Az Élelmiszer-pazarlás elleni világnap célja az élelmiszer hulladék csökkentése. Szörnyű belegondolni, hogy egy átlagos magyar háztartásban fejenként 65 kilogrammnyi élelmiszer kerül kidobásra évente. Leggyakrabban készételek, friss zöldségek és gyümölcsök, valamint pékáruk kerülnek a szemetesbe. Gondolj bele, hogy a kidobott étel tulajdonképp kidobott pénz az ablakon!

Érdemes felelősen dönteni már a vásárlásnál, és ajánlott néhány szabályt betartani:

  1. Gondolkozz előre!
  2. Vedd számításba mi az, ami van már otthon, és minek kell elfogynia!
  3. Írj menütervet, így nem veszel meg olyat, amit nem használsz fel!

Ehhez segítséget találhatsz a https://kalcirecept.hu/menuk/ honlapon.

Ha menüterv alapján indulsz vásárolni, nem veszel meg semmit, amire nincs szükséged.

Hiába kedvezőbb a nagy kiszerelésű termék ára, ha nincs szükséged akkora mennyiségre, akkor hulladékként végzi majd, így összeségében veszítettél vele. Csak azért ne vegyél meg semmit, mert akciós.

Főzésnél, sütésnél ügyelj arra, mennyit esztek meg és csak annyit készíts, amennyi biztosan elfogy! Ha mégis több lett, akkor tedd változatossá és készíts belőle másik ételt. Vannak olyan teljesen természetesnek vehető maradék felhasználások, mint pl. a bundáskenyér készítése a szikkadt kenyérből, de ugye a pörköltből is lehet hortobágyi húsos palacsinta. Nem olyan egyértelmű, de a brassói sült húsát fel lehet önteni tejszínnel, és másnap főtt tésztával jóízűen elfogyasztható. De bármelyik levesből készíthető krémleves egy botmixer segítségével vagy a húsleves zöldségeiből is lehet vadas mártás. Legyél kreatív!

Megdöbbentő, hogy Magyarországon a készételek, zöldségek és gyümölcsök után a legnagyobb mennyiséget kenyerekből és péksüteményekből dobnak ki, ami megközelítőleg 5,3 kg fejenként évente!!! Érdemes csak 2 napra előre vásárolni ezekből. Számoljuk ki, hogy hány db fogy el pl. kifliből és akkor nem lesz felesleg! Ha mégis marad, akkor jó bundáskenyérnek, fasírtba vagy zsemlemorzsának is. Figyelem! A kisült pékáru jól fagyasztható és több hónapig is megőrzi a minőségét fagyasztott formában. A lényeg, hogy ne hagyjuk megpenészesedni!

Ha még ezek után is maradt ételed, akkor kis mennyiségű, könnyen melegíthető adagonként fagyaszd le, így nem kell nagyobb mennyiséget felolvasztani, hanem csak annyit, amennyi éppen elfogy. Mindig feliratozd, hogy mit teszel a fagyasztóba illetve a címkén tüntesd fel, hogy mi az és a készítés idejét is. Fontos lehet a tárolt ételeket egy listán vezetni, hogy tudjuk, mi van a fagyasztóban és mikor került bele.

Ha túl sokat sütöttél vagy főztél, az is megoldás, hogy a felesleget odaadod másoknak, akár rászoruló családnak, illetve a munkahelyen kollégák is szívesen szokták venni a gesztust, ha házi süteménnyel kínálod őket. Ha azt látom, hogy már itthon nem fogy el a megvásárolt alma vagy egyéb gyümölcs, akkor még mielőtt bármi baja lenne elviszem az óvodába. Ha sem fagyasztani, sem odaadni nem tudod, a hamar romló zöldségeket és gyümölcsöket komposztálhatod is. Persze ez inkább kertes házban megoldható, de van rá megoldás egy teraszon is, sőt létezik már kis beltéri komposztáló is.

Semmiképpen ne várd meg, hogy megromoljon az étel. Ha van valami a hűtőben vagy a kamrában és biztos vagy benne, hogy már a lejáratig nem fogod elfogyasztani, akkor inkább ajándékozd el.

Van olyan hulladék, ami lehetőség szerint elkerülhető, mint pl.: a kenyérhéj, amit nem szeret a család, ilyen esetben, ha előre gondolkozol, te is sokat tehetsz a pazarlás ellen. Többször süthetsz kiflit vagy zsemlét, amit biztosan megesz az egész család szőröstül-bőröstül. Ha mégis kenyér sül, aminek a héja pl.: túl ropogós, azt előre levághatod és másnapra betervezhetsz egy adag fasírtot ebédre.

Összefoglalva elmondható, ha előre tudunk tervezni azzal nem csak a környezetünknek segíthetünk, hanem még a családi költségvetésnek is.