A vízlábnyom mértéke azt mutatja meg, hogy mennyi vizet használunk el, hiszen nemcsak akkor fogyasztjuk, amikor iszunk, hanem a szolgáltatásokhoz is szükség van a vízre.
Egy darab pamutpóló gyártásához például 10 teli fürdőkádnyi, vagyis 2000 liter szükséges, amíg egy hamburger alapanyagaihoz és elkészítéséhez már 2400 liter.
Hazánkban naponta átlagosan 110 liter vizet fogyasztunk fejenként a táplálkozáshoz, tisztálkodáshoz, és tisztításhoz, így a teljes vízlábnyomunk átlagosan több mint 2000 liter naponta.
Honnan származik ez a sok víz?
Az országok nemcsak a saját vízmennyiségüket használják. Minden területnek van belső és külső vízlábnyoma is. A belső lábnyom az a vízmennyiség, amit a hazai forrásokból nyernek, például csapadékból, a külső lábnyom pedig azt mutatja meg, amit máshonnan behozott termékek gyártása emésztett fel különböző területeken.