2023. áprilisában a Budapest 5. kerületében működő Balaton Óvodában jártunk, ahol 2 csoportban közel 60 gyereket hoztunk közelebb a körforgásos gazdasághoz és növeltük ismereteiket a szelektív hulladékgyűjtés és az anyagáram fenntartására vonatkozóan. 

M️inden korosztály számára szeretnénk közelebb hozni a környezetvédelmet. A legfiatalabb generáció az, amiknél nem szemléletváltásra van szükség, hanem alapvetően olyan gondolkodásmód kialakítására óvodás kortól, ami elkíséri őket egy életen át, annak érdekében, hogy bolygónk minél tovább élhető legyen.

45 perces játékos, interaktív foglalkozás keretein belül az óvodások betekintést kaphattak abba, hogyan is működik a körforgásos gazdaság, mi az amit ők gyermekként tehetnek annak érdekében, hogy a Földön kevesebb hulladék keletkezzen és az anyagáramban maradjanak az egyszer vagy többször már használt eszközök, dolgok, csomagolóanyagok. Bővebb ismereteket szerezhettek arról, milyen használati tárgyakat szorgalmazzanak a háztartában, mellyel az adott kategóriában nullára csökkentehető a műanyag/nylon hulladék termelése. Közösen gyakoroltuk a szelektív hulladékgyűjtés helyes metódusát, a komposztálást és bemutatásra került az, hogy a különböző eszközök, használati tárgyak megrongálódásukat követően hogyan újíthatóak meg, és használhatóak még évekig.

Téma a körkörös gazdaság, ami azt jelenti, hogy a tárgyakat a lehető legtovább tudjuk használni, ha pedig használhatatlanná válnak kerüljenek megfelelő helyre, ahol újra lehet hasznosítani őket és új életet kapnak! Gyakorlati példákon keresztül mutattuk be mit is jelent ez. Például, könyvtárba járni, használt biciklit vásárolni, üveg pohárból inni, kulacsot használni, a kinőtt ruhákat elajándékozni, szelektíven gyűjteni a hulladékot, komposztálni. Arra bíztattuk a gyerekeket nézzék meg a körülöttünk lévő tárgyakat olyan szempontból, hogy amivel lehet tovább növelni azok használati idejét!

A rajzverseny a KEHOP-3.1.5-21-2021-00003 projekt támogatásával valósul meg.