Konyha

A konyha a lakások egyik legenergiaigényesebb területe, ezért fontos néhány szabályt betartani, hogy minél kevesebb gáz és villanyt felhasználására kerüljön sor. Ezért már a berendezésénél is fontos, hogy olyan gépek, eszközök kerüljenek bele, amelyek segítenek ennek a célnak a megvalósításában, erről már korábban írtunk az otthon menüpontban is.

Vízhasználat

Mivel a vízfogyasztás a konyhában a legnagyobb a mosogatás következtében, ezért érdemes meggondolni a mosogatógép használatát. Olyan konyhai kisegítő eszközökre van szükség, amelyeket könnyű tisztítani és kevés víz kell a mosogatásukhoz.

Szelektív hulladékgyűjtés

A szelektív hulladékgyűjtéssel nagy mértékben hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez. Ehhez nem kell sok szabályt betartanunk, egy pici erőfeszítéssel is sokat tehetünk!??

  • A papír hulladékhoz teheted az újságokat, füzeteket, csomagolópapírokat, kartondobozokat, KIÖBLÍTETT italos kartondobozokat. Ebbe NE dobj olajos, zsíros dobozokat, használt papírzsebkendőt, szalvétát, mert csak megnezehíted a dolgozók munkáját.
  • A műanyag gyűjtőbe dobhatod a kiöblített PET palackot, szintén KIMOSOTT háztartási flakonokat éd azok lecsavart kupakjait. Ide tartoznak továbbá a háztartásban előforduló tiszta fóliák, joghurtos poharak és a különböző háztartási fémhulladékok. A fém- és műanyag hulladékok elkülönítése utólag történik. Amit NEM szabad beletenni: CD-lemez, magnókazetta, nejlonharisnya.
  • Az üveg szelektív gyűjtése továbbra is hulladékgyűjtő szigeteken megoldható. A színes és fehér üvegeket külön kell gyűjteni. Ide dobhatjuk a befőttes, szörpös, sörös, bébiételed üvegeket, természetesen KIMOSVA. Ablaküveget, tükröt, szemüveget, villanykörtét, porcelánt NE dobjunk bele.

Komposztálás

A komposztálással nem csupán a környezetet óvjuk. Remek móka elkészíteni és látni, hogy alakul át a hulladékunk hasznos, egészséges talajjá!

Így komposztáljunk otthon:

-válasszunk ki egy kültéri helyet a komposztnak, ahol nedvesen tudjuk tartani;

-gyűjtsük külön a zöld hulladékot, (gyümölcs-zöldség héjak) és a barna hulladékot (faforgács, száraz levél, régi újság);

-ne tegyünk állati eredetű dolgokat a komposztba;

-várakozzunk pár hétig: ételmaradékaink talajjá alakulnak;

-forgassuk át hetente a komposztot;

-vegyítsük bele a komposztot a kerti földbe;

-gyönyörködjünk a kertünkben!

A használt olaj kerüljön megfelelő helyre
A MOL egyik környezettudatos lépése, hogy lehetőséget biztosít a használt sütőolaj visszaváltására, ezzel több ezer liter élővizet megkímélve a szennyezettségtől. A vállalat 2011-ben indította programját, így 9 év alatt 1900 tonna olajat gyűjtöttek. Magyarországon az éttermekben szervezetten folyik az étolaj elszállítása, azonban a háztartásokban általában a lefolyóban vagy a kukában végzi a sütőolaj. A csatornák falán megtapadva dugulást okozhat, míg a hulladéklerakókban nehezen lebomló anyagként jelenik meg.

Műanyag ételtárolók lecserélése

A műanyagok ártanak legtöbbet környezetünknek, így az az elsődleges, amire megoldást kell találnunk. Sokan viszik magukkal az ételt munkahelyre, iskolába, aki diétát tart még vendégségbe is. Erre tökéletesek a többször felhasználható műanyag uzsonnás dobozok, de ha tartósabb és egészségesebb alternatívát keresünk, kiváló választás lehet egy rozsdamentes acél ételhordó. Az általáunk ajánlott doboz ideális szendvicsekhez, salátákhoz, nasihoz vagy az ebédhez. A rozsdamentes acél nem veszi fel az ételek szagát, könnyen tisztítható, akár mosogatógépben is, ráadásul elegáns a megjelenése is. Ha étteremben elvitelre kéred az ételt, vigyél magaddal saját dobozt!