Ugyan egyre többen látják és érzik saját feladatuknak a környezet védelmét, a karácsony „zöldítése” sok esetben megreked a kérdésnél, hogy vajon a mű vagy a valódi, esetleg a földlabdás valódi fenyő tekinthető e zöldebbnek?

Az igazság az, hogy e tekintetben még mindig nincs nemzetközileg is elfogadott, egységes álláspont. Leginkább azért nem, mert bármelyiket is választjuk, mindegyiknek van pozitív-negatív hatása. Ha például műfenyőre esik a választásunk, akkor egyes álláspontok szerint akár 5, más álláspontok szerint 10-15-20 év alatt csökken le annyira a karbonlábnyoma, ami már versenyre kelhet a vágott fenyőével. Amit meg azért tartanak sokan rossz választásnak, mert termesztése során – az egyre gyakrabban felbukkanó gombás megbetegedései meg a kártevők miatt – vegyszereket kell használni a termesztőknek. Így hiába segíti életében a Föld „légzését” a vágott fenyő és ettől ZÖLD, a nagy mennyiségű vegyszerek használata okán mégse annyira zöld, mint szeretnénk.

A legjobb választásnak a földlabdás fenyőfa tűnhet, de azzal nem mindenki tud élni, hiszen, ha nincs saját kert, akkor gondot jelent annak további élete. Sokszor szomorú véget ér azok tündöklése is, földlabdástól, műanyag vödrökben kerülnek szemétre. Bár szerencsére akadnak már hazánkban is olyan kertészetek, ahol „kölcsönözni” lehet a földlabdás fenyőket. Az ünnepek múltán visszavihetjük a kereskedelmi egységbe és az árának a felét levásárolhatjuk. Bár ez nagyon is zöld üzletpolitika, csak egy szűk csoportnak segítség, még nem vált általános gyakorlattá.

Látható, hogy nem egyszerű választani a már klasszikusnak tekintett megoldások közül, éppen ezért sokan nem is ebből a listából választanak, hanem alternatív megoldásokban gondolkodnak.

Mert mi a funkciója a karácsonyfának? Alapvetően a hangulat megteremtése egy olyan szokás továbbvitelével, ami ebben segítséget nyújt. Ám ha képesek vagyunk a karácsonyfára dekorációs elemként tekinteni, akkor könnyebb kilépni a hagyományos elgondolások keretei közül.

Otthonunk dekorálásánál ugyanis szárnyalhat a képzelet. Készíthetünk „karácsonyfát” vastag kartonpapírból, festhetünk egyet – mint egy plakátot – vászonra, barkácsolhatunk lécekből is karácsonyfát, de az is szuper megoldás, amikor a fényfüzért rögzítjük úgy a falra, mintha a fenyőt tekernék körbe-körbe.

Ám ha se kézügyességünk, se ötletünk, se időnk a barkácsoláshoz, akkor hozzunk haza a piacról néhány fenyőgallyat és állítsuk vázába azokat. Így egy olyan köztes megoldáshoz jutunk, ami egyszerre pénztárcabarát és környezetvédő is, hiszen ezeket az ágakat, amelyeket a karácsonyi vásárokon letörnek, csak eltaposnák a vásárlók.

Mi legyen az ajándék?

Az ajándékok beszerzése is vet fel zöld kérdéseket. Túl azon, hogy teljesen felesleges és környezetkárosító a nem átgondoltan beszerzett tárgyak halmozása, azok utóélete is nagy terhet ró a bolygóra. Kizárólag olyan ajándékban gondolkodjunk, amire valóban szüksége van a megajándékozottnak, vagy tekintsünk el a tárgyi ajándékoktól és ajándékozzunk élményt. Adjunk karácsonyra mozi vagy színházjegyet, vásároljunk tanfolyamokra szóló lehetőséget. Egy kreatív főzőtanfolyam még annak is adhat plusz tudást, aki egyébként rutinosan mozog a konyhában. Ajándék lehet az is, ha megtanítjuk egymást korcsolyázni, vagy együtt festünk (kettesben vagy a családdal) egy képet és csak az ahhoz szükséges anyagokat vásároljuk meg.

Amennyiben mégis tárgy kerül a fa alá, akkor további felvetés lehet a csomagolás. Nagyon hozzászoktunk ahhoz, hogy csomagolva adjuk át az ajándékot, mintha a csomagolás nélküli ajándék nem lenne akkora siker. Hozzáadott értékként tekintünk arra a néhány másodpercnyi várakozásra, az izgalomra, amíg a csomagolás lekerül az ajándékról. Ezt az „értéket” azonban megteremthetjük úgyis, ha az ajándékokat leterítjük egy kendővel, esetleg olyan dobozokat használunk évekig, amelyek ezt a funkciót be tudják tölteni.

Mi kerüljön az asztalra?

A karácsonyi menü tervezése is lehet zöld. Bár az ünnep igényli a különleges illatokat és ízeket, ez nem jelenti azt, hogy az ünnep csakis roskadozó asztal mellett mutatja meg önmagát. Karácsonykor se tudunk többet enni, mint máskor, így felesleges ötféle süteményt, ötféle főfogást tenni az asztalra. Egyezzünk meg abban a családtagokkal, melyek azok a fogások, amelyek mindenkinek örömet adnak – vagyis főzzünk egységes ízlés szerint, mindenki örömére, pont elegendőt.

Hogyan szerezzük be a szükséges dolgokat?

A vásárláskor pedig, ahogy a hétköznapok során is, igyekezzünk a közelünkben található termelői piacokat megcélozni, a csomagolásmentes vásárlást előnybe helyezi, valamint csak annyit vásároljunk, amennyire valóban szükségünk van.