Varga Sarolta környezetvédelmi szakjogász, fenntartható életmód tanácsadóval beszélgettünk egy, az öko-bevásárlással foglalkozó, a Zöld Követ Egyesület által rendezett, az Európa Jövője konferenciasorozat részeként megvalósuló esemény kapcsán.

Mielőtt az öko-bevásárlásról esne szó, mesélj kérlek magadról. Miért fontos számodra a környezetvédelem, honnan az inspiráció, a motiváció?

Még a kilencvenes évek elején, középiskolás koromban, cserediákként tartózkodtam Svájcban és akkor egy meghatározó élményben volt részem. Egy alkalommal a fogadó apuka megkérdezte tőlem, hogy van e kedvem visszavinni vele a háztartásban keletkezett szemetet a hulladékgyűjtő szigetekre. Számomra akkor teljesen ismeretlen volt még a helyzet, a szelektív hulladékgyűjtés is. Akkor rengeteg, egy autó csomagtartóját megtöltő papírt, üveget, textilt, fémet gyűjtöttünk össze és dobáltunk be a megfelelő gyűjtőbe. Amikor rákérdeztem, hogy mi történik ezzel a sok szelektíven gyűjtött, a tartályokba kerülő hulladékkal, ő mondta el először, hogy mindezt újra fogják hasznosítani. Ő mondta el azt is, hogy ha bedobunk a megfelelő helyre egy pet palackot, akkor egy eljárás során abból kulcstartó, autópálya melletti padok, bármilyen más használati tárgy készíthető.

Én innen datálom az indíttatásomat. Engem ez, hogy a „szemét” újrafelhasználható, teljesen megbabonázott. Ezek után mindig nagy érdeklődéssel fogadtam és érdeklődéssel fogadom az újabb és újabb lehetőségeket és keresem azokat a pontokat, ahol egyénként, családként, közösségenként tenni tudunk környezetünkért, nem csak az újrahasznosítás területén, hanem globálisan.

A családom számára is nagyon fontos a környezetünk védelme – nem csak programszerű tevékenység, hanem életmód és ennek egyik nagyon fontos területe a háztartás.

Az öko-bevásárlás ezek szerint egy eszköz mindehhez?

Egy eszköztár, hiszen ennek számtalan eleme van- a bevásárlás egy folyamat része, és nem a boltban kezdődik. A saját otthonunkban indul például a készletek feltárásával. Azzal, hogy tudjuk, mi van otthon, mire van szükségünk. A tervezéssel kezdődik, a listaírással folytatódik, és a boltban folytatódik, ahol tényleg csak azt emelem le a polcról, amire a családnak szüksége van és egyetlen almával se többet.

Mindez tudatosságot igényel, ha jól értem?

Igen a tudatosság, a nem csak hangoztatott, de a gyakorlatban megvalósuló tudatosság mindennek az alapja. De eldönthetem, hogy milyen területen tudok/akarok tudatos lenni, és a háztartás (bevásárlás) az egy olyan zóna, ahol könnyen megvalósítható, apró kis változtatásokkal is nagyon sokat tudok tenni a környezetért.

Mert az ökobevásárlás fontos eleme, hogy hol vásárolunk, mit vásárolunk, mibe csomagoljuk a megvásárolt holmit, az is, hogy elkerüljük az előre csomagolt termékeket de az is, hogy a hazai, szezongyümölcsöket választjuk e a messziről importált, kényszerérlelt gyümölcsök helyett. A Zöld Követ Egyesület nagy hangsúlyt fektet a lakosság környezeti edukációjára, aminek egyik fő oszlopa a tudatos döntés, és az ebből építkező tudatos vásárlás is.

 

Mi a véleményed a készételek vásárlásáról?

Amit csak lehet, otthon főzzünk beahelyett, hogy konzervben vásároljuk meg a lekvárt, szörpöket, zöldségpüréket. Nálunk a minap fogyott el egy üveg befőtt, amit még a nagymamám rakott el két éve. Valójában szeretetszálak erősítése, értékmentés és környezetvédelem is egyszerre, ha visszük tovább a hagyományokat és megtanuljuk a nagymamáinktól, hogyan lehet tartósítani az élelmiszert otthon. Így minimálisra csökkenthető, vagy teljesen elkerülhetővé válik a készételek vásárlása, biztosan kevesebb csomagolóanyag kerül be a háztartásba.

Minden vásárlásunk döntés a környezetvédelem mellett, ahogy tulajdonképpen egész nap, minden döntsünk is az.

A fogmosástól kezdve (folyóvízzel öblítünk e vagy pohárból), a mosáson keresztül, a takarítószerek használatán át, a fűtésen keresztül minden.

Említetted a csomagolóanyagot, ma már egyértelmű, hogy ha nem változtatunk, belefullad ez a bolygó a műanyagba.

Ez így igaz, és az a helyzet, hogy valójában nincs másik út: változtatni kell mielőbb, mindenkinek. Az egyén, a családok felelőssége óriási ebben. A Zöld Követ Egyesület ezen a területen is aktívan fordul a családok felé, a honlapon vagy a közösségi média felületein egyszerű, a mindennapokba könnyedén beilleszthető „zöld” praktikákat olvashatunk. Mert felesleges arra várni, hogy majd az ipar, a nagyüzemek változtatni fognak, mert maguktól nem fognak. A vásárlásainkkal tudunk valamennyire változtatásokat elérni, mert amit nem veszünk le a polcról, – akár a gyártási technológia, vagy a felelőtlen és felesleges csomagolási módszerek miatt, – az ott marad, az üzenet feléjük, hogy ebben a formában nem kell az a termék.

