Mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés?

A szelektív hulladékgyűjtés során a különböző anyagú hulladékokat külön gyűjtjük. Ez a gyakorlatban úgy valósulhat meg, hogy a megvásárolt élelmiszerek és fogyasztási cikkek csomagolóanyagát – a papír, műanyag, üveg, fém és italos kartondoboz csomagolást – kimosva, különválasztva tároljuk, majd a szemetet az anyaguk alapján elkülönített szelektív hulladékgyűjtő edényeibe dobjuk.

Az otthon, az óvodában vagy a suliban félretett papírt, üveget, műanyagot, fémet, szerves hulladékot és veszélyes hulladékot leadhatjuk hulladékudvarokban is. A szelektíven gyűjtött anyagokat feldolgozzák és újra valamilyen használati eszközt készítenek belőlük (füzetet, karton dobozt, műanyag padot, fóliát stb.) 

 

Alapszabályok, amiket mindig tarts be!

 1. Mosd el a szennyezett hulladékot, hogy a fertőzésveszély csökkenjen, és ne büdösödjön a hulladék! Kivétel az olajos flakon, ami mosatlanul kerülhet a műanyaggyűjtőbe;
 2. a PET palackokat minden esetben “tapossuk laposra”, hogy minél több szelektíven gyűjtött hulladék elférjen a kukában;
 3. a kartondobozokat hajtsuk össze, a ragasztócsikket távolítsuk el, majd a papírgyűjtőbe tehetjük. Ha nem fér el benne, akkor mehet a kuka mellé összekötegelve;
 4. olyan termékek, amelyek több anyagból készülnek és műanyagot, fémet és papírt tartalmaznak (pl. spirálfüzet vagy toll), minden esetben elemeire kell szétszedni és a megfelelő hulladékedénybe tenni;
 5. nem lehet minden műanyaghulladékot újrahasznosítani, függ a típusától. 

 

FIGYELJ, mert ezek NEM gyűjthetőek szelektíven

 1. A hőpapírokat (blokk, nyugta) nem szabad a papírgyűjtőbe dobni. Minden esetben a kommunális kukába kell helyezni;
 2. nem szabad kidobni a szelektívbe fémgőzölt műanyagokat (chipses zacskók). Minden esetben a kommunális kukába kell helyezni;
 3. nem újrahasznosítható a folpack és a celofán sem. 
 4. élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat nem tehetünk a szelektívbe;
 5. nem gyűjthető szelektíven azon kávés poharak, amik külseje papír, belseje hőálló műanyagból épülnek fel.
 6. Zöldséges/gyümölcsös hálónál nincs feltüntetve, hogy milyen műanyagból készültek, így a kommunális szemétbe kell dobni őket.

 

Mi az a hulladékudvar? Mit lehet odavinni?

A hulladékudvarok olyan zárt hulladékátvevő helyek, ahol az alapvetően a lakosságnál keletkező, háztartásokból származó, szelektíven gyűjtött veszélyes, speciális kezelést igénylő, hulladékot gyűjtik. Több olyan hulladék is gyűjthető szelektíven, amit a szelektív hulladékgyűjtőkbe nem tehetünk, de a lakcímünkhöz hozzárendelt hulladékudvarba egy bizonyos mennyiségig ingyen elvihetjük

Például olyan újrahasznosítható hulladékokat, mint:

 • műanyag kupakok, hungarocell;
 • elektronikai hulladékok: kábelek, neoncső, különböző izzók;
 • veszélyes vegyi hulladékok: elem, használt sütőolaj, festék- és lakkmaradék, sütőzsiradék, növényvédőszer-maradék;
 • italos kartonok kimosva;
 • fehér üveg: színezetlen üvegek, italos, befőttes, parfümös, pálinkás, szörpös üvegek;
 • színes üvegek: zöld, barna sörös-, borosüvegek;
 • fáradt olaj és veszélyes anyaggal szennyezett csomagolóanyag;
 • építési és bontási hulladék;

FONTOS! A maradék vagy megromlott gyógyszereket patikákban lehet leadni;

Minden hulladékudvarban leadható veszélyes hulladék:

 • elektromos hulladék: mosógép, hűtőszekrény, mosogatógép, hajszárító, porszívó, vasaló, elektromos fűrész, fűnyíró
 • elektronikai hulladék: számítógép, nyomtató, monitor, mobiltelefon, hifi berendezés, televízió, rádió, videokamera, fényképezőgép
 • sérült napelemek: csak a lakosságtól, és kizárólag lakossági mennyiséget
 • fénycsövek és világítótestek: minden világítótest
 • szárazelemek és hordozható kis akkumulátorok
 • gépjármű indító akkumulátorok: savas indítóakkumulátorok
 • használt sütőzsiradék és göngyölegekonyhai használt olajés annak flakonja
 • fáradt olaj és göngyölege: gépkocsi használt olaja és annak flakonja

 

Csak bizonyos hulladékudvarokban leadható veszélyes hulladékok:

 • építési-bontási hulladék (sitt): 150 kg súlykorlátig és csak zsákolva lehetséges leadni az érintett hulladékudvarokban
 • festékhulladék és göngyölege: vízbázisú és oldószerbázisú festékek, lakkok, ragasztók (azaz a háztartásban keletkező folyékony jellegű veszélyes hulladék)
 • személygépkocsi gumiabroncs: csak személyautó, illetve kisteherautó
 • (teherautó, mezőgazdasági gép abroncs nem)
 • lomhulladék (nagydarabos hulladék): a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladékok (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek, bőröndök) amelyek méretük miatt nem helyezhetők a kukába. Maximum 150 kg súlykorlát erejéig adhatjuk le az érintett hulladékudvarokban ezeket.

