Civil szervezetként a Zöld Követ Egyesület kiemelten fontosnak tekinti, hogy hazánkban is széles körben felhívja a figyelmet a környezetszennyezés veszélyeire és következményeire. Egyesületünk célja a természeti és környezeti értékek megismertetése, a felnövekvő generáció edukálása, programok szervezése, a környezettudatos magatartás kialakítása és jelentőségének ismertetése. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy mindenki tegyen közvetlen környezetéért, Földünk megóvásáért. Civil szervezetünk tagjai elkötelezettek a környezet szeretete, védelme iránt.

Országos iskolai módszertan elsőként Magyarországon

A 2022/2023-as tanévben elindítjuk a HULLADÉKMENTES KIHÍVÁS A KÖZOKTATÁS KÖZÖSSÉGEINEK c. programot a magyar közoktatás iskolai közösségei számára. Tesszük ezt azzal a szándékkal, hogy elősegítsük az együtt gondolkodást, a közösség ereje általi cselekvést, miközben a fiatalok széles körében népszerűsítjük a fenntartható fejlődés gondolatát.

Az esemény védnöke: Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke és Tamás Ilona, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ igazgatója.

A Zöld Követ egyesület hulladékmentes módszertanának lényege, hogy minimálisra csökkenjen a mindennapi életvitel során keletkező hulladék-, valamint szemét mennyisége. A fókuszt arra helyeztük, hogy minimálisra csökkenjen, nem pedig arra, hogy elérjék a közösségek a teljesen mentes, nulla hulladék állapotot, mert ez nyilvánvalóan lehetetlen.

A program maga egy közös útkeresés, amely során a fiatalok és a közösségek szokásainak átalakításával egyre kevesebb hulladékot és szemetet termelnek úgy, hogy ez ne igényeljen extra időt, energiát és pénzt: a hulladékmentes életmód elérése egy törekvés, nem pedig egy állapot!

A kihívás az alábbi előnyöket kínálja:

Minőség a mennyiség felett
A minőség és a funkció kerül előtérbe azzal szemben, hogy darabszámra mennyi tárgyat birtokolnak. Így olyan tárgyi eszközökre költsék a pénzüket, amiket gyakran használnak és ideális esetben egy életre szólnak.

Egészségesebb étkezés
A csomagolt, félkész és gyorsételek minimalizálására törekedjenek, ezért előnyben részesítsék a csomagolásmentes és hulladékszegény ételeket. Ezeket pedig a legtöbb esetben csak frissen tudják megvásárolni.

A mindennapok során több időt nyernek a fiatalok egyéb programjaikra
Ez az életmód abban is segíti a fiatalokat, hogy ne a tárgyak uralják őket, hanem ők uralhassák a tárgyaikat, ezen felül pedig összességében egyszerűsíti a mindennapjaikat, így fellélegezhetnek és arra fordíthatják az értékes – ilyen módon megnyert – idejüket, amire valójában szeretnék.

Környezettudatosság
A hulladék sok környezetvédelmi témával összefügg, könnyű csökkenteni a mennyiségét és ezzel párhuzamosan a mindennapokban előnyökre szert tenni általa (több pénzre, időre, egyszerűbb életvitelre). Közvetett hatással lehetnek a hulladékmentességnek köszönhetően a műanyagszennyezésre, a pálmaolaj vagy épp a fast fashion okozta problémákra, és még számos egyéb környezetszennyező iparágra.

Pénzmegtakarítás
A hulladékmentesség alapja, hogy kevesebbet fogyasztanak, többet készítenek saját kezűleg (pl. ételt, kozmetikumot), addig használják a meglévő eszközeidet amíg lehet és megjavítják ezeket, ha arra van szükség. Ezekkel mind-mind rengeteg pénzt spórolhatnak maguknak, a tartós eszközökről nem is beszélve.

A program mottója: Gyakorlat teszi a mestert!

Módszertant adunk a pedagógus kezébe – a közösség a saját tempója szerint haladhat.

A program menete:

  • A kapcsolódó regisztráló iskola vagy osztály megkapja a köszöntőt, majd ezt követően 30 kihívást (a kihívásba bármikor be lehet kapcsolódni és bármikor ki lehet lépni)
  • A kihívások teljesítését igazolni kell (fotó és beszámoló)
  • A teljesítményekért apró az életmód váltást támogató ajándékok járnak (szatyor, kulacs stb.)
  • A zárórendezvényig tart a program, melyre a legkiválóbb intézmények kerülnek meghívásra
  • 2023 év elején a legkiválóbb iskolákban a változásról filmet is forgatunk, melyet csatornáikon keresztül az oktatásirányítás szereplői is megkapnak.

A program regisztrációs felülete:

 https://www.survio.com/survey/d/S0L1F9B7J2K2A2C5L

A program a csatlakozó iskolai közösségek számára térítésmentes!