Hétköznapi környezetvédelem

A zero waste -vagy magyarul hulladékmentes- életmód nem csupán a környezetvédelemről, a pazarlásról és a szemét csökkentéséről szól. Egy minimalista életmód kialakítását is jelenti, ahol nem a fogyasztásé és a halmozásé a főszerep. A zero waste életmódhoz elsősorban szemléletváltásra van szükség, azonban ha Te így szeretnél élni, már remek úton haladsz!

Egy kis történelem

A „zero waste”-nek mára már rengeteg Y-generációs hirdetője van, azonban a gyökerek a 44 éves Bea Johnsontól indultak. A Johnson család egy 2007-es költözés során jött rá arra, hogy az évek során számtalan fölösleges dolgot halmoztak fel, így a háztartásuk felétől meg is szabadultak. A felismerés után a férj egy fenntarthatósági tanácsadó céget alapított, a feleség Bea pedig bevezette a hulladékmentes életet a család mindennapjaiba. Az általa használt praktikákat könyvbe is foglalta, amelyet eddig 14 nyelvre fordítottak le, óriási sikernek örvend a mai napig, Bea Johnson-t a zero waste anyjának tartják.

A zero waste életmód kialakítása

Ahhoz, hogy kialakítsuk a zero waste életmódot a megszokásokon kell változtatnunk. Habár ezek könnyebbé teszik az életünket, ha új szokásokat alakítunk ki, már az lesz a “normális”.

Lépésről lépésre kell haladnunk az új szokások kialakításában, hiszen ha mindent egyszerre szeretnénk az csak frusztráltságot okoz, emellett pedig szembe kell néznünk azzal is, hogy nem biztos, hogy minden elsőre, tökéletesen sikerül. Sokan tartanak a környezettudatos életmódtól, a változásoktól, ezért szeretnénk segítséget nyújtani hétköznapi tanácsokkal, praktikákkal.

1. lépés: Döntsd el a miértet!

Sok-sok oka lehet annak, ha valaki a zero waste életmód mellett dönt. Van, aki az első gyermeke születésekor jön rá, hogy felelősséggel tartozik a jövőért, van, aki egy jobb világot szeretne a következő generációnak, vagy éppen csak vágyat érez arra, hogy ő is tegyen. A tudatosságot, környezetvédelmet a közvetlen környezetünkben kell elkezdenünk, hiszen így tudunk a nagyobb lépések felé haladni.

2 .lépés: Hasznosíts újra!

Nézz körül otthon, hiszen biztos számtalan olyan eszköz lapul a kamrában, amit nagyon jól lehet alkalmazni! Ilyenek például a régi anyagok, amelyekből bevásárlótáskát készíthetünk, a befőttes üvegeket használhatjuk tárolónak, a műanyag dobozokat rendszerezésre, a lista pedig végtelen.

3. lépés: Kevesebb bevásárlás!

Bea Johnson az 5R szabállyal magyarázta el a világnak, hogy hogyan csökkenthető a hulladéktermelés:

● Refuse = utasítsd vissza, mondj nemet;
● Reduce = csökkentsd;
● Reuse = használd újra;
● Recycle = szelektálj;
● Rot = komposztálj!

Az első kettő tanács a pazarlás csökkentése és a fenntarthatóság alapgondolata. Sokszor vásárolunk olyan termékeket, amelyekre valójában nincs szükségünk. A kulcs a tudatosság, Bevásárlás előtt érdemes listát írni, és tartani magunkat a felsorolt termékek vásárlásához.

4. lépés: Iktasd ki az egyszer használatos eszközöket!

Az egyszer használatos, műanyag eszközök lebomlási ideje 300-1000 év is lehet, így ezen termékek mellőzése az egyik legfontosabb pontja a környezettudatos  létmódnak.

5. lépés: Kezeld helyén a hulladékot!

