2023 nyarán, júliustól augusztus végéig nyári táborokban tartottunk  szabadidős foglalkozásokat országszerte. Az alkalmak során a fókuszt első sorban a hulladékcsökkentésre, a műanyaghasználat alternatíváira, a természeti kötődésünk 1-1 elemére irányítottuk. A nyolc nyári táborban 1-12. évfolyamos diákokhoz hoztuk közelebb a mindennapos környezettudatos magatartást.

Valamennyi táborunkban bemutattuk a pedagógusoknak a Zöld Követ Programunkat és felhívtuk figyelmüket a csatlakozás előnyeire. A diákoknak tartott foglalkozásokon arról beszélgettünk, hogy mi a hulladékpiramis, mit jelent a megelőzés a fenntartható hulladékgazdálkodásban, ki hogyan védi a környezetet. A közös beszélgetést követően három állomáson zajlottak a programok, ahol forgószínpad szerűen minden gyermek kipróbálhatta magát a különböző játékos zöld feladatokban.

Az egyik állomás a szelektív hulladékgyűjtést oktató, interaktív workshop, a „Hulladékhorgászat” fantázianéven. Az  ügyességi játék a szelektív hulladékgyűjtésre tanít, miközben a gyerekek a tavakat egy-egy “horgászbottal” megtisztítják a sok hulladéktól, amiket utána a megfelelő szelektív gyűjtőbe dobnak.

Egy másik állomáson szemléletformáló, oktató feladatokkal készültünk, a „Segíts a környezetet védeni!” összekötős játék várta a diákokat, mely a szelektív hulladékgyűjtésre tanít, 9 féle hulladékot + adományt köt össze a megfelelő gyűjtővel.

A harmadik állomáson környezetvédelmi társasjátékok – állatos Dobble és egy „Környezetvédelem” Brainbox – várta őket. Sokan ismerték ezeket a társasjátékokat, és nagyon örültek, hogy több körben, közösen jázsthattak társaikkal.

Az alsó tagozatos gyerekeknek digitális formában a Kahoot! szoftver segítségével zöld témákat feldolgozó, játékos kvízt is tartottunk. A kisebbeknek a Hogyan válhat rutinná a fenntarthatóság? címmel játékos kvízzel, a nagyobbaknak egy 25 kérdésből álló, „Hogyan védheted egyszerűen a környezetet?” című tesztsorral készültünk.

Ennek a progrmnak a megvalósítása színessé, változatossá tette a gyermekek és a pedagógusok számára is a tanévet. A programok a tanórai keretbe illeszkedhedtek, így a gyerekek játszva tanultak, és  a jeles zöld napokhoz kötődően zöld aktivitásokban is részt vettek.

Egyesületünk célja, hogy a környezeti elemek megóvására és a természet szeretetére, tiszteletére felhívja a figyelmet, e színes, érdekes és különleges programok által maximálisan megvalósult.