Környezettudatos család

Mindannyian szeretnénk élhető, biztonságos környezetben élni és a gyermekeinknek, a jövő generációinak is ezt biztosítani. Szülőként az is a feladataink közé tartozik, hogy gyermekeinknek irányt mutassunk, segítsük őket. A környezettudatos felnőtté válás már gyermekkorban elkezdődik, így érdemes a környezetvédelemmel kapcsolatos edukációjukat minél korábban elkezdeni. A kicsik lemásolják a jó és a rossz példákat is, ezt mindig szem előtt kell tartanunk!

A hulladék kérdése – hova és hogyan dobjuk ki?
Az első, amit már egészen kicsi korban megtanítunk a gyerekeknek, az az, hogy a szemetet nem szabad eldobni az utcán vagy a parkban, a helye a szemetesben van. Érdemes otthonra beszerezni szelektív szemeteseket. A gyerekek többsége játékként éli meg a hulladékok válogatását, meg kell velük beszélni melyik szemét, melyik színű kukában landoljon. Mire felnőnek már berögzült mozdulat lesz nekik a szelektív hulladékgyűjtés, amit aztán tovább visznek a családban, így Földünk egyszer meghálálja ezt.

Konyhai eszközök – mondjunk nemet az alufóliára
Ugyan az alufólia nagyban megkönnyítheti a mindennapokat, nagyon környezetkárosító, a lebomlási ideje több száz év. Szerencsére számtalan alternatíva létezik, amellyel helyettesíthetjük. Az újraszalvéták jelentik a legjobb megoldást, könnyen használhatóak és tisztíthatóak is egyben.

Bolygónk fenyegető veszélye: a műanyag
A gyerekeket számtalan műanyag tárgy veszi körül születésük pillanatától. A legtöbb műanyag a játékokban található, így ez a mi felelősségünk: érdemes fából készített termékeket vásárolni, vagy a játék bérlést választani. Ha van több gyerkőc a családban remek megoldás a játékok cserélgetése.

Az egyik legnehezebb dolog a gyerekek leszoktatása a szívószálról. Vegyünk otthonra acélból vagy bambuszból készült változatot, így nem kell teljesen megvonni tőlük.

Újrahasznosítás és jó cselekedet
Minden család pincéjében, padlásán lapulnak nem használt vagy megunt játékok, ruhák. Évente egy-két alkalommal érdemes lomtalanítást tartani, ilyenkor megszabadulhatunk a használaton kívüli tárgyaktól. A folyamatba mindig bevonom a gyerekeket is. Megkérem őket, hogy válasszák ki azokat a játékokat, amelyekkel már nem játszanak. A számunkra szükségtelen, de jó állapotú dolgokat elajándékozunk, vagy adományként eljuttatjuk a rászorulóknak. Gyermekeinket ezzel nem csupán környezettudatosságra neveljük, megértik az adakozás fontosságát és átélik az élményt, hogy jót cselekedtek.

Táplálkozás és bevásárlás

Ha a táplálkozással kapcsolatban okítjuk csemeténket, nem csupán az egészség szempontjából kell megközelíteni a témát. Nagyon fontosak a környezetvédelmi tényezők is. A nagyobb gyerekeknek elmagyarázhatjuk, hogy  a táplálék nem áll korlátlanul rendelkezésünkre, így mindig tudatosan kell vásárolni. Ha van a közelünkben piac, vásároljunk ott! A termelői piacokon közvetlen a termék előállítójához jut el a pénzünk, illetve az áru sem utazott annyit, mint a hipermarketben megtalálhatóak.

Csak egy kapcsolás – ne legyen felkapcsolva fölöslegesen a villany

Az elektromos áram előállítása napjainkban is környezeti károkat okozó körülmények között zajlik. A Föld nyersanyagkészlete véges, nem szabad kizsákmányolnunk. Amit már nagyon korán megtaníthatunk a gyerekeknek, az az, hogy ne égjen feleslegesen a villany és a televíziót ne használjuk háttérzajnak. Ha nem nézzük, kapcsoljuk ki!

Folyékony pazarlás
Tudatosítani kell a gyerekekben, hogy a falból kiálló csap, nem egy kiapadhatatlan vízforrás, még akkor sem ha úgy tűnik. Magyarázzuk el nekik, hogy fogmosás közben nem szükséges folyatni a vizet, ugyanúgy, ahogy órákig zuhanyozni sincs értelme. Ha pancsolni szeretne, inkább válasszuk a fürdést. Ha nagyobb a gyermek, elmesélhetjük neki, hogy a világ bizonyos tájain kilométereket gyalogolnak a tiszta édesvízért és az, hogy Európában a wc-t is ivóvíz minőségű vízzel öblítjük, valóságos luxus.