Szelektív hulladék kisokos

 

PAPÍR, Kék tartály

A kék fedelű tartály a papír alapú hulladék gyűjtőhelye.

MIT TEHETÜNK BELE?
A hasznosítás alapfeltétele, hogy a papírhulladék ne legyen zsíros, szennyezett. Belekerülhetnek az újságok, füzetek papír elemei, borítékok, könyvek, hullámpapírok, csomagolópapírok és kartondobozok.

HOGYAN?
A dobozokat, kartondobozokat a kidobás előtt össze kell lapítani, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak el.

MIT NEM SZABAD?


Nem szabad a tartályba élelmiszer-maradványokat és egyéb olajos, zsíros, oldószeres szennyeződéseket tartalmazó papírokat dobni, így használt papírzsebkendőt, törlőkendőt és szalvétát sem. Tilos továbbá indogópapírt, faxpapírt, pelenkát és használt egészségügyi betétet ide dobni. A pizzás doboz tiszta része mehet a papírgyűjtőbe, a szennyezett része a kommunálisba.

 

MŰANYAG, Sárga tartály 

A sárga fedelű gyűjtőedénybe a műanyag alapú hulladék kerül. 

MIT TEHETÜNK BELE?

Ebbe a tartályba dobhatjuk az üdítős és ásványvizes PET palackokat, a háztartási flakonokat, kozmetikai szerek flakonjai, és azok kupakjait (lecsavarva), az otthon előforduló tiszta fóliákat, szatyrokat. Ide kerülnek a tejes,- tejfölös, -és joghurtos poharak is, de fontos, hogy kidobás előtt ezeket ki kell mosni! A műanyag flakonokat lapítva kell a kukába dobni. Január 1-jétől az italos kartondobozokat a sárga fedelű tartályokba kell dobni. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésnél ebbe a sárga fedelű kukába kerülnek a fém alapú hulladékok is a műanyag alapú hulladékokkal együtt. Így ilyen esetben a sárga kukába lehet tenni a különféle háztartási fémhulladékokat (például evőeszközöket) és az italos fémdobozokat is. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésnél a fém- és műanyaghulladékok elkülönítése utólag történik. 

MIT NEM SZABAD?

Nem szabad a sárga kukába zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett flakont, margarinos dobozt dobni, ahogy élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot sem. Továbbá tilos fogkefét, műanyag játékot, nejlonharisnyát, CD-lemezt, magnó- és videokazettát rakni a gyűjtőbe. A fémhulladékokat kiöblítve, tisztán kell beletenni, ahogy a flakonokat is. 

FÉM, Szürke tartály

Ebbe kerül a fém alapú hulladék. Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésnél a sárga fedelű kukába kerülnek ezek is a műanyagok közé.

SZÍNES ÜVEG, Zöld tartály

Ebbe helyezze el a színes üvegeket (boros-és sörösüvegek), de előtte csavard le a kupakjukat!

FEHÉR ÜVEG, Fehér tartály

A fehér gyűjtőbe dobhatjuk be a fehér üvegeket (befőttes üveg, ásványvizes üvegek, röviditalos üvegpalackok), természetesen fedél vagy kupak nélkül.

 

MIT NEM SZABAD?

Nem dobhatunk az üvegeknek szánt tartályokba (és a többibe sem) kerámiát, neoncsövet, ablaküveget, tükröt, villanykörtét, szemüveget, porcelánt vagy orvosságos üveget. Kidobhatom a hungarocellt valamelyik tartályba a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken?

FONTOS! A hungarocellt nem szabad sem a kommunális szemétgyűjtőbe sem a szelektív kukába belerakni, ugyanis újrahasznosítása még nem megoldott. Ezeket a veszélyes hulladékokhoz hasonlóan a hulladékudvarokban kell leadni.

Mi számít kommunális hulladéknak? Mit nem szabad a kommunális (zöld vagy sötétszürke színű) kukába dobni?

A hasznosítható hulladékok (papír, műanyag és fém) nem helyezhetők el a vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló kommunális kukába, mint ahogyan a folyékony, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagok, az építési és bontási hulladékok, a lomok, az állati tetemek, valamint az elektromos és az elektronikai hulladékok sem. Van, ahol a kerti zöldhulladékot is tilos ebbe rakni.

 

Bízunk benne, hogy eloszlattunk benned minden kérdést a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. Tegyünk együtt, közösen a tisztább, fenntarthatóbb környezetünkért!

 

Nyereményjáték- Válts zöldre és nyerj!

Játssz velünk a szuper, zöld ajándékokért és teszteld tudásod a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban!

Kattints ide a játékhoz…