A vállalkozói szektor is sokat tehet a környezeti értékek megóvása és a körforgásos gazdaság elősegítése, az ipar és a kereskedelem zöldítésének érdekében. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara épületében megrendezett Állj a cégeddel a változás élére! elnevezésű rendezvényen a ezúttal az üzleti világ felé fordultunk szemléletformáló kezdeményezésünkkel.

A vállalkozások nap mint nap közvetve vagy közvetlenül nagy tömegekkel vannak kapcsolatban, magatartásuk, szemléletük meghatározó a fogyasztók vonatkozásában is. Azzal, hogy a vállalkozás működése során hogyan viszonyul a környezetvédelemhez, milyen eszközökkel segíti azt, hogy a gyártási folyamatok, a szolgáltatás nyújtása és a tevékenysége elvégzése során kevesebb energiát használjon. Fontos, hogy törekedjen a gyártás és a működés során keletkezett hulladék mennyiségének minimalizálására, továbbá az elkerülhetetlenül megtermelt hulladékot megfelelően kezelje. Rendkívül fontos, hogy a gyártás során olyan csomagoló anyagokban kerüljenek forgalomba a termékek, melyek mérete maximalizálásra került, valamint ami használat után szelektálást követően a körforgásban tartható. 

A vállalkozásoknak a profitorientáció mellett azt kell szem előtt tartani és sugallni a vásárlók felé, hogy az általuk forgalmazott termékkel, szolgáltatással az energiamegmaradás irányba tartanak, támogatják a fenntartható hulladékgazdálkodást és szorgalmazni kell a vásárlókat is arra, hogy használat után a csomagolóanyagot és az elhasznált terméket a megfelelő helyre helyezzék el. 

Bízunk abban, hogy szemléletformáló kezdeményezésünk eredményeként a vállakozások körében is egyre elterjedtebb és mindennapi, általános tevékenységnek számít majd a környezetvédelem.  

A program a KEHOP-3.1.5-21-2021-00003 projekt keretében valósult meg.