Karácsonyi nyereményjátékot indítottunk a Zöld Követ Facebook oldalán, amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogy ki, hogyan óvja a környezetet az ünnepek alatt. Összeszedtük azokat az ötleteket, tanácsokat, tippeket, amelyekből a legtöbb érkezett, ezt szeretnénk most bemutatni, ezzel is segítve azoknak, akik még csak most kacsintgatnak a környezetbarát karácsonyozás gondolata felé. 

Karácsonykor lazítunk, elfelejtjük a gondokat, csak egymásra és szeretteinkre koncentrálunk. Azonban ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk közvetlen környezetünk védelméről. Bizonyított tény, hogy az ünnepek alatt 15-20%-kal több szemetet termelünk, mint az év többi időszakában, azonban ennek nem kell így lennie! Ha mindenki megtenné a következő apró lépéseket, sokkal kevesebb szennyezés érné környezetünket. 

A fenyőfa kérdés

A kommentelők 80%-a tért ki a karácsonyfa állításra. A válaszadók 70%-a írta azt, hogy földlabdás vagy bérelhető fát választ, ami az ünnepi időszak után kikerül ismét a természetbe. Sokan olyan helyről vásárolnak élő fát, amelyről biztosan tudják, hogy olyan fa ültetvényekről származnak, amelyek kifejezetten ezért jöttek létre, így ezek a fenyőfák oxigént is adnak a környezet számára növekedésük alatt. 

Ünnepi lakoma

A karácsonyi menü elkészítésekor sokszor hajlamosak vagyunk túlzásba esni, azonban ez könnyedén kiküszöbölhető! A kulcsa tudatosság, elsősorban bevásárláskor. A posztunk alatt kommentelők 95%-ka írta azt, hogy listát készít a bevásárláshoz, illetve átgondolja, hogy hány főt fog vendégül látni, és miből mennyit kell készíteni. 

Műanyagmentesen

A hozzászólók 93%-a írta, hogy a bevásárlásokhoz saját vászontáskát visz magával és egyáltalán nincs szüksége az egyszer használatos zacskókra, ugyanis saját zsákokkal járnak vásárolni. Sokan az ajándékok becsomagolásához is remek tippeket adtak: szép kendő, sál, lakossági csomagolóanyag, természetes díszekkel feldobva, illetve közkedveltek a többször használható ajándékzacskók is. A karácsonyi díszeik is lehetnek környezetbarát anyagból műanyag helyett: szárított narancs, alma, fahéj, mézeskalács figurák, habcsókok. A kreativitásnak csak a képzeletünk szabhat határt. 

Az ajándékok
Az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek az élményajándékok, a közösen eltöltött idő “ajándékozása”, hiszen az együtt töltött óráknál nincs nagyobb ajándék, amit adhatunk szeretteink számára. 

Szelektív hulladékgyűjtés
Az ünnepekkor sem szabad megfeledkeznünk a szelektív hulladékgyűjtésről. Arra kell törekednünk, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk és amit termelünk azt szelektíven gyűjtsük. 

Köszönjük a sok-sok hozzászólást, a remek tanácsokat. Ha szeretnéd megnézni, ki, hogyan tölti zölden az ünnepeket, nézd meg ezt a posztot → https://www.facebook.com/zoldkovet/photos/a.106044314519962/189135962877463/

Kellemes ünnepeket kíván a Zöld Követ Egyesület csapata!