A Zöld Követ Egyesület kezdeményezésére 2022. október 11-én 11 zöld szervezet vezetői, képviselői találkoztak első ízben a Zöld Tudásmegosztó Fórumon, amely  az Egyesület által életre hívott eseménysorozat első találkozója. A kezdeményezés célja, hogy a legfontosabb, legkiemelkedőbb magyar szervezetek minél szorosabban tudjanak együttműködni hazánk élhetőbb jövője, a Földünk megóvása érdekében.

A közös projektek, eszmecserék, az aktuális zöld kérdések átbeszélése, egymás kölcsönös támogatása révén még szélesebb körben, még több embert elérve kívánjuk a környezettudatosság, zöld(ebb) élet- és gondolkodásmód fontosságát, szükségességét eljuttatni mind a családok, az egyének, mind pedig a Kormány képviselői felé.

Annak érdekében, hogy mindenki tegyen közvetlen környezetéért, és együtt lépjünk fel szűkebb és tágabb otthonunk megóvásáért, elengedhetetlen, hogy Magyarország lakossága szemléletváltáson essen át. Ezt tudná az egyesületek összefogása is támogatni.

Az első Zöld Tudásmegosztó Fórumon részt vett Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár asszony, valamint Langer Judit, a  Technológiai és Ipari Minisztérium osztályvezetője is.

 

A találkozón a jelen lévő zöld szervezetek bemutatkozását és aktuális projektjeik bemutatását követően az esemény fő témája a zöld szervezetek egymás közötti, illetve a civilek és a kormányzati oldal közti együttműködési lehetőségeinek feltérképezése volt. Emellett sok szó esett még a környezetvédelmi ügyek minél szélesebb társadalmi réteget elérő kommunikációs csatornáiról és üzeneteiről is. A meghívottak hangsúlyozták továbbá a közös gondolkodás és együttműködés fontosságát és gyakorlati jelentőségét, valamint a gyerekek és felnőttek szemléletformálásának, a helyi közösségek alkotó és megtartó erejének alapvető és nélkülözhetetlen funkcióját.

A résztvevők csodálatos közös otthonunk, a Föld megóvása érdekében együttműködési megállapodás megkötésében állapodtak meg.

A Zöld Tudásmegosztó Fórum keretében 2-3 havonta közös beszélgetésre, ötletelésre hívja a Zöld Követ Egyesület  a környezetvédelmi szervezetek vezetőit, képviselőit annak érdekében, hogy az eseménysorozat által a hasonlóan gondolkodó, azonos célt maga elé tűző szakmai szervezetekkel közösen még hangsúlyosabban közvetítse a magyar társadalom és a döntéshozók felé a környezetvédelem megkerülhetetlen szerepét.

A Zöld Követ Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, a környezet szeretetére és védelmére. Tagjai elkötelezettek abban, hogy a most a legjobb idő a cselekvésre, és a szakmai szervezetek támogatásával és közös fellépéssel még többet lehet tenni a környezetért. Kiemelt fontosságú számukra a szemléletmódváltás, mely a jövő kulcsa ahhoz, hogy a Föld a következő generációk számára is élhető élettér maradjon.

A találkozón résztvevő szervezetek:

  • Humusz Szövetség
  • KÖVET Egyesület
  • Levegő Munkacsoport
  • Mecsek Polgári Egyesület
  • Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület
  • Nyugat -Balkáni Zöld Központ NKft.
  • Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület
  • PontVelem Nonprofit Kft.
  • Szentimrevárosi Egyesület/Zöld Kör
  • Zöldövezet Társulás Egyesület
  • Zöld Követ Egyesület