Projektjeink

Szépítsük meg környezetünket   |   Planet Z mozgalom   |   Zöld országjárás   |   Fenntartható jövő(nk)ért 2022   |   Hétköznapi környezetvédelem

 

Szépítsük meg környezetünket

Földünket lassan ellepi a töménytelen mennyiségű hulladék, ami ellen nem csupán egyénileg, közösen is tehetünk. A szemétszedő akciók egyre népszerűbbek hazánkban is, de sajnos nem lehet annyit szervezni belőlük, hogy eltüntessük az összes szemetet.

A jövőben számos szemétszedő akciót szervezünk, szeretnénk segédkezni az illegális hulladék felszámolásában is, így az utak mentén, erdőkben is megszervezésre kerülnek a programok. A közparkok megtisztítását is célul tűztük ki, hiszen ezek a zöld területek remek élményekkel gazdagíthatják mindennapjainkat, nem szabad engednünk, hogy a szemétben ússzanak. A harmadik nagyon fontos pontja a szemétszedésnek: a cigarettacsikkek összegyűjtése. Az utcákat karbantartók évente több millió cigarettacsikket szednek össze, azonban sajnos ezek az apró környezetszennyező szemetek mindig újratermelődnek. Az eldobált csikkek nem csupán rontják az utcák, parkok összképét, nagyon veszélyesek is, hiszen a belőlük kioldódó vegyi anyagok könnyedén bejutnak a vizekbe, ezzel károsítva a környezetet és egészségünket is.

Csatlakozz hozzánk Te is, figyeld eseményeinket és tisztítsuk meg együtt közvetlen környezetünket!

 

Planet Z mozgalom

„Planet Z” a neve annak a most induló és szerveződő, a Zöld Követ Egyesület által indított civil törekvésnek, amelynek célja, hogy a 13-25 éves korosztályt a hétköznapi környezetvédelem irányába terelje. Ez egy olyan edukációs mozgalom, ami hisz abban, hogy a környezetvédelem „menővé” tud válni ebben a fiatal generációban, egy gyakorlatias, szórakoztató és mégis nagyon tanulságos cselekmény és aktivitás sorozatra felépülve.
A Planet Z egy közösség, mozgalom és szervezet a korunk fiataljai számára, akiknek nem mindegy, hogy milyen világban élnek, akiket az innováció, a fenntarthatóság és egy élhetőbb bolygó motivál.

Csatlakozz Te is a Planet Z közösségéhez, és mutassunk irányt együtt egy zöldebb jövő érdekében. >> https://planet-z.hu/

 

Zöld országjárás

A Zöld Követ Egyesület szakmai együttműködő partnere az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen indított a kormány zöld ügyekről szóló online felmérést népszerűsítő országos előadássorozatának. Az Egyesület szakmai partnerként részt vállalt a zöld online kérdőív összeállításában is. Célunk, hogy minél szélesebb társadalmi körben vegyen részt a lakosság a zöld párbeszédben, egyesületként ezért is csatlakoztunk a zöld országjárás programjához. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a lakosság klíma- és természetvédelmi, valamint környezetvédelemmel kapcsolatos véleményét a jövőben beépítsük szakmai munkánkba. A két hónapig tartó országjárás során az egyetemek auláiban várjuk az érdeklődő fiatalokat a Zöld Követ Egyesület standjánál.

Részletetek itt >> https://zoldkovet.hu/2021/10/18/a-zold-orszagjaras-szakmai-resztvevoje-a-zold-kovet-egyesulet/

 

Fenntartható jövő(nk)ért 2022

Országjárás keretében a Tankerületek vezetőinek ajánlásával iskolai edukációs programokat szervezünk.

A helyi iskolák szakmai pedagógusai és szülői közösségei számára alakítható moduláris felépítésű – online és offline is elérhető programunk keretében a tisztább környezet és ennek közösségi üzenete áll. Az osztályok/közösségek a projekt keretében a saját környezetüket szépíthetik, óvhatják, a közösségi zöld gondolatot formálhatják, erőforrásokkal gazdálkodhatnak szakmai segítségünkkel.

Programok és aktivitások:

  • az osztályközösség ökológiai lábnyomának mérése és közös csökkentése szakmai és anyagi támogatással
  • helyi közösségi véleményformálása
  • ZÖLD KÖVET KÖZÖSSÉG létrehozása és belépés a ZÖLD KÖVET programba
  • az osztály és a helyi közösségért végzett tevékenység egyesületi támogatása
  • nyeremények és támogatás a legaktívabb közösségeknek
  • közös élmény és évzáró esemény 2022-ben a ZÖLD KÖVET PROGRAM és a tanév végén.

 

Hétköznapi környezetvédelem

Célunk az Y generáció mellett a kisgyermekes családok, a fiatal édesanyák és édesapák környezettudatosabb gondolkodásra nevelése is, hiszen ők nevelik a jövőbeli generációt. És ha már valaki babaként, kisgyermekként abba szokik bele, hogy a szülei környezettudatosan, környezetüket óvva élnek, számára már ez lesz a természetes és ezt adja majd tovább.

Mindezt igyekszünk minél több formában és felületen is átadni, hogy minél több emberhez elérhessen hogyan lehet bevásárlás közben, a fürdőszobában, a konyhában, a kertben, a sportban, sőt, még az ajándékozásban is igazán környezettudatosban lenni.

 

Hamarosan jönnek további aktivitásaink:

  • Green Club
  • E-bike Club