különdíjasa: Fehérvári Dávid – CsikkZero

 

A Design Terminal különdíja: Butter Kitti  – Rovar dóm

 

 

Minden egyes pályázatért hálásak vagyunk, nagy öröm számukra, hogy ilyen sok fiatalt megmozgatott a kezdeményezésünk, mely a közös zöldebb jövőt célozza. Bízunk benne, hogy hosszútávú kapcsolatot ápolhatunk a versenyzőkkel, melyből további gyümölcsöző projektek születhetnek. Szívesen látjuk őket Planet Z mozgalmunk tagjai között is – Légy a nagykövetünk!

Reményeink szerint elindulhat egy olyan folyamat, ami túlmutat a verseny keretein, és hosszabb távon is formálhatja a résztvevő fiatalok pályáját és ötletük utóéletét.

„Ez a 117 pályázat annak bizonyítéka, hogy jó úton járunk, van létjogosultsága egy ilyen típusú nyitott és támogató kommunikációnak a generációk között”- nyilatkozta Király Nóra, egyesületünk elnöke.

 

 

Gratulálunk a nyerteseknek és köszönjük minden fiatal zöld gondolatát, együttműködő partnereink támogatását!