Civil szervezetként kiemelten fontosnak tartjuk, hogy itthon minél szélesebb körben felhívjuk a figyelmet a környezetszennyezés veszélyeire. Célunk, hogy a környezeti értékeket megismerje a felnövekvő generáció. Öröm számunkra, hogy egy év alatt már 75 iskola csatlakozott a „Legyél Te is Zöld Követ!” programunkhoz.

Megrendezésre került az I. Zöld Követ Nap, melynek keretében az ország minden pontjáról érkeztek tanárok és diákok, és közösen zártuk az idei zöld  eseménysorozatot. 2023. március 31-én, a Zöld Követ Egyesület záróeseményén több száz diák és pedagógus vett részt a budapesti Gazdagréti-Csíkihegyek Általános Iskolában, ahol egyesületünk elnöke, Király Nóra összefoglalta az elmúlt évet, és kihirdette 3 fő projektünk győzteseit is. Zöld előadásokon, workshopokon, beszélgetéseken és játékos feladatokban vettek részt a tanulók egész nap során.

„Fantasztikus érzés, hogy egy 1 éves programon vagyunk túl, és közel tízezer gyereket értünk el a 3 programunkkal. A 3 fő projekt közül az egyik, Magyarország első Zöld olvasóközössége, amivel a környezetvédelem mellett az olvasás szeretetére is szerettünk volna rávilágítani. A másik a Hulladékmentes kihívás, amin keresztül ötezer gyerek ismerkedett meg azzal, hogy hogyan lehet minél kevesebb hulladékot termelni. A harmadik pedig a Zöld követi hálózat kiépítése, amivel 75 iskolában avattunk fel mentorokat, attasékat, illetve zöld követeket.” – osztotta meg a jelenlévőkkel egyesületünk elnöke.

A záróeseményen tiszteletbeli Zöld követeket is avattunk, köztük Raisz Anikó, környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárt és Nagy Dániel influenszert is, aki arról is beszélt, hogy a családja értékrendjében mindig is jelen volt a környezetvédelem, és próbálták a szülei őt is tudatosságra  nevelni a szemétszedés, a kerékpározás, a szemét minimalizálása terén. Ő maga pedig igyekszik nem követni a fast fashion trendeket, mert a környezettudatosság mindig is jelentős szerepet játszott az életében. Mivel úgy érzi, a gyerekek felnéznek rá, s ez egyben nagy súly is a vállán, de vállalja a felelősséget: „Próbálok nekik még jobban példát mutatni, hogyha felnőnek, akkor ők is ezt továbbadhassák a gyerekeiknek.”

Végül a napot játékos zöld feladatokkal zártuk. A gyerekeket játékos foglalkozásokkal várták tantermeikben a pedagógusok, melyhez egyesületünk képviseletében, Király Nóra is örömmel csatlakozott.

Szeretnénk, ha a fővárosiakon kívül egyre több vidéki öko-iskola kapcsolódna be zöld programjainkba. Hiszen a mai világ számos kihívást jelentő és megoldásra váró problémája mellett a környezetvédelem az egyik legégetőbb és legsürgetőbb, ezért is folyatódnak a jövőben is a Zöld Követ Egyesület fő projektjei és zöld eseménysorozatai az ország egész területén. Célunk, hogy újabb iskolák bevonásával még több Zöld Követ, Mentor és Attasé kerüljön felavatásra, hogy a felnövekvő nemzedéknek már egyre inkább természetes legyen és a mindennapjai részévé váljon környezetünk védelme.

Az I. Zöld Követ Napról készült videóösszeállítás ITT tekinthető meg.