Nem kártyázom, nem iszom, „csak” dohányzom……május 31-én tartjuk a Dohányzásmentes Világnapot.
Sokan azzal vigasztalják magukat, hogy egyetlen káros szenvedélyük van és az a dohányzás. De hát ennyi belefér nem?

Ha a dohányzás okozta egészségügyi károkra gondolunk, akkor a válasz az, hogy nem, sajnos ennyi se fér bele. Mert a dohányzás olyan mértékű rombolást okoz, amelyet nem lehet félvállról venni. Nem lehet ilyen hányavetin megközelíteni egyetlen percre sem ezt a kérdést, sőt! Nagyon is sok felvilágosító kampányra van szükség, valamint még több dohányzásleszokást segítő programra és támogatásra, hogy a leszokás mellett döntő emberek valós segítségre leljenek.

De egyéb, globális szintű motiváció is a dohányzás ellen tör lándzsát. Hiszen  „Ételre van szükségünk, nem dohányra.” – mondja ki a a WHO (World Health Organization) által kihirdetett dohányzásmentes világnap 2023-as kampányszlogenje.

A dohányzásmentes világnapot minden év május 31-én tartják. Az idei év kampányának globális célja, hogy arra késztesse az érintett kormányokat: rekesszék be a dohánytermesztés támogatását és segítsék a dohánytermesztésben részt vevőket egyéb, az egészséget célzó és hasznos valamint fenntarthatóbb növények termesztésére való áttérésben.

WHO felmérése szerint mintegy 1,3 milliárd ember dohányzik rendszeresen. A dohányzás okozta egészségügyi károk nyomán, a szövődmények évente közel 8 millió ember haláláért felelősek. Miközben a dohányzás okozta egészségügyi károk és halálok megelőzhetőek lennének szerte a Földön, és hazánkban is.

A dohányzás több áldozatot szed, mint az alkohol, a kábítószerek, a fertőzések, a tűzesetek és bűnügyek együttvéve.

koranyi.hu ( Országos Korányi Pulmonológiai Intézet) weboldalán megjelent 2019-es felmérés szerint  Magyarországon átlagosan 17, 5 évesen kezdik el a dohányzást az emberek, és évente átlagosan 2816 db szálra gyújt rá az, aki dohányzik. Hazánkban a felnőtt lakosság közel 30%-a dohányzik, ebből a számból napi rendszerességgel több mint 27%-a gyújt rá, a többi alkalmi dohányos, de azért rágyújt, ha a helyzet úgy hozza.

További sokkoló adat, hogy hazánkban a bekövetkezett halálok 21%-ért a dohányzás felelős, évente több mint 25.000 ember veszti életét valamilyen- a dohányzás okozta egészségkárosodás miatti- betegségben.

Több, mint 25.000 ember- az körülbelül egy hazai kisváros lakosságát jelenti. Olyan embereket érint, akik élhettek volna még, Lélegezhettek volna még, szerethettek volna még.

A dohányzók jelentős része tisztában van a dohányzás okozta veszélyekkel, mégis megvásárolja a dohánytermékeket, mégis rágyújt. De szerencsére, azoknál, akik a leszokás mellett teszik le a voksukat (és komolyan is gondolják) a döntés okaként az egészségügyi kockázatokat jelölik meg elsőként és másodjára az anyagi terheket. Amelyek szintén nagyon jelentősek, mert komoly kiadás a dohánytermékek megvásárlása minden családi költségvetésben.

Örömteli hír viszont, hogy a napi szinten dohányzók 33%-a szeretne leszokni a dohányzásról és nagy részük annak is örülne, ha a belső erejük mellé kapnának külső segítséget is.

De mi kell a sikeres leszokáshoz?

A koranyi.hu oldala szerint: „A leszokás akkor tud sikeres lenni, ha a nikotinfüggőség gyógyszeres kezelése mellett más tényezőkkel is foglalkozunk. A viselkedésváltozás célja az, hogy a dohányzó megtanulja a dohányos helyzeteket máshogy kezelni, és új stratégiákat alakítson ki a dohányzáshoz kapcsolódó érzések átalakítására. A sikeres viselkedésváltozáshoz elengedhetetlen a személy belső motivációjának megtalálása, az önmegfigyelés és az önkontrollstratégiák alkalmazása.”

Vagyis nagyon fontos a megfelelő motiváció megtalálása– például az egészség megőrzése vagy visszaszerzése. Sokan például akkor döntenek a leszokás mellett, amikor gyermekáldást terveznek vagy következik be. „Szeretnék látni, ahogy felnő a csemete.”Más szemtanúja lesz egy szerette betegségének és visszahőköl a dohányzástól, annak a másiknak személyes sorsa láttán.

Más nem tudja többé összehangolni a sportot és a dohányzást- sajnos nagyon sokan akadnak olyanok is, akik ugyan rendszeresen mozognak és helyesen táplálkoznak ugyan, mégis dohányoznak. Egy idő után azonban megélik, hogy hamarabb fogy el a levegő, nincs elég oxigén a tüdőben….

Bármi is a motiváció, annak elég erősnek kell lenni ahhoz, hogy szilárd elhatározásra jusson a dohányos a leszokást illetően. Majd ezt követően új stratégiák kiépítésére van szükség, erős önkontrollra és fegyelemre.

Az önmegfigyelés pedig azért kell, hogy a dohányos ember mintegy kívülről lásson rá a kritikus helyzetekre: mikor, milyen helyzetekben és miért nyúl dohánytermék után. Stressz levezetése okán? Cigivel-kávéval indul a nap? Csoportnorma miatt, mert a kollégái is dohányoznak?

napi feszültség elvezetésének eszköze otthon a füstölés?

Mert ha sikerül beazonosítani ezeket a pontokat, és erős a motiváció, szilád az elhatározás, akkor megleli azokat a külső segítő forrásokat is, amelyek megtámogatják majd a dohányzásról való leszokás útján.

(forrás: Ficsak.hu)