Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a köznevelésben 2022. április 25. és 29. között hirdette meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja, a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között. A kezdeményezés fővédnöke Áder János köztársasági elnök, kiemelt támogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, szervezője a PontVelem Nonprofit Kft. Az eseményhez idén egyesületünk is csatlakozott, melynek keretében közel 1800 diákhoz és vihettük el a környezetvédelem és a fenntarthatóság üzenetét a fővárosban és vidéken egyaránt.

A Témahét célja, hogy a fenntarthatóság üzenetét az iskolákból kiindulva eljuttassa a diákokhoz és a diákokon keresztül közvetítse a családok és az egész társadalom felé, kiemelten kezelve az egyéni, a kisközösségi és a társadalmi felelősségvállalás lehetőségeit.

A környezeti-gazdasági-társadalmi fenntarthatóság kérdésköre a 2021/2022-es tanévben 3 kiemelt téma köré csoportosult: a víz, az egészségvédelem és a felelős fogyasztás. Ezek mellett a hulladék, mint állandó téma is megjelent. Egyesületünk mind a négy témakörben tartott előadásokat az alsó tagozattól a felső tagozaton át a gimnazista diákokig korosztályra szabott módon, valamint egy-egy intézményt átfogóan is, ahol valamennyi évfolyam valamennyi diákja és pedagógusai részt vettek egy közösséget alkotva.

Az előadásokat és interaktív foglalkozásokat a Zöld követ Egyesület munkatársai, köztük Király Nóra, az egyesületünk elnöke tartották, valamint együttműködő partnereink is jelentkeztek önkéntes előadónak, mint Molnár Ferenc, az Ilcsi Szépítő Füvek Kft. tulajdonos ügyvezetője, valamint Kováts Bence környezetmérnök.

A Témahét mindannyiunk számára nagy élményt jelentett, hallgatóságként és előadóként egyaránt. Látni a sok csillogó és érdeklődő szemet, tudni azt, hogy üzenetünk: „Szeresd és óvd a Földünket!” befogadó fülekre és szívekre talált: elmondhatjuk, hogy ezekért a pillanatokért dolgozunk.

Mindezt legjobban talán az Újpesti Karinthy Frigyes Magyar-Angol Kéttanítási Nyelvű Általános Iskolában eltöltött nap végén felhangzó dal érzékelteti , mikor több száz gyerek énekelte együtt a Föld dalát. A Témahét során készült képek és a felhangzó Föld dala megtekinthető az alábbi képre kattintva.

 

A Zöld Követ Egyesület Fenntarthatósági témahétről készült videós képbeszámolója megtekinthető a képre kattintva.

 

Köszönjük a lehetőséget a Fenntarthatósági témahét szervezőinek, a befogadó iskoláknak és diákjaiknak, valamint a sok kedves visszajelzést, melyből egyet közzé is teszünk.

 

„Kedves Előadók!

A Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola diákjai és pedagógusai szeretnénk megköszönni a színvonalas és érdekes előadásokat és a környezettudatos ajándékokat!

Reméljük a jövőben is találkozunk!”

Palkó Orsolya
Intézményvezető-helyettes
Gazdagrét – Csíkihegyek Általános Iskola

 

Köszönjük! Mi is ebben bízunk, hiszen szívügyünk a környezetünk!