Zöld Követ Egyesület Országos Roadshow | Hulladékmentes kihívás iskolai közösségek számára | Zöld követ hálózat  – Zöld követ és zöld pecsét program | Első magyar zöld olvasóközösség | Fenntartható jövő(nk)ért 2022 | Szépítsük meg környezetünket | Zöld országjárás | Planet Z mozgalom | Hétköznapi környezetvédelem |  

 

Zöld Követ Egyesület Országos Roadshow

A Zöld Követ Egyesület Országos Roadshow célja a környezettudatos életmód népszerűsítése, a hulladék csökkentésének és a fenntartható életforma népszerűsítése.

Számos vidéki városba ellátogatunk, ahol elsődleges célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a bolygónk védelmére, mivel a természeti és környezeti értékek megőrzése a mi feladatunk. Úgy gondoljuk, hogy hazánkban is kiemelt szerepet kell kapjon közvetlen környezetünk megóvása, hiszen egyre nagyobb környezeti problémákkal kell szembenéznünk. Figyelmet kell fordítanunk a klímaválságra, részt kell vennünk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben!

A roadshow helyszínei:

 • 2022. szeptember 3. 12:00-20:00 (Debrecen, Kerekerdő Élménypark)
 • 2022. szeptember 10. 12:00-20:00 (Budapest, Margit-sziget)
 • 2022. szeptember 17. 12:00-20:00 (Pécs, Central Wakeboard Park)
 • 2022. szeptember 24. 12:00-20:00 (Szeged, Partfürdő Kemping)

További részletek itt >> Debrecen Budapest Pécs Szeged

 

Hulladékmentes kihívás iskolai közösségek számára

A 2022/2023-as tanévben elindítjuk a HULLADÉKMENTES KIHÍVÁS A KÖZOKTATÁS KÖZÖSSÉGEINEK c. programot a magyar közoktatás iskolai közösségei számára, hogy elősegítsük az együtt gondolkodást, a közösség ereje általi cselekvést.

A hulladékmentes kihívás lényege, hogy minimálisra csökkenjen a mindennapi életvitel során keletkező hulladék-, valamint szemét mennyisége. A program maga egy közös útkeresés, amely során a fiatalok és a közösségek szokásainak átalakításával egyre kevesebb hulladékot és szemetet termelnek.

A program mottója: Gyakorlat teszi a mestert!

A kihívás az alábbi előnyöket kínálja:

 • Minőség a mennyiség felett
 • Egészségesebb étkezés
 • A mindennapok során több időt nyernek a fiatalok egyéb programjaikra
 • Környezettudatosság
 • Pénzmegtakarítás

A kihívás regisztrációs felülete >> https://www.survio.com/survey/d/S0L1F9B7J2K2A2C5L

A program a csatlakozó iskolai közösségek számára térítésmentes!

További részletek itt >> https://zoldkovet.hu/2022/09/27/hulladekmentes-kihivas-iskolai-kozossegek-szamara/

Zöld követ hálózat – Zöld követ és Zöld pecsét program az iskolai közösségek számára

A 2022/2023-as tanévben elindítjuk a ZÖLD KÖVET és ZÖLD PECSÉT programot a magyar közoktatás iskolai közösségei számára, hogy az együttgondolkodás, és a közösség ereje által a fiatalok széles körében népszerűsítsük a fenntartható fejlődés gondolatát.

A „ZÖLD KÖVETEK HÁLÓZATÁVAL A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT” címmel Országos iskolai együttműködés és módszertan elsőként jön létre Magyarországon. Létrehozzuk a csatlakozni szándékozó iskolákkal közösen a fiatal ZÖLD KÖVETEK hálózatát és a ZÖLD PECSÉT iskolai programot. A követeket az iskolában a szakmai közösséggel választjuk majd ki és egy esztendőn keresztül képviselik intézményüket. A követekkel megalakításra kerül a ZÖLD KÖVETI TANÁCS, melynek tagjait az iskolai közösség és az Egyesület elnöke közösen avatják. A Követi Tanács kiválasztása iskolánként, szorosan együttműködve a helyi iktatói közösségekkel, a PROGRAM szervezésében workshopokon és játékos versenyeken tesztekkel történik.

