A Zöld Követ Egyesület célja óvoda látogatásai során, hogy a legfiatalabb generációhoz is eljuttassa azokat az információkat, átadja azt a szemléletet, mellyel a mindennapi élet során egy 5-6 éves gyermek is sokat tehet környezetéért. Ha már ebben a korban tudatosulnak és szokássá válnak a környezetvédelemhez kapcsolódó alapvető metódusok, tevékenységek, akkor biztosítható, hogy kamaszként, fiatalként és felnőttként sem lesz kérdéses az, hogy spóroljanak az energiával, vagy szelektíven gyűjtsék a hulladékot. 

A 2022-2023 tanév utolsó hetén sem tétlenkedtünk. Ellátogattunk a Budapest, 11. kerületében található PuzzleOviba, ahol most sem más, mint a környezetvédelem volt terítéken. A gyerekek nagyon ügyesek voltak, az interaktív előadás és az önálló feladatok eredményeként végül magabiztosan tudtak felelni a szelektív hulladékgyűjtés alapkérdéseire, melyeket a jövőben alkalmazni is fognak. Kis lépésekkel, de haladunk a fenntartható, körforgásos gazdagságot segítő magatartás irányába! Nem lehet elég korán kezdeni! Sok esetben a családokban a gyerekek azok, akik a szülőket, nagyszülőket tanítják a helyes hulladék szelekcióra, vagy figyelmeztetik őket használjanak vászonzsákot bevásárlás során. 

A gyerekektől gyorsan és könnyen megtanulnak olyan dolgokat, melyeket alkalmazva naponta tehetünk a környezetért. A mai kapitalista felfogást szorgalmazó, fogyasztói világnak legnagyobb nyertesei akkor lehetünk, ha ellene fordulunk az őrült vásárlási láznak, újrahasznosítjuk azokat a használati eszközöket, amelyeket lehetséges, valamint abban az esetben, ha már nincs szükségünk valamire elajándékozzuk, eladjuk, annak érdekében, hogy az adott eszköz, használati tárgy minél tovább a körforgásban maradjon. Ezzel egyrészt pénzt takarítunk meg, másrészt a felesleges termeléstől óvjuk meg a világot. 

Tegyél te is a környezetedért minden nap!

A program a KEHOP-3.1.5-21-2021-00003 projekt támogatásával valósult meg.