A 2022/2023-as tanévben egyesületünk elindítja az „ELSŐ MAGYAR ZÖLD OLVASÓKÖZÖSSÉG” programját az iskolai közösségek számára, mellyel szeretnénk elősegíteni és támogatni az együttgondolkodást, a közösség ereje általi cselekvést. A program segítségével a fiatalok széles körében népszerűsítjük a fenntartható fejlődés gondolatát: mert a jövő megmentése egy folyamatos törődés és törekvés, nem pedig egy állapot.

 „SZAVAK HELYETT TETTEK – TETTEK ÉS SZAVAK, még HOLNAP ELŐTT!”

A ZÖLD KÖVET OLVASÓ KÖZÖSSÉGET az a felismerés hívta életre, hogy be kell látnunk: évtizedek óta „csak” tárgyalunk, egyeztetünk a klímaváltozás veszélyeiről. Úgy véljük, hogy a felnövekvő generáció egyre szélesebb körű elérése a természeti és környezeti értékek átadását, s ezzel a környezettudatos magatartás kialakítását hosszútávon segíti elő.

A program védnökei: Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke; Tamás Ilona, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ igazgatója; dr. Kapa Mátyás, író.

Az első magyar zöld olvasóközösség program a Holnapelőtt című ifjúsági regényre épül, mely egy kalandos sci-fi, ahol a történet középpontjában a klímaváltozás problémája áll. A regény szerzője Kapa Mátyás dr. az ELTE oktatója, a Historycum Kiadó tulajdonosa, a Magyar Történelmi Regényírók Egyesületének elnöke.

A szerző 2021-ben írt regényében a világ és benne Magyarország 2075-re a globális felmelegedés hatására csaknem lakhatatlanná vált: kipusztult számos növény- és állatfaj, az ország egyes részei elsivatagosodtak, másutt füves puszták alakultak ki. Ebben az időszakban, Budapesten éli átlagos hétköznapjait két tizenöt esztendős fiú: Máté, a rendezett családi környezetben nevelkedő, jó tanuló srác és Ákos, a nevelőotthonban élő, kicsit lusta, de vagány barátja. A történet hősei egy napon váratlan lehetőséget kapnak: részt vehetnek egy kutatási programban. Hamarosan kiderül, hogy a fiúkat valójában egy titkos küldetésre szemelték ki: vissza kell utazniuk tizenöt esztendőt az időben, hogy egy akkor még létező, de később megsemmisült gyűjteményből hozzák el a klímaváltozás miatt kihalt állatok és növények mintáit. Egy meghibásodás okán azonban Máté és Ákos jóval messzebb utaznak vissza az időbe, és napjainkban találják magukat. Átmenetileg – az időgép megjavításáig – kénytelenek ebben a korban maradni, beilleszkedni, iskolába járni. Itt ismerkednek meg két lánnyal, Rékával és Lilivel, akik éppen egy régi családi ereklye után nyomoznak…

A Zöld Követ Egyesület egyedülálló kezdeményezésével az olvasók, azaz az iskolai közösségek beléphetnek a regény terébe, az ott kifejtett aktivitásuk segítségével közvetlenül üzenhetnek Magyarország jelenlegi vezetőinek, kortársaiknak, szüleiknek és a jövőnek is.

A közös olvasás és irodalmi együttlétek a(z)

  • mentorokkal támogatott közös olvasmányélményt adják és találkozást a szerzővel
  • klímaszorongás kibeszélésének lehetőségét biztosítják
  • aktív beavatkozási lehetőséget teremtik meg országosan, a közösségi tudatformálásban
  • környezettudatos életmód érzékenyítésében és megélésében segítenek.

A kapcsolódó iskolák vagy osztályok számára

  • regény e-book formában elérhető
  • a közös olvasás és feldolgozás az osztályközösség saját tempójában történhet
  • biztosítják, hogy beléphetnek a regény terébe és üzenetet készíthetnek és küldhetnek a jövő nemzedékének
  • a zárórendezvényig tart a program, melyre a legkiválóbb olvasóközösségek, a szerző és az állami irányítás szereplői kapnak meghívást

A program regisztrációs felülete >> https://www.survio.com/survey/d/H4A5V2X8T0W2B2J6S

A program a csatlakozó iskolai közösségek számára térítésmentes!