A programban az iskolai saját vállalások mellett a szülői közösség is bekapcsolódhat az Egyesületünk által kínált zöld módszertanokba és alábbi programokba:

 • Hulladékmentes program és kihívás
 • Ökológiai lábnyom csökkentő program
 • Zöld olvasókör
 • Zöld eventek szervezése (GREEN APP)
 • Zöld minősítés és díj bemutatása és eljuttatása helyi vállalkozások számára.

A program regisztrációs felülete:  https://www.survio.com/survey/d/V6J9M2K1T7Q7I2Y4N

A program a csatlakozó iskolai közösségek számára térítésmentes!

További részletek itt >> https://zoldkovet.hu/2022/09/27/zold-kovetek-halozataval-a-fenntarthato-fejlodesert/

 

Első magyar zöld olvasóközösség

A 2022/2023-as tanévben elindítjuk az ELSŐ MAGYAR ZÖLD OLVASÓKÖZÖSSÉG programot a magyar közoktatás iskolai közösségei számára. Tesszük ezt azzal a szándékkal, hogy elősegítsük az együtt gondolkodást, támogassuk a közösség ereje általi cselekvést, miközben a fiatalok széles körében népszerűsítjük a fenntartható fejlődés gondolatát. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy mindenki tegyen közvetlen környezetéért, és együtt lépjünk fel Földünk megóvásáért, ezért e programunkat ennek szellemében indítottuk útjára.

Kapa Mátyás dr. az ELTE oktatója, a Historycum Kiadó tulajdonosa, a Magyar Történelmi Regényírók Egyesületének elnöke 2021-ben írt ifjúsági regénye egy kalandos sci-fi, a történet középpontjában a klímaváltozás problématikájával. Erre a regényre épülve hozta létre egyesületünk az első magyar zöld olvasóközösséget.

Egyesületünk egyedülálló kezdeményezésével az olvasók – az iskolai közösségek – beléphetnek a regény terébe, az ott kifejtett aktivitásuk segítségével közvetlenül üzenhetnek a Magyarország mai vezetőinek, kortársaiknak, szüleiknek és a jövőnek is. A program a csatlakozó iskolai közösségek számára térítésmentes, de a családokat is játékos kihívások elé állítjuk. Részükre előzetes regisztrációt követően lesz elérhető a könyv e-book formájában.

A program regisztrációs felülete az iskolák számára:  https://www.survio.com/survey/d/H4A5V2X8T0W2B2J6S

További részletek itt >> https://zoldkovet.hu/2022/09/12/elindult-magyarorszag-elso-zold-olvasokozossege/

Fenntartható jövő(nk)ért 2022

Országjárás keretében a Tankerületek vezetőinek ajánlásával iskolai edukációs programokat szervezünk.

A helyi iskolák szakmai pedagógusai és szülői közösségei számára alakítható moduláris felépítésű – online és offline is elérhető programunk keretében a tisztább környezet és ennek közösségi üzenete áll. Az osztályok/közösségek a projekt keretében a saját környezetüket szépíthetik, óvhatják, a közösségi zöld gondolatot formálhatják, erőforrásokkal gazdálkodhatnak szakmai segítségünkkel.

Programok és aktivitások:

 • az osztályközösség ökológiai lábnyomának mérése és közös csökkentése szakmai és anyagi támogatással
 • helyi közösségi véleményformálása
 • ZÖLD KÖVET KÖZÖSSÉG létrehozása és belépés a ZÖLD KÖVET programba
 • az osztály és a helyi közösségért végzett tevékenység egyesületi támogatása
 • nyeremények és támogatás a legaktívabb közösségeknek
 • közös élmény és évzáró esemény 2022-ben a ZÖLD KÖVET PROGRAM és a tanév végén.

