2022. november 17. 8:30-17:00
Budapest, Experience Center és Konferenciaközpont

A Zöld Követ Egyesület célja, hogy az emberek gondolkodásmódját megváltoztatva gyakorlati síkon modifikálja a lakosság, továbbá az vállalkozók, az üzleti világ, és az ipar szereplőinek cselekedeteit, annak érdekében, hogy a világunk fenntartható maradjon.

2022-ben hirtelen minden a rossz forgatókönyv szerint alakult, a korábban alkalmazott paradigmák azonnali módosításra szorulnak. Napjainkban oda jutottunk, hogy már nem csak arról kell beszélnünk, hogy mi mindent tehetünk a fenntarthatóságért, számba kell venni azt is, hogy milyen feladatokat követel meg a normális emberi létezés, a kiszámítható a jövő.

Új értékrendekeket, kell találnunk, amikkel esély van az ember, mint élőlény fennmaradására a földön és otthonainkban, az egyre instabilabb régi rendszerek összedőlésének lassítása, a háborúk eszkalálódásának megakadályozása, az energiaválság okozta sokk helyzetből felállás a klímaváltozás ütemének megállítása mellett.

A Zöld Követ Egyesület társ rendezőként vett részt a Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2022 Konferencián, ahol a magyar társadalom és gazdaság felelősei, az üzleti szektor képviselőit mellett a tudomány, az oktatás, a kormányzat, a civil szervezetek felelős gondolkodóit és cselekvőit is felkértük, hogy osszák meg tudásukat velünk. Tegyenek javaslatot, annak érdekében, hogy a vállalkozók, a profittermelők, az üzleti szféra gondolkodásmódja gyökeres fordulatot vegyen! Célunk, hogy az emberek, a cégek bevonásával újat építsünk, edukáljuk a gazdaság szereplőit, akik a legnagyobb hatással vannak fogyasztói szokásokra, környezetünkre és a fenntartható jövő elérésére.

Az üzleti és vállalkozói szféra számára rendezett konferenciához offline, személyesen és online, távolról is lehetőség volt csatlakozni. Célunk, hogy a cégek és vállalkozások átfogó képet kapjanak a környezetvédelmi szempontból fenntartható vállalatvezetés előnyeiről.

A Zöld Követ Egyesület környezetvédelmi tanácsadója, dr. Varga Sarolta, A fenntartható hulladékgazdálkodás üzleti előnyeit fejtette ki előadásában. Elmondta, hogy a fenntartható hulladékgazdálkodás a természeti erőforrások környezettudatos használatával kezdődik. A fenntarthatósági törekvések alapja, hogy olyan nyersanyag használatra törekedjünk, ami újra tud termelődni, és annyi hulladékot bocsássunk ki a természetbe, amennyit az fel tud dolgozni. Ezeket az elveket több ponton jó eséllyel integrálhatjuk a vállalatirányításba, hozzájárulva a fenntartható fejlődési célok minél szélesebb körű megismertetéséhez és „zöldebb”, egészségesebb munkakörnyezet kialakításához. Legkönnyebben közvetlen környezetünkre lehetünk hatással, így már néhány kisebb lépéssel hozzájárulhatunk előremutató környezeti változásokhoz, amelyekhez gazdasági és társadalmi hatások is társulhatnak.

Az előadás abban mutat utat a „zöld” irányra nyitott, üzleti szereplők számára, hogyan lehet a hétköznapi hulladékgazdálkodást könnyedén saját, mások és a környezetünk javára fordítani.

Az egész napos rendezvényen számos előadást hallhattunk a fenntarthatóság, az energiacsökkentés, az energiahatékonyság, a felelős szemléletváltás témájában. A konferencián hallott módszerek, gyakorlatok vállalati szinten történő bevezetése és alkalmazása amellett, hogy bolygónk javára válik, hosszú távon jelentős anyagi megtakarítást eredményeznek vállalat számára.