Rólunk

.isA Zöld Követ Egyesület 2020 júliusában jött létre. Civilszervezetünknél azért dolgozunk, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Hiszünk benne, hogy a most a legjobb idő a cselekvésre. Tudjuk, hogy azonnali szemléletváltásra van szükség annak érdekében, hogy megóvjuk közvetlen környezetünket és Földünket. Ezt csakis közös erővel és összefogással érhetjük el! Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki tegyen közvetlen környezetéért, hiszen együtt, kis lépésekkel egyre nagyobb és látványosabb eredményeket érhetünk el. Tarts Velünk Te is!

Alapítónk: Király Nóra

Király Nóra vagyok, a Zöld Követ Egyesület alapítója. Már több mint tizenöt éve a családokért és társadalmi ügyekért dolgozom nap mint nap. Mindig is elkötelezett voltam a környezet védelme és szeretete iránt, a gyermekeimet is ebben a szellemben nevelem. Nagyon fontos számomra, hogy már kisgyermekkortól tudatos környezetvédelemre tanítsuk a gyermekeket, hiszen így a most felnövekvő generációnak már természetes lesz a közvetlen környezetünk szeretete és védelme is.

A Zöld Követ Egyesületünk célja, hogy irányt mutasson a környezetvédelem iránt érdeklődők számára, a családokkal megismertesse a környezettudatos nevelést, valamint edukálja a most felnövő generációt, hiszen a jövő az ő kezükben van. Úgy gondolom, hogy hazánkban is kiemelt szerepet kell kapjon közvetlen környezetünk megóvása, hiszen egyre nagyobb környezeti problémákkal kell szembenéznünk. Figyelmet kell fordítanunk a klímaválságra, részt kell vennünk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, közösen! Hiszem, hogy ehhez itt és most szemléletformálásra van szükség! Tegyük meg együtt az első lépéseket! 

„ A földi élet jövője attól függ, hogy képesek vagyunk-e cselekedni. Sokan egyénileg is megtesznek minden tőlük telhetőt, ám valódi sikert csak akkor érhetünk el, ha gyökeres változások mennek végbe a társadalomban, a gazdaságban és a politikában.”

David Attenborough

Legfontosabb témakörök, amelyekkel az egyesületünk foglalkozik:

Műanyagmentes élet, az egyszer használatos műanyagok betiltása

A világ lassan belefullad a műanyagba. A környezetvédelmen belül kiemelkedően fontos támogatni ezen termékek betiltását.

Élelmiszerpazarlás visszaszorítása, tudatos vásárlásra ösztönzés

A vásárlási szokásaink nagymértékben meghatározzák háztartásunk hulladéktermelését, ezzel pedig szabályozni tudjuk az általunk okozott környezeti károkat is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudatosan vásároljunk.

Ökoszorongás

A gyermekek már kicsi koruktól azt hallják, hogy rossz a levegő, veszélyben van a bolygó, elfogy a tiszta víz, kifogynak a megújuló energiaforrások. Ettől szorongás alakul ki bennük. Ezeknek a tüneteknek a felismerése, a probléma kezelése rendkívül fontos, hiszen a klímadepresszió súlyos gondokhoz vezethet.

Gyermekek és fiatalok környezettudatos nevelése

A felnövő generáció kezében van a jövő. Ha környezettudatos gyermeket nevelünk, felnőttként már természetesen lesz neki közvetlen környezetének szeretete, védelme és ezt is fogja tovább adni saját gyermekeinek.

Szelektív hulladékgyűjtés megismertetése és népszerűsítése, hulladékcsökkentés

A helyes szelektív hulladékgyűjtés elsajátítása nagyon fontos, ugyanis ezzel rengeteg káros anyagtól és műanyagtól kíméljük meg bolygónkat. Emellett pedig a legfontosabb a hulladék mennyiségének csökkentése a háztartásokban.

Figyelemfelhívás a levegőszennyezés és károsanyag kibocsátás óriási mértékére

A levegőnek, amit szívunk a minősége egyre csak romlik, míg a károsanyag kibocsátás egyre csak nő a világ minden pontján. Ennek gátat kell szabni, hiszen a környezetünkre és egészségünkre is káros!

Célunk

Az Egyesületünk célja a természeti és környezeti értékek megismertetése, a felnövő generáció edukálása, programok szervezése, a környezettudatosság magatartásának kialakítása és jelentősségének ismertetése. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy mindenki tegyen közvetlen környezetéért, és lépjünk fel együtt Földünk megóvásáért. Civilszervezetünk tagjai elkötelezettek a környezet szeretete, védelme iránt.

Kutatások szerint hazánkban elengedhetetlen, hogy a lakosság szemléletváltáson essen át. Sokan még mindig nem látják be, hogy milyen mértékben károsítják saját, közvetlen környezetüket és Földünket, civilszervezetünk pedig ehhez a szemléletváltáshoz szeretne segítséget nyújtani.

Üzenetünk

Üzenetünk mindenki számára az, hogy tegyen közvetlen környezetéért! Jelenleg 7,8 milliárd ember él a Földön, ennek pedig legalább a fele mondta már azt egyszer élete során, hogy “amit én tenni tudok az nem számít!” Ha ezt összeadjuk, már igencsak sokat tehettünk volna Földünk megóvásáért! Így legfőbb üzenetünk az, hogy nem számít mennyire apró a lépés, amit tenni szeretnél, tedd meg! Lépj a zöldebb útra és cselekedj! Tegyünk azért, hogy bolygónk élhető legyen a következő generációk számára is!

Mutassunk példát a körülöttünk élőknek, segítsük azokat, akik még most teszik meg az első lépéseket a környezetbarát életmód felé. Együtt könnyebb!