Említetted azt is, hogy nem mindegy, milyen boltban vásárolunk, ez miért fontos?

A legjobb az, ha olyan boltot választunk, ahol hazai termékeket tudunk vásárolni, mert akkor nincs a hosszú szállítás miatti környezeti károkozás. De ugyanilyen fontos, hogy ha lehet, csomagolásmentes boltot/lehetőséget keressünk. Vagyis részesítsük előnyben azokat a helyeket, ahova vihetjük a saját csomagolásunkat. Saját dobozokat lisztnek, magvaknak, húsnak, sajtnak, gyümölcsnek. Saját kis textilzsákokat a péksüteménynek. Ha erre egy üzlet nem nyitott, ha nem nézik jó szemmel, hogy bevisszük a boltba a csomagolást, akkor azt az üzletet kerüljük el.

Fontos szempont lehet az is, hogy a lakóhelyünktől milyen mesze esik a bolt. Ha autózni kell miatta, akkor lehet érdemes közelebbi, gyalog vagy kerékpárral is elérhető, a bolti csomagolást nem erőltető kis üzleteket vagy piacot választani.

Ma már a családod ezen értékek mentén éli a mindennapjait. A gyerekek edukálása hogyan valósult meg?

Ebbe születtek, adott volt számukra, ahogy élünk. A gyerekeim nem ismerik például az öblítőt, mert mi sose használunk. Jól ismerik viszont a szelektív hulladékkezelést a gyakorlatban, mert családi program például az is, hogy a közeli közösségi komposztálóba visszük a hét egy maghatározott napján az otthon összegyűjtött szerves hulladékot – a zöldségleveleket, krumplihéjat, kávézaccot. Ezt egy kiadós sétával kötjük össze, miközben egymásra figyelünk, beszélgetünk a gyerekekkel. Ez olyan idő, amikor lelassulhatunk – minőséggel teli félórákról van szó. Egy olyan nevelési lehetőségről, ami egyszerre hasznos és örömteli. De ez csak egy pont ebben a folyamatban, valójában minden percben fontos a személyes példamutatás. A Zöld Követ Egyesület több szemétszedési akciójában is részt vettünk tavaly és már idén is sok másik családdal együtt. Ezek az események nem csupán remek hangulatban telnek, hanem nagyon hasznosak edukációs szempontból is.

Essen kicsit szó a felhalmozott ruhákról is, mert tudjuk, hogy ma már ez is szélsőséges méreteket öltött. Tele a gardróbja szinte mindenkinek, rengeteg ruha kerül – sokszor szelektálás nélkül- szemétre.

Ez szintén az ökovásárlás kérdéskörébe illő téma. Be kell látnunk, hogy az impulzusvásárlások rettenetesen nagy terhet rónak a környezetre. Nemet kellene mondanunk a csábító akciókra és ha valamilyen érzelmi indíttatásból vennénk meg egy új pólót, meg kell tanulnunk felismerni, kezelni és  vásárlásmentesen elvezetni azt a bizonyos érzelmet. Vagy legalább olyan tárgy, ruha után nyúlni, ami a legkevésbé káros.

A használtruha boltokban való vásárlás például eleve környezetkímélőbbek más üzleteknél, de itt is érdemes tudatosan, mértéktartó módon vásárolni. Itt is fontos nézni a ruhák címkéit. Hol gyártották, miből gyártották, mennyire újrahasznosítható majd az a ruha. Az is fontos, hogyan kell mosni, ki tudjuk e otthon öblíteni, milyen hőfokú vizet igényel. Sorolhatnám a szempontokat ezen a területen is. De a lényeg a mértéktartás és hogy lehetőleg kerüljük el a műszálas anyagokat.

Ma már tényleg ott tartunk, hogy nem hunyhatunk szemet a probléma felett, nem legyinthetünk rá, nem takarózhatunk közhelyekkel, nem mondhatjuk azt, hogy ez nem a mi dolgunk. Mert a mi dolgunk is. Egy bolygón élünk, ha nem óvjuk meg az életünk fenntartásához szükséges alapelemeket, a tiszta levegőt, a tiszta vizet, a tiszta földeket, akkor nem lesz kire mutogatnunk. Rengeteg tévhit is kering a környezet megóvásával kapcsolatos tennivalók körül. Sokan hiszik azt, hogy ez kicsiben nem érték, hogy kivitelezhetetlen, akár azt, hogy túl nagy erőfeszítéseket igényel.

Ezekről a tévhitekről is szó esett majd a Zöld Követ Egyesület eseményén 2022. február 15-én, a „Bevásárlás öko módra „ – interaktív öko-worksopon.

Az interaktív beszélgetés során többek között arról is szó volt, mit jelent a környezettudatos vásárlás, hogyan váljunk környezettudatos vásárlóvá, mire és hogyan gyakorolunk hatást vásárlási szokásainkkal, valamint milyen eszközök segítenek bennünket a környezettudatos vásárlásban.

Az esemény az Eu jövője konferenciasorozat részeként valósult meg.

cikk forrása: Ficsakblog.hu