Szépítsük meg környezetünket

Földünket lassan ellepi a töménytelen mennyiségű hulladék, ami ellen nem csupán egyénileg, közösen is tehetünk. A szemétszedő akciók egyre népszerűbbek hazánkban is, de sajnos nem lehet annyit szervezni belőlük, hogy eltüntessük az összes szemetet.

A jövőben számos szemétszedő akciót szervezünk, szeretnénk segédkezni az illegális hulladék felszámolásában is, így az utak mentén, erdőkben is megszervezésre kerülnek a programok. A közparkok megtisztítását is célul tűztük ki, hiszen ezek a zöld területek remek élményekkel gazdagíthatják mindennapjainkat, nem szabad engednünk, hogy a szemétben ússzanak. A harmadik nagyon fontos pontja a szemétszedésnek: a cigarettacsikkek összegyűjtése. Az utcákat karbantartók évente több millió cigarettacsikket szednek össze, azonban sajnos ezek az apró környezetszennyező szemetek mindig újratermelődnek. Az eldobált csikkek nem csupán rontják az utcák, parkok összképét, nagyon veszélyesek is, hiszen a belőlük kioldódó vegyi anyagok könnyedén bejutnak a vizekbe, ezzel károsítva a környezetet és egészségünket is.

Csatlakozz hozzánk Te is, figyeld eseményeinket és tisztítsuk meg együtt közvetlen környezetünket!

Zöld országjárás

A Zöld Követ Egyesület szakmai együttműködő partnere az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen indított a kormány zöld ügyekről szóló online felmérést népszerűsítő országos előadássorozatának. Az Egyesület szakmai partnerként részt vállalt a zöld online kérdőív összeállításában is. Célunk, hogy minél szélesebb társadalmi körben vegyen részt a lakosság a zöld párbeszédben, egyesületként ezért is csatlakoztunk a zöld országjárás programjához. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a lakosság klíma- és természetvédelmi, valamint környezetvédelemmel kapcsolatos véleményét a jövőben beépítsük szakmai munkánkba. A két hónapig tartó országjárás során az egyetemek auláiban várjuk az érdeklődő fiatalokat a Zöld Követ Egyesület standjánál.

Részletetek itt >> https://zoldkovet.hu/2021/10/18/a-zold-orszagjaras-szakmai-resztvevoje-a-zold-kovet-egyesulet/

Planet Z mozgalom

„Planet Z”  a neve annak a most induló és szerveződő, a Zöld Követ Egyesület által indított civil törekvésnek, amelynek célja, hogy a 13-25 éves korosztályt a hétköznapi környezetvédelem irányába terelje. Ez egy olyan edukációs mozgalom, ami hisz abban, hogy a környezetvédelem „menővé” tud válni ebben a fiatal generációban, egy gyakorlatias, szórakoztató és mégis nagyon tanulságos cselekmény és aktivitás sorozatra felépülve.
A Planet Z egy közösség, mozgalom és szervezet a korunk fiataljai számára, akiknek nem mindegy, hogy milyen világban élnek, akiket az innováció, a fenntarthatóság és egy élhetőbb bolygó motivál.

Csatlakozz Te is a Planet Z közösségéhez, és mutassunk irányt együtt egy zöldebb jövő érdekében. >> https://planet-z.hu/

Hétköznapi környezetvédelem

Célunk az Y generáció mellett a kisgyermekes családok, a fiatal édesanyák és édesapák környezettudatosabb gondolkodásra nevelése is, hiszen ők nevelik a jövőbeli generációt. És ha már valaki babaként, kisgyermekként abba szokik bele, hogy a szülei környezettudatosan, környezetüket óvva élnek, számára már ez lesz a természetes és ezt adja majd tovább.

Mindezt igyekszünk minél több formában és felületen is átadni, hogy minél több emberhez elérhessen hogyan lehet bevásárlás közben, a fürdőszobában, a konyhában, a kertben, a sportban, sőt, még az ajándékozásban is igazán környezettudatosban lenni.

Hamarosan jönnek további aktivitásaink:

 • Green Club
 • E-bike Club