Már a fogantatás előtt, a tervezésnél, az álmodozásnál fontos szempontokat fektetnek le a kismamák. Abban szinte mindenki azonosan gondolkodik, hogy jó édesanyja szeretne lenni majd születendő gyermekének. Sokak számára azonban az is nagyon fontos, hogy a kicsi várása, gondozása ne jelentsen extrém mértékű terhet a Földnek. Az Anyatejes táplálás Világnapjának tiszteletére ezzel a nagyon fontos gondolattal foglalkozunk.

A legtermészetesebb dolog, hogy gyermekünknek szeretnénk a világon mindent megadni. Mindent, amire szüksége van és sokan, sokszor azon is túl, mert az anyai szeretet ilyen, adakozó. De vajon akkor teszünk jót a kicsiknek, ha a nagy áradással, az elhalmozással kockára tesszük közös bolygónk jövőjét? Mire van szüksége egy pár napos, pár hetes csecsemőnek igazából? Lehet, hogy akkor mutatunk valódi felelősséget, ha csínján bánunk az értékekkel és nagyon is figyelünk arra, hogy se a baba, se mi nem fogyasszunk a valódi szükségleteken felül?

Listába szedtük azokat a babavárással, gondozással kapcsolatos területeket, ahol a zöld gondolkodás érvényes lehet:

Kismama ruházat másodkézből

Nyilván akkor is szeretne minden nő csinosan és változatosan öltözködni, amikor gyermekét várja. A rövid idő alatti ugrásszerű méretváltozással azonban nem könnyű együttmozdulni: újabb és újabb ruhadarabokra van szükség csupán azért, mert gyorsan kinövi a pocak az előző méretet. A szülést követően azonban ezekre a nagyobb méretű darabokra már nincs szükség, pedig lehet, hogy csak néhány hetet szolgálták a kismamát. Szinte biztos, hogy a rövid idő alatt nem nyűtte el senki a kismamaruhákat. Mi a megfelelő hozzáállás ebben az időszakban?

Talán a legfontosabb, hogy nincs szükség üzletben vásárolt új ruhadarabokra, mert az imént vázolt helyzetből kitűnik, hogy nagyon jó minőségű, alig használt kismamaruhák cserélhetnek gazdát. Érdemes böngészni az online használtcikk piacokat, ott beszerezni a szükséges ruhaneműt és addig körforgásban tartani, amíg csak lehet.

 

Babaruha – egyik napról a másikra növik ki

Mindez igaz a csecsemő és kisgyermek ruházatra is. A kicsik főleg az első pár napban, hétben hónapban nőnek, mintha öntöznék őket. Egykettőre kinövik a ruhákat, és a gyors méretváltozás okán újabb és újabb ruhákra van szükség úgy, hogy nagyon rövid ideig tudják csak az anyukák rájuk adni az adott kisruhákat. Nem érdemes vadonatúj ruhákkal a szülőknek hatalmas költségbe verni magukat, valamint a zöld gondolkodás ezen a területen is a használt ruhák beszerzését szorgalmazza. Rengeteg babás online csoport van, ahol érdemes körbenézni és akár folyamatában követni, cserélni a baba ruhatárát.

Gyerekjáték, eszközök – tényleg ennyi minden kell?

Babakocsi, babaágy, babahinta, bébiőr, éjjeli fény, hurci kendő, cumisüveg melegítő, elektromos cumisüveg mosó, csörgők, fejlesztő játékok és sorolhatnánk, mi mindenre lehet szüksége a babának. Ám a lista szinte végtelen lehetne, ha engednénk, hogy magával rántson a babavárás lendülete. Valójában azonban, – főleg az első időszakban – a babának az édesanyjára van szüksége és nincs szüksége felesleges tárgyakra. Azok egy része úgyis a szülők kényelmét szolgálja (vagy a megnyugtatásukra szolgál), egy másik részéről meg menet közben derül ki, hogy macerásabb a baba ellátása mellette, mint nélküle. Egy újszülött egy masszív, puha fészekké alakított dobozban is jókat alszik – lásd a finn anyukákat, akik a szüléskor egy babadobozt kapnak ajándékba az államtól, amiben a legszükségesebb kelengye belefér, a doboz pedig a kisbaba gyerekágya is egyben jóideig.

