Az klímaváltozás egyre sürgetőbb problémává válik világszerte. AZ éghajlati katasztrófa szinte már kopogtat az ajtón. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) 2021-ben már jelezte, hogy annak valószínűsége, hogy a hőmérséklet átmenetileg meghaladja az iparosodás előtti korszakhoz képest 1,5 °C-ot, a következő öt évben 50 százalék. A globális átlaghőmérséklet 2021-ben már körülbelül 1,11 ºC-kal meghaladta az iparosodás előtti szintet, tehát már akkor nagyon közel jártunk az 1,5 ºC-os billenési ponthoz.

A klímaválságot meg kell fordítani

Súlyos következményekkel kell szembenéznünk, ha nem fordítjuk meg a globális klímaválságot. 1,5°C átlaghőmérséklet emelkedés esetén már a világ korallzátonyainak 70-90%-a visszafordíthatatlanul megsérül, és jelentősen megnövekszik a szélsőséges időjárási események gyakorisága.

Az éghajlatváltozás már most is komoly hatással van a Földünkre. Extrém időjárási jelenségek, tengervízszint-emelkedés és az ökoszisztémák pusztulása csak néhány példa a változásokra. Ha nem teszünk sürgősen intézkedéseket, ezek a problémák csak súlyosbodni fognak, és hosszú távon fenyegethetik az emberi életet és az élővilágot.

Az emberiségnek közösen kell cselekednie ahhoz, hogy hatékonyan reagáljon erre a kihívásra. Az egyik fontos eszköz, amely segíthet a figyelem felkeltésében és a változás előmozdításában, azok a figyelmet a problémára terelő események, összefogások, mint amilyen a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap.

Ezen a napon világszerte környezetvédelmi akciók, szemináriumok, demonstrációk hívják fel a figyelmet a problémára és ösztönzik az emberek a cselekvésre. A feladat a kollektív felelősségtudat előmozdítása az éghajlati válság kezelésére, az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépés minden útjának feltárása és megkezdése, úgy, mint a talajegészségügy, az energiahatékonysági megoldások, a megújuló energiaforrások, a vízrendszerek regenerálása, vagy az erőforrás-gazdálkodás javítása és a szennyezés megelőz.

A klímaváltozás elleni küzdelemben való részvétel mindannyiunk felelőssége. Mindennapi életünk részeként kell gondolkodnunk és cselekednünk a fenntarthatóság és az éghajlatvédelem érdekében.

klímaváltozás2

Az egyéni cselekmények kulcsfontosságúak a klímaváltozás lassításában.

Íme néhány példa, amivel a saját magunk módján segíthetünk:

  • Az energiahatékonyság növelése: Csökkenthetjük az energiafogyasztást otthonainkban és munkahelyeinken azáltal, hogy korszerűsített, energiatakarékos berendezéseket és megoldásokat alkalmazunk. Például: LED izzók használata, energiatakarékos háztartási gépek vásárlása és a szigetelés javítása.
  • Környezetbarát közlekedési eszközök használata: Az autóhasználat csökkentése vagy az alternatív közlekedési módok, például a tömegközlekedés, kerékpározás vagy gyaloglás előnyben részesítése segít csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást.
  • Fenntartható étkezési szokások kialakítása: Valószínűleg nem tudtad, de az állattenyésztés jelentős szén-dioxid és metángáz kibocsátó, így, ha csökkented a húsfogyasztásod, akkor csökkentheted az ökológiai lábnyomod is.
  • Hulladékcsökkentés és újrahasznosítás: Tudatos vásárlási szokások kialakítása, szelektív hulladékgyűjtés és a felesleges csomagolások kerülése mind hozzájárulhatnak az erőforrások hatékonyabb felhasználásához.
  • Zöld energiaforrások előnyben részesítése: A háztartásokban vagy vállalkozásokban történő áttérés a megújuló energiaforrásokra, mint például a napenergia vagy a szélenergia, segíthet csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását és ezzel a szén-dioxid kibocsátást.
  • Környezettudatos termékek vásárlása: A fenntarthatóbb, környezetbarát termékek előnyben részesítése a mindennapi életben, például öko-barát tisztítószerek vagy újrahasznosítható, tartós termékek használata, hozzájárulhat a fenntarthatósághoz.

Olvasd el a Környezettudatos Kisokost, ami segít elindulni környezettudatosabb úton.

Ezek az egyéni lépések, bár látszólag kis mértékűek, összességükben jelentős hatással lehetnek a klímaváltozás lassítására, és egyúttal másokat is ösztönözhetnek a változásra. Fontos, hogy mindenki elkötelezett legyen ezeknek a cselekedeteknek a végrehajtása iránt, hogy együttműködve megőrizzük bolygónk jövőjét.

Meg kell értenünk, hogy a változás csak akkor lehetséges, ha mindenki részt vesz benne. Nem számít, hogy egyénileg milyen kicsinek tűnik a hozzájárulásunk, minden kis lépés egy mérföldkő. Csak akkor érhetünk el valódi változást, ha együtt munkálkodunk a közös cél érdekében.

HUMDA ZÖLD ÉLETRE VALÓK ROADSHOW

KOMPLEX E-MOBILITÁSI ÉS TECHNOLÓGIAI BEMUTATÓ