Biztosan hallottál már a műanyagmentes júliusról, de tudod pontosan mit takar ez a globális kezdeményezés? Nem csupán arra ösztönöz bennünket, hogy egy hónapon keresztül minimalizáljuk az egyszer használatos műanyagok használatát, hanem egy globális mozgalom részeként arra buzdít, hogy hosszú távon is a fenntarthatóbb életmódot válasszuk. Ahogy egyre nő az ökológiai tudatosság, egyre többen keresünk gyakorlati megoldásokat a mindennapi szokásainkhoz, melyekkel csökkenthetjük környezeti lábnyomunkat és pozitív változásokat indíthatunk el, nemcsak magunk, hanem a bolygónk jövője érdekében is.

1. Használj a háztartásodban újrahasznosítható termékeket!

Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a műanyaghulladék csökkentésének az, ha újrahasznosítható termékeket választasz. Cseréld le az egyszer használatos műanyag zacskókat tartós vászontáskákra, és váltsd a műanyag vizespalackokat rozsdamentes acél vagy üveg alternatívákra. Az újrahasznosítható kávéspoharak, szilikon élelmiszer-tároló zacskók és méhviaszos élelmiszer-csomagolók mind kiváló választások. Ezek az apró változtatások jelentősen csökkenthetik műanyag lábnyomodat.

2. Készíts saját tisztítószereket!

Sok háztartási tisztítószer műanyag tartályokban érkezik, de saját környezetbarát tisztítószereket is készíthetsz olyan összetevőkből, amelyek valószínűleg már most is megtalálhatóak otthonodban. Az ecet, a szódabikarbóna és a citromlé erőteljes tisztítószerek, amelyek számos háztartási feladatot elvégezhetnek. Saját tisztítószerek készítésével nem csak a műanyaghulladékot, hanem a káros vegyi anyagok számát is csökkentheted az otthonodban.

3. Támogasd a csomagolásmentes üzleteket!

A csomagolásmentes üzletek egyre népszerűbbek, és széles választékban kínálnak termékeket műanyag csomagolás nélkül. Ezek az üzletek arra ösztönzik a vásárlókat, hogy saját tárolóedényeket hozzanak a gabonafélék, diófélék és fűszerek vásárlásához. Az ilyen üzletek támogatásával hozzájárulsz a fenntarthatóbb gazdasághoz és segíted a műanyagszennyezés csökkentését.

4. Válassz műanyagmentes testápolási termékeket!

A szépségipar hírhedt a műanyaghasználatáról. Fontold meg, hogy olyan termékekre válts, amelyek fenntartható csomagolásban érkeznek, vagy még jobb, ha csomagolás nélküliek. A szilárd samponok, a bambusz fogkefék és a természetes luffák kiváló műanyagmentes alternatívák. Sok cég most már újratölthető opciókat is kínál, például dezodorok és testápolók esetében, tovább csökkentve a műanyaghulladékot.

5. Vegyél részt közösségi szemétszedési akciókban!

A helyi aktivitásokban való részvétel hatékony módja annak, hogy hozzájárulj a műanyagmentes környezethez. Ezen események nem csak a szemét eltávolításában segítenek, hanem felhívják a figyelmet a műanyagszennyezés hatásaira is. Sőt lehetőséget nyújtanak arra is, hogy hasonló gondolkodású emberekkel találkozz és közösségi érzést ápolj.

6. Vásárolj tudatosan!

Légy tudatos a vásárlásaid során. Válassz fenntartható anyagokból készült termékeket, támogasd a környezetbarát gyakorlatokat folytató cégeket, és kerüld a túlzott műanyag csomagolással rendelkező termékeket. Minden elköltött forint egy szavazat arra, hogy milyen világban szeretnél élni.

7. Váltsd vissza a műanyag palackokat!

Te használod a MOHU applikációt? A MOHU applikáció célja, hogy a hulladékok visszaváltása gyorsabbá és egyszerűbbé váljon. Az applikáció segítségével a felhasználók könnyedén megtalálhatják a legközelebbi visszaváltó helyeket, és információt kaphatnak arról, milyen típusú hulladékokat fogadnak el az egyes helyszíneken. Az alkalmazás felülete felhasználóbarát, és különböző nyelveken érhető el, hogy minél több ember számára legyen elérhető és érthető. Hogy hogyan használd a MOHU applikációt műanyagpalack visszaváltására itt megtalálod: https://planetz.hu/mohu-applikacio/

A műanyagmentes július kiváló alkalom arra, hogy újragondoljuk fogyasztási szokásainkat és tartós változásokat hozzunk létre, amelyek a bolygó javát szolgálják. Ha ezeket a zöld ötleteket követed, hozzájárulhatsz egy egészségesebb, fenntarthatóbb jövőhöz. Ne feledd, minden kis lépés számít a műanyagszennyezés elleni küzdelemben.

————————————-
A Nemzetközi műanyagzacskó-mentes naphoz kapcsolódóan kvízjátékot hirdettünk a műanyag zacskók káros hatásairól és az őket helyettesítő alternatív lehetőségekről.

Kvízünket ITT lehet kitölteni,  mellyel még NYERNI is lehet!

Fődíj: BogBag ajándékcsomag  15.000 Ft értékben!
 „Vallom, hogy a   környezettudatosság nem luxus,   hanem egy életforma. A fenntarthatóbb élet otthon kezdődik, ezért olyan termékeket készítek, amik támogatják egy zöldebb háztartás és egy tisztább jövő kialakítását.” Idézet forrása: bogbag.hu

További nyeremények: 3 db Zöld Követ ajándékcsomag

A kvízjáték 2024.07.07-ig tart, sorsolni 2024.07.08-án, hétfőn fogunk a Zöld Követ Facebook oldalán!