Fontos szempont tehát, hogy legyünk megfontoltak, amikor listát írunk és a babakelengye csakis olyan darabokat tartalmazzon, amelyekre tényleg szüksége van a babáknak, és engedjük el azokat, amelyek csak a helyet foglalják majd a babaszobában. Ezt a listát természetesen a család otthona, a baba elhelyezése az otthonban is befolyásolja. Egy emeletes házban, ahol a babát egy egész emelet meg lépcsőház választja el az anyukától, nyilván nagyobb szükség lehet egy bébi-őrre, mint ott, ahol egy ici-pici garzont oszt meg a család.  Ahol az anyuka akár főzés közben is rálát a kicsire, vagy legalábbis abszolút hallótávolságon belül van a kicsi.

Bármit szerzünk is be, nagyon fontos szempont, hogy ha lehet használt eszközök, játékok kerüljenek be a babaszobába, mert minden, amit körforgásban tartunk, segíthet fellélegezni a Földnek. Egyébként nagyon sok babagondozással kapcsolatos eszközt, játékok még csak megvenni se kell, hiszen akár ki is lehet bérelni azokat.

Zöld baba higiénia – a baba illatánál nincs finomabb illat

A babaápolás igazán örömteli tevékenység – hiszen abban a pillanatban, hogy a kicsi megszületik, hónapokon át babaillatban úszik a lakás és élvezettel merül el mindenki ebben a csodás illatban. A babák érzékeny bőre azonban a minimális külső behatásokkal tud csak megbirkózni, minél kevesebb vegyszer kerül kapcsolatba a bőrükkel, annál jobb. Nincs szükség trendi, méregdrága habfürdőkre, porokra, krémekre (egyévesen se). Az, amit a védőnő vagy a gyógyszerész ajánl (és kikever) a legtöbb esetben tökéletesen megfelelő, főleg, ha az elején nem „rontjuk el”és nem alkalmazunk olyan szereket, amelyek szuper szenzitívnek (és zöldnek) hirdetik magukat, de nem minden esetben áll a kijelentések mögött teljes igazság.

Pelus, popsitörlő – heggyé nő a használt pelenka

Nagyon megosztó még mindig a gondolat, mely szerint itt az ideje visszatérni a mosható pelenkákra, hiszen a szülői kényelem nagyon is a pelenka mosása ellen szól. Ma azonban tudjuk, hogy Himalája magas „pelenkaheggyel” birkózik már most is a természet. Az eldobható pelenka leváltása az egyik legégetőbb környezetvédelmi kihívás.

Az eldobható popsitörlő a másik, teljesen felesleges környezeti teher a bolygó számára, hiszen egy langyos vízbe (vagy babaolajba) mártott textilpelenkával ugyanúgy meg lehet tisztítani a baba bőrét, mint a gyári popsi törlővel. Egyébként a nedves törlőkendők (nem csak a popsitörlő) a csatornahálózatban előforduló dugulások jelentős részéért felelős, ugyanis nem bomlanak le olyan gyorsan, ahogy arra szükség lenne. Egy másik részük pedig emberi léptekkel számítva csak nagyon hosszú idő alatt.

Természetesen, ha mosás, akkor a zöld mosást részesítsük előnyben, és olyan mosószereket használjunk, amelyek gyengéden bánnak a környezettel.

A baba táplálása – főzzünk otthon

Az anyatejes táplálásnál egyszerűen nincs jobb alternatíva akkor sem, ha a környezetvédelemről van szó. Abszolút energiatakarékos, csomagolásmentes, nem kell ezer kilométereken keresztül utaztatni, mire célba ér. Természetesen tudjuk, hogy sokszor a legkevésbé se akarat, vagy édesanyai döntés kérdése, hogy anyatejjel vagy mással eteti valaki a babáját – de ha csak egy mód van rá,  már csak a zöld gondolkodás jegyében is erre biztatunk mindenkit.

A hozzátáplálás is fontos szempont azonban, mert nem mindegy, hogy előre gyártott üveges vagy műanyag tasakos gyümölcspürékkel, főzelékekkel oldjuk meg ezt a kérdést, esetleg mi magunk főzünk otthon a csemetének. Ez utóbbinál ugyanis van esély környezetvédelemre, főleg, ha csomagolásmentesen szerezzük be az alapanyagokat hozzá.