A Zöld Követ Egyesület szakmai együttműködő partnere az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen indított a kormány zöld ügyekről szóló online felmérést népszerűsítő országos előadássorozatának. Az Egyesület szakmai partnerként részt vállalt a zöld online kérdőív összeállításában is. Célunk, hogy minél szélesebb társadalmi körben vegyen részt a lakosság a zöld párbeszédben, az egyesület ezért is csatlakoztunk a zöld országjárás programjához. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a lakosság klíma- és természetvédelmi, valamint környezetvédelemmel kapcsolatos véleményét a jövőben beépítsük szakmai munkánkba. A két hónapig tartó országjárás során az egyetemek auláiban várjuk az érdeklődő fiatalokat az Egyesület zöld standjainál.

A zöld ügyekről szóló előadás-sorozat a legnagyobb hazai városokat és felsőoktatási intézményeket érinti. A konzultációval kapcsolatos országos előadássorozat szakmai együttműködő partnere a Zöld Követ Egyesület. Munkatársaink az országos előadássorozat valamennyi állomásán, az egyetemek auláiban segítséget nyújtanak a fiataloknak az online zöld kérdőív kitöltésében és egyéb szakmai kérdésekben is fordulhatnak hozzánk.

Győrött a Széchenyi István Egyetem volt az első állomása a zöld felméréshez kapcsolódó, felsőoktatási intézmények bevonásával zajló országjárásnak október 12-én, kedden, még aznap a veszprémi Pannon Egyetemet, másnap a Miskolci Egyetem fiataljait látogattuk meg. Király Nóra, az Egyesület elnöke, a kerekasztal beszélgetéseken a környezettudatos szemléletformálás fontosságáról, valamint arról, is beszélt, hogy megalapították a Planet Z mozgalmat, hogy a „Z generáció” fiataljait megnyerjék, és aktivitásukat ösztönözzék. „Napjainkban ez a digitális generáció különösen hatékonyan tudja befolyásolni, hogy gyermekeink, unokáink milyen Magyarországon, milyen bolygón élnek majd. Nagyon jó látni, hogy az egyetemi hallgatók mennyire nyitottak a környezetvédelem, a fenntarthatóság iránt, ezért is fontos a civil szervezetek hozzáállása és közreműködése” – osztotta meg gondolatait Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke.

A két hónapon át tartó zöld országjárás további állomásai október 18-tól a főváros egyetemi intézményei: Budapesti Metropolitan Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Budapesti Műszaki Egyetem, Óbudai Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem, Semmelweis Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem. A vidéki felsőoktatási intézmények közül Eger, Kaposvár, Székesfehérvár, Debrecen, Szeged, Gödöllő, Zalaegerszeg, Pécs és Szeged városainak egyetemeit is felkeresik.

Az országos kampányban személyesen részt vesz Nagy István agrárminiszter és Steiner Attila államtitkár mellett az Agrárminisztérium több államtitkára, Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke, valamint az egyes állomásokhoz kapcsolódóan országgyűlési képviselők, polgármesterek és az egyetemek rektorai.

Az online zöld párbeszéd, valamint a hozzá szervesen kapcsolódó zöld országjárás programot kidolgozó szakértők azt szeretnék felmérni, hogy a kijelölt szakmai irányoknak mekkora a társadalmi támogatottsága. A felmérés 12 kérdésben a megújuló energiák, az elektromos közlekedés, a hulladékok és az egyszer használatos műanyagok kérdéskörét, valamint a szemléletformálás és az illegális szemeteléssel kapcsolatos esetleges szankciók témaköreit járja körül. A kitöltött kérdőívek segítik a szakmai munkát, hogy hatékonyabban feltérképezzék a lakosság klímaváltozáshoz, környezetvédelemhez, valamint az erőforrások tudatos felhasználáshoz való viszonyulását.

Az online zöld kérdőív 2021. november 28-ig minden 18. életévét betöltött állampolgár kitöltheti: https://zold.kormany.hu/