Kik vagyunk

A Zöld Követ Egyesület 2020 júliusában jött létre. Civilszervezetünknél azért dolgozunk, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Hiszünk benne, hogy a most a legjobb idő a cselekvésre. Szemléletváltásra van szükség annak érdekében, hogy megóvjuk közvetlen környezetünket és Földünket. Ezt csak közös erővel és összefogással érhetjük el! Nagyon fontos, hogy mindenki tegyen közvetlen környezetéért. Kis lépésekkel egyre nagyobb és látványosabb eredményt érhetünk el!

Alapítónk: Király Nóra

Király Nóra vagyok, a Zöld Követ Egyesület alapítója. Tizenöt éve a családokért és társadalmi ügyekért dolgozom nap mint nap. Mindig is elkötelezett voltam a környezet védelme és szeretete iránt, gyermekeimet is ebben a szellemben nevelem. Nagyon fontos, hogy már kisgyermekkortól tudatos környezetvédelemre tanítsuk a gyermekeket, így természetes lesz nekik közvetlen környezetünk szeretete és védelme.

A Zöld Követ Egyesület célja, hogy irányt mutasson a környezetvédelem iránt érdeklődők számára, a családokkal megismertesse a környezettudatos nevelést és edukálja a felnövő generációt, hiszen a jövő az ő kezükben van. Úgy gondolom, hogy hazánkban is kiemelt szerepet kell kapjon közvetlen környezetünk megóvása, hiszen egyre nagyobb környezeti problémákkal kell szembenéznünk. Figyelmet kell fordítanunk a klímaválságra, részt kell vennünk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, közösen! Hiszem, hogy ehhez szemléletformálásra van szükség!

„ A földi élet jövője attól függ, hogy képesek vagyunk-e cselekedni. Sokan egyénileg is megtesznek minden tőlük telhetőt, ám valódi sikert csak akkor érhetünk el, ha gyökeres változások mennek végbe a társadalomban, a gazdaságban és a politikában.”

David Attenborough

Legfontosabb témakörök, amelyekkel az egyesület foglalkozik:

Műanyagmentes élet, az egyszer használatos műanyagok betiltása

A világ lassan belefullad a műanyagba. A környezetvédelmen belül kiemelkedően fontos támogatni ezen termékek betiltását.

Tovább

Ökoszorongás

A gyermekek már kicsi koruktól azt hallják, hogy rossz a levegő, veszélyben van a bolygó, elfogy a tiszta víz, kifogynak a megújuló energiaforrások. Ettől szorongás alakul ki bennük. Ezeknek a tüneteknek a felismerése, a probléma kezelése rendkívül fontos, hiszen a klímadepresszió súlyos gondokhoz vezethet.

Tovább

Élelmiszerpazarlás visszaszorítása, tudatos vásárlásra ösztönzés

Az ember óriási mértékben pazarolja az ételt, míg a világon naponta 30 ezren halnak bele élelmiszerhiánnyal kapcsolatba hozható betegségekbe.

Tovább

Gyermekek környezettudatos nevelése

A felnövő generáció kezében van a jövő. Ha környezettudatos gyermeket nevelünk, felnőttként már természetesen lesz neki közvetlen környezetének szeretete, védelme és ezt is fogja tovább adni saját gyermekeinek.

Tovább

Felhívni a figyelmet a levegőszennyezés és károsanyag kibocsátás óriási mértékére

A levegőnek, amit szívunk a minősége egyre csak romlik, míg a károsanyag kibocsátás egyre csak nő a világ minden pontján. Ennek gátat kell szabni, hiszen a környezetünkre és egészségünkre is káros!

Tovább

Szelektív hulladékgyűjtés ismertetése és népszerűsítése

A helyes szelektív hulladékgyűjtés elsajátítása nagyon fontos, ugyanis ezzel rengeteg káros anyagtól és műanyagtól kíméljük meg bolygónkat.

Tovább

Célunk

Az Egyesület célja a természeti és környezeti értékek megismertetése, a felnövő generáció edukálása, programok szervezése, a környezettudatosság magatartásának kialakítása és jelentősségének ismertetése. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy mindenki tegyen közvetlen környezetéért, és lépjünk fel együtt Földünk megóvásáért. Civilszervezetünk tagjai elkötelezettek a környezet szeretete, védelme iránt.

Kutatások szerint hazánkban elengedhetetlen, hogy a lakosság szemléletváltáson essen át. Sokan még mindig nem látják be, hogy milyen mértékben károsítják saját, közvetlen környezetüket és Földünket, civilszervezetünk pedig ehhez a szemléletváltáshoz szeretne segítséget nyújtani.

Üzenetünk

Üzenetünk mindenki számára az, hogy tegyen közvetlen környezetéért! Jelenleg 7,8 milliárd ember él a Földön, ennek pedig legalább a fele mondta már azt egyszer élete során, hogy “amit én tenni tudok az nem számít!” Ha ezt összeadjuk, már igencsak sokat tehettünk volna Földünk megóvásáért! Így legfőbb üzenetünk az, hogy nem számít mennyire apró a lépés, amit tenni szeretnél, tedd meg! Lépj a zöldebb útra és cselekedj! Tegyünk azért, hogy bolygónk élhető legyen a következő generációk számára is!

Mutassunk példát a körülöttünk élőknek, segítsük azokat, akik még most teszik meg az első lépéseket a környezetbarát életmód felé. Együtt könnyebb!