Bevásárlás

A vásárlási szokásaink nagymértékben meghatározzák háztartásunk hulladéktermelését, ezzel pedig szabályozni tudjuk az általunk okozott környezeti károkat is. A tudatos bevásárlás nem csupán a pénztárcánkat, a környezetünket is kíméli. A környezetszennyezésnek ez az egyik leginkább olyan területe, ahol odafigyeléssel sokat tehetünk közvetlen környezetünk megóvásáért.

Ne használjunk műanyag zacskókat

Elképesztő mennyiségű műanyagot termelünk: évente 300 millió tonnát. A keletkezett mennyiség fele egyszer használatos műanyag, amiket csak napokig, órákig vagy percekig használunk, mégis több száz évig a Földön maradnak. Egy nejlonzacskó lebomlási ideje 500-1000 évig tart, a műanyag típusától függően.

  • nejlonzacskó helyett használj vászon bevásárlótáskát
  • a zöldség és gyümölcs vásárlásnál is használj erre a célra kijelölt vászontáskát

Nézzük meg a termék csomagolását

A háztartási hulladékok majdnem fele csomagolási hulladék, amely mennyiség egy év alatt egy négytagú család esetén több mint 400 kg-ot jelent. Ennek a hulladék tömegnek a nagy része műanyag és papír csomagolóanyag. Az üzletekben sokszor túlcsomagolják a termékeket, ez azonban könnyen elkerülhető lenne. Ha teheted vásárolj csomagolásmentes boltban.

Ne pazaroljuk az ételt

A Nébih kutatásai alapján évente, fejenként 68 kilogramm még fogyasztható élelmiszert dobunk a kukába. A kukába dobott étel nem csak a pénztárcánknak rossz: amellett, hogy feleslegesen költöttünk pénzt, a bolygót is szennyezzük. A keresetünk 20-30%-át élelmiszerre költjük, így ha visszaszorítjuk a pazarlást, egy család átlagosan évi 120 ezer forintot tud megtakarítani.

  • gondolkozzunk előre: csak olyan élelmiszert vegyünk meg, ami biztosan elfogy, ez kiváltképp igaz a nem tartós élelmiszerekre
  • írjunk listát bevásárlás előtt, így kisebb eséllyel kerülnek felesleges dolgok a kosarunkba
  • készítsünk heti menüt
  • használjuk fel a maradékot
  • főzzünk abból, ami otthon van
  • ha nem tudjuk időben felhasználni a romlandó élelmiszert, fagyasszuk le
  • ne fogyasszunk minden nap húst: a szarvasmarhák metánkibocsátása nagyban hozzájárul a Föld felmelegedéséhez

Vegyünk hazai termékeket

Nagyon fontos, hogy amikor tehetjük a hazai, helyi termékeket vásároljuk, hiszen így csökkenthető a környezetterhelés.  Fogyasztói döntéseink gazdasági előnyökkel is járnak, legyünk tudatosak! Minél többet utazik egy termék vagy az alapanyag, annál nagyobb a légszennyezés és a szállításhoz felhasznált energia. A külföldről importált élelmiszerekkel nem csupán a környezetnek ártunk, de más ország gazdaságát támogatjuk és általában ezek a termékek drágábbak is. Vásárláskor válasszuk a kistermelőket, helyi kis üzleteket. Itt minőségibb termékeket kaphatunk és segítjük a hazai termelőket is. Ha tehetjük vásároljunk piacon, így a pénzünk közvetlenül a termék előállítójához kerül.