Egy háztartásban nagyon nehéz elkerülni a hulladéktermelést. Nagyon fontos a helyes szelektálás, és a komposztálással is érdemes megismerkedni, ugyanis nagyon hasznos tevékenység a szemét és a talaj szempontjából is. A speciális, veszélyes hulladékot a megfelelő helyre dobd ki. A lejárt gyógyszereket leadhatod az erre kijelölt pontokon, míg az elektronikai termékeket a nagyobb elektronikai áruházakban lehet kidobni.

6. lépés: Zöldítsd a konyhát!

Ha van rá mód a termelői piacokat válasszuk vásárlásra, ugyanis így friss, zamatos és
szezonális gyümölcsökhöz és zöldségekhez juthatunk. A hazai termelőktől való vásárlás során nem csupán a termelőket támogatjuk, hanem a környezeti terheket is csökkentjük. A másik opció a konyhánk zöldebbé tételére a csomagolásmentes boltokban való vásárlás. Egyre több ilyen bolt található Magyarországon is, itt saját vászontáskába, üvegedényeinkbe vásárolhatunk. Ezeken a helyeken be tudjuk szerezni a száraz élelmiszereket, fűszereket, így óriási mennyiségű műanyag csomagolástól kíméljük meg a konyhánkat.

7.lépés: Kevesebb bevásárlás!

Bea Johnson az 5R szabállyal magyarázta el a világnak, hogy hogyan csökkenthető a
hulladéktermelés:

● Refuse = utasítsd vissza, mondj nemet;
● Reduce = csökkentsd;
● Reuse = használd újra;
● Recycle = szelektálj;
● Rot = komposztálj!

Az első kettő tanács a pazarlás csökkentése és a fenntarthatóság alapgondolata. Sokszor vásárolunk olyan termékeket, amelyekre valójában nincs szükségünk. A kulcs a tudatosság, Bevásárlás előtt érdemes listát írni, és tartani magunkat a felsorolt termékek vásárlásához.

Tanácsaink: Mit mire cseréljünk le?

Váltsd le a PET palackokat stílusos üvegkulacsra: A PET palackok nagyon károsak a környezetre, hiszen a műanyag egész élete során szennyez. Az előállításától kezdve, a használatán át a lebomlásig, ami 4-500 év is lehet.

Mosószerek helyett használj mosószódát: A legjobb módja a környezetkímélő mosásnak, ha vegyszereinket mosószódára cseréljük. A mosószódaként ismert nátrium-karbonát tökéletes mértékben alkalmas a mosásra, a ruhák tisztítására, a mosogatásra és az általános tisztításra is.

Hagyományos fogkefénket cseréljük bambuszra: A fogkefe fogyóeszköz, így nem mindegy milyet választunk. A hagyományos, műanyag fogkefék többszáz év alatt bomlanak le, nagyon környezetkárosító a hatásuk. Ezzel szemben a bambusz egy gyorsan megújuló növény, így rendkívül környezettudatos alapanyag. A belőle készült termékek könnyűek, tartósak és antibakteriálisak.

A nejlon zacskókat cseréljük méhviaszos kendőre: A méhviaszos kendők 100%-ig természetes anyagokból készülnek, biogazdálkodásból származó méhviaszból, propoliszból, jojoba olajból és pamut textíliából. Ezzel kiválthatjuk a műanyag zacskókat, folpackokat és az alufóliát.

A sminklemosó vattákat helyettesítsük mosható arctisztító párnával: A párnák egyik oldala pamutból, míg a másik oldala vastag, puha textil, nem tartalmaz semmilyen szintetikus anyagot. Egy környezetbarát háztartásba szinte nélkülözhetetlenek ezek a kis korongok. A hölgyek mindennapi életének része, hiszen használható sminklemosáshoz, arctisztításhoz.

Ahogy a cikk elején is említettük, a környezettudatos, zero waste életmód kialakítása egy folyamat, ami idővel jár. Először is ki kell tapasztalni mi az, ami számunkra a legjobb megoldás, utána már sokkal könnyebb lesz megszokni az újdonságokat. Olvass sokat a témában, csatlakozz internetes csoportokhoz, ahol segítséget, tanácsokat kaphatsz! Minden lépésre, amit a bolygóért teszünk, büszkének kell lenni!