Egyszer használod, de örökké tart

A környezetvédelem elsődleges problémája kétségkívül a hatalmas mennyiségű egyszer használatos műanyag. A műanyag teljes életciklusa alatt szennyezi a környezetet. Egészen a kitermeléstől a gyártáson és használaton át, a hulladékká válásig károsítja a Földet. Amellett, hogy a műanyag árt a környezetünknek, az emberi egészségre is veszélyes.

Mindenki találkozott már az ikonikus teknősbékás képpel, ahol egy nejlonzacskó van az állat testén, vagy ahol egy madár gyomrában műanyag hulladékot találtak. Az óceánok vizén szemétszigetek úsznak, a gyönyörű, homokos tengerpartot pedig szemét lepi el.

A képek láttán minden ember szíve összeszorul, sokan azonban mégis legyintenek rá. Nem szabad félvállról venni ezt a problémát. Tennünk kell közösen, hogy megvédjük a bolygónkat, ehhez az első lépés az egyszer használatos műanyagok betiltása.

A műanyag egészségkárosító hatásai

A műanyag teljes életciklusa alatt szennyezi a környezetet. Gondoljunk csak bele, hogy a hagyományos műanyag alapanyaga a kőolaj. A műanyag gyártása hatalmas légszennyezettséggel jár, ez pedig veszélyes az emberek egészségére is. A műanyagokból használat során káros anyagok oldódnak ki, amik szervezetünkbe kerülve megbetegítenek minket.

A műanyagmentes élet felé vezető út

2020 januárjában Kína, a világ egyik legnagyobb műanyag-felhasználója bejelentette, hogy év végére a nagyvárosokban teljesen betiltják a nem lebomló műanyag zacskókat. Ezzel nagyon jó példát mutatnak a világ többi országának. Ha náluk, ekkora népességgel sikerül visszaszorítani a műanyatermelést, akkor minden ország képes rá!

Év elején Magyarország Kormánya klímavédelmi akciótervet hirdetett, amelynek fő céljai közé tartozik az egyszer használatos zacskók, eldobható poharak, evőeszközök, szívószálak betiltása. Ez hatalmas lépés lenne hazánk részéről. A klímavédelmi akcióterv megvalósításában aktív szerepet vállalunk, ezért mindenkit arra szeretnénk buzdítani, hogy tegyen a műanyagmentes életért!

Mit tehetünk mi?

Globálisan érzékelhető a szándék a műanyag-felhasználás csökkentésére. A társadalmi nyomás hatására sok cég felismerte, hogy lépnie kell és a hagyományos műanyagok helyett más alternatívát kell nyújtaniuk. Az interneten egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a környezetvédelemmel kapcsolatos csoportok, blog oldalak, ahol egymást segítve tehetünk kisebb-nagyobb lépéseket a zöld jövő érdekében.

Valóban nem egyszerű egyik napról a másikra lemondani a műanyagról, de számtalan kényelmes alternatíva közül választhatunk. A legkörnyezetszennyezőbb a vékony nejlonzacskó, amelybe csak egy darab gyümölcsöt csomagolunk. Ezeket a zacskókat egy használat után a szemetesbe dobjuk, vagy felkapja a szél, így elindul hosszú környezetkárosító útjára.

Zöld Követ tanácsok

  • vigyél magaddal bevásárlószatyrot,
  • használj újratölthető vizespalackot,
  • vidd magaddal a saját bögréd,
  • vidd magaddal az ebébed újrahasznosítható tárolóban,
  • mondj nemet az eldobható eszközökre,
  • hagyd el a műanyag szatyrok használatát,
  • kerüld a gyorséttermeket,
  • oszd meg tanácsaidat barátaiddal.