Minden karácsony után fejtörést okoz, hogy mi történjen azokkal az ajándékokkal, amelyek nem szereztek igazán örömöt. Amelyek a felesleges tárgyak számát gyarapítják otthonunkban, amelyek nem igazán értek célba.

Mert minden karácsony hoz magával néhány porfogót, néhány újabb mécsest, vagy olyan konyhai eszközöket, ruhafélét, amelyekből már van otthon.

Néha olyat kapunk ajándékba, amilyet előző évben is magával hozott az ünnep, máskor meg már rég megvettük magunknak az áhított eszközt, nincs szükségünk még egyre belőle, esetleg helyünk sincs a felesleges tárgyak őrzéséhez, tárolásához.

Bármilyen nehéz is volt ez az esztendő, idén is belefuthattunk olyan helyzetbe, amikor meg kell találni a helyes módszereket ahhoz, hogy a környezetvédelem jegyében tudjunk tenni ezen a területen is.

Más szempont is felmerül azonban, ha ajándékról van szó, mert előfordulhat, hogy az illető, akitől kaptuk az ajándékot, esetleg szívén viseli annak további sorsát. Mindannyian ismerjük a helyzetet, amikor a karácsony utáni első látogatás után körbe néz az ajándékozó, hol találtunk helyet, szerepet a tárgynak. Vajon minden nap megsimogatja a szemünk az ajándékát, vagy száműztük valami sötét sarokba azt, amit ő jó szívvel adott? Ennek kezelésére nincs igazán jó recept, hiába szabadkozunk, egy kicsit mindenképp megbántjuk azt, aki hiába fáradt vagy költött feleslegesen pénzt – ha nem tudott örömet szerezni vele.

Utólag ennek kezelése érzelmileg is megterhelő, éppen ezért érdemes – nem csak az érzelmek, de környezetünk védelme érdekében is – már az ünnepek előtt kommunikálni arról, hogy kölcsönösen mivel tudnánk igazán szép örömet szerezni egymásnak. Ha ez elmaradt, akkor utólag őszintén- de szeretettel teli szavakkal – beszéljünk arról, hogy mit érzünk, hogy éljük meg, ha olyan dolgot kapunk, ami nem hasznos számunkra vagy nem passzol az ízlésünkkel.

Túl az érzelmeken és az őszinteségen azonban nagyon fontos kérdés, hogy mi történjen a gyakorlatban ezekkel a tárgyakkal, hiszen a szemétre „csak úgy” mégsem vethetjük azokat.

Váltsuk át a haszontalant hasznosra

A számunkra nem hasznos, de azért értéket képviselő tárgyakat hirdessük meg és próbáljuk értékesíteni. Ha például beérkezik a háztartásba egy harmadik dagasztógép és nekünk az első kettő se vált be igazán, akkor minden további nélkül adjuk el. Ugyanez történhet akár ruhaneművel, díszpárnával, huzattal, ágyneművel is. Akár az újabb kávéskészletet is nyugodtan piacra vethetjük és az érte, vagy a többi tárgyból befolyó pénzből pedig vásároljunk olyan dolgot, ami viszont nagyon is hasznos és régóta vágytunk rá.

Amennyiben az ajándékozó volt olyan figyelmes és a blokkot is mellékelte az ajándék mellé vagy vagyunk olyan viszonyban vele, hogy a blokkot elkérhetjük tőle, akkor megpróbálhatjuk visszavinni abba a boltba vagy a bolthálózat valamelyik üzletébe a tárgyat, ahol vásárolta. Ha a „visszaválthatósági” határidőn belül vagyunk, akkor akár pénzben is „visszakaphatjuk” az árát, esetleg levásárolhatjuk annak teljes vagy részleges értékét.

Az Igazságyügyi Minisztérium Fogyasztóvédelmi Portálján található információ szerint „Az üzleteket jogszabály nem kötelezi arra, hogy a kifogástalan állapotú, tökéletesen működő terméket visszavegyék. A kereskedők azonban vevőik elégedettsége érdekében, különösen az ünnepi időszak után készek levásárlási vagy cserelehetőséget biztosítani. A kinézett ajándék megvásárlása előtt erre érdemes rákérdezni. Akár arra is megkérhetjük az eladót, hogy a blokkra írja fel a levásárlás vagy utalványra váltás lehetőségét.

Még egyszerűbb a dolgunk, ha online kereskedőnél vásároltunk. A vevő a termék átvételétől számított 14 napon belül indokolás nélkül visszaküldheti az interneten rendelt árucikket, akkor is, ha az hibátlan, csak éppen nem tetszik, nem jó a mérete, esetleg felesleges. Egyre több webshop vállal önként hosszabb, akár 30 napos elállási időt is. A hagyományos boltokhoz képest eltérő rendelkezés alapvető célja persze az, hogy a terméket ugyanúgy kipróbálhassuk, ahogy egy áruházban tehetnénk. Az elállási jog azonban nem korlátlan, egy felbontott DVD-ét például nem biztos, hogy visszavesznek.”

Az ünnepek előtti időszakban vásárolt ajándékok esetében -egy bizonyos ideig- van tehát mód arra, hogy korrigáljuk a melléfogást.

Akadnak azonban olyan ajándékok is, amelyek nem képviselnek értéket, számunkra feleslegesek vagy tényleg nem passzolnak az ízlésünkkel. Az ilyen tárgyak kerülnek aztán padlásra, pincébe vagy cirkulálni kezdenek. Vagyis bekerülnek egy olyan ajándék körforgásba, ahol előbb utóbb „véletlenül” visszakerül az eredeti tulajdonosához és nagyon kínos helyzetet teremthet.

Mindenképp érdemes tudatosnak maradni ezen a fronton is és időt szánni annak végig gondolására, ki örülne igazán baráti körünkből az adott tárgynak- és célzottan tovább adni. Esetleg, ha egy az egybe nem tetszik a tárgy, azt is végig gondolhatjuk, nem lehet e átalakítani, alapanyagként hasznosítani, vagy némi kreatív újragondolással mégis csak beemelni a szeretett tárgyak közé.

Láttunk már olyan megoldást, amikor a karácsonyra kapott „csúnya” pulcsi új életet kapott díszpárna, táska, neszeszer formájában és a kedvelt, használatban lévő tárgyak közé került. Vázát is át lehet festeni vagy mozaik alapanyagként újra hasznosítani, de akár egy bizsu is kaphat új funkciót karácsonyfa díszként és így tovább.

Abban az esetben, ha se visszaváltani, se eladni, se újra hasznosítani nem tudjuk a tárgyat, akkor adomány formájában is csak akkor adjuk tovább, ha az valóban hasznos lehet nehezebb helyzetben lévő embertársaink számára.

A lényeg azonban, hogy vásároljunk, ajándékozzunk tudatosan, személyre szabott ötletekkel, illetve beszéljünk őszintén igényeinkről és akkor nem okoznak akkor gondot az ünnepek múltán a felesleges kacatok.