Hazánkban 1990 óta rendezzük meg a Föld napja eseményt minden év április 22-én, ám az első ilyen megmozdulást, az első Föld napját 1970. március 21-én tartották.

Ezen a napon emlékeztetjük magunkat és másokat is arra, hogy Földünk sebezhető, és hogy az emberi gondatlanság az elmúlt évtizedek alatt a végletekig kihasználta Földünket.  – Írtuk néhány éve, és ezek a gondolatok újra és újra előtérbe kell, hogy kerüljenek. Mert, ma már nem mutogathatunk egymásra: közös a felelősség. Az egyén, a családok, a mikroközösségek, a társadalmak, a nagyvállalatok felelőssége is számít. Értékes minden apró tett, ami Földünk megóvását szolgálja, még akkor is, ha arra másvalaki legyint. Ugyan mennyit ér, ha szelektíven gyűjtjük a szemetet, elzárjuk a csapot fogmosás közben, vagy magunk után lekapcsoljuk a villanyt? Sokat. A jövőnket. Gyermekeink, unokáink jövőjét. A jelen korban élőkön múlik immár, hogy milyen körülmények között élhetnek majd mindazok, akiket szeretünk.

Ötgyermekes édesanyaként, valamint a Ficsak, és a Zöld Követ egyesületek alapítójaként a saját életemben is tetten érhetőek ma már azok a szokások, amelyek ebben a folyamatban segítik a környezet védelmét. Nincs kibúvó, a passzív magatartás ma már nem elég, nem segít, nem visz előre.

De mit tehetünk egyénként vagy családban élve Földünkért? Az egyetlen bolygónkért, amelyen élhetünk?

Tegyük le az autót! Csak akkor üljünk autóba, ha tényleg nincs mód egyéb közlekedésre a hétköznapok során.

Termeljünk kevesebb szemetet! De leginkább tervezzünk úgy mindig, hogy étel még véletlenül se kerüljön kukába. Ehhez vásároljunk kevesebbet, legyünk tudatosabbak költéseink során. Legyen fontos szempont a takarékoskodás során a környezet védelme is. Keressük fel azokat a boltokat vagy vásároljunk piacon minél többször, hogy el tudjuk kerülni a sokszor érthetetlenül alkalmazott túlzó csomagolóanyagokat. Hulladékmentes kihívás iskolai közösségek számára.

Felejtsük el az egyszer használatos műanyag zacskókat! Vigyünk magunkkal bevásárló szatyrokat, zöldség, gyümölcshálókat, hogy ne guruljanak el a termékek, biztonságosan tudjuk azokat nejlon nélkül is hazaszállítani. Varrhatunk is magunknak – akár kézzel, ha nincs varrógépünk – egyedi bevásárló táskákat. Egy régi pulóver, vagy póló tökéletes alapanyag lehet ehhez. Esetleg kérjünk meg egy ügyes kezű nagymamát, hogy horgoljon nekünk bevásárló szatyrot. Sőt akár meg is tanulhatunk kézzel kötni, horgolni, ez ugyanis zöld tudás, olyan érték, amely kifejezetten segítheti környezetünk megóvását. A háztatásban ugyanis rengeteg olyan felület van, amelynél jól jön ez a tudás. Higgyétek el, a kreativitás és az ügyes kéz nagyon sokat hozzátehet a jó szándékhoz. Erre remek példa volt az idei farsang, amikor a gyerekek az édesanyám által készített jelmezeket öltötték magukra.

Komposztáljunk – én már évek óta ezt teszem, és ugyan otthon nincs saját komposztedényünk, de minden héten közös program egy-egy gyerekkel, hogy az összegyűjtött komposztba való hulladékkal elsétálunk a komposztálóhoz. Higgyétek el, egy ötgyermekes háztartás tekintélyes mennyiségű komposzt alapanyagot tud termelni. Nálunk ebbe az almacsutkától kezdve, a főzés előkészítésnél lepottyanó zöldséglevelek, a sárgarépa lepucolt héja is belekerül. Ez hetente akár 2-3 kilogramm is megvan olyankor, amikor többet főzünk otthon a gyerekekkel.

Igyunk csapvizet! – ez nem kíván magyarázatot. hazánkban tiszta, minden szempontból megfelelő, IHATÓ a csapvíz. Éljünk vele, és még véletlenül se vásároljunk palackos vizet. Nem csak felesleges pénzkidobás ugyanis, de jelentősen növeli a műanyaghulladék mennyiségét bolygónkon.

Csereberéljük a ruhákat! Ennyi gyereknél pontosan tudom, milyen mérhetetlen mennyiségű ruhára van szükség, mire felnőnek. Ám ennek jelentős részét nem kell megvásárolnunk. Egyrészt a kisebbek öröklik a nagyobbaktól a ruhákat, másrészt egyáltalán nem ciki akár rokonok, akár barátok között ruhabörzét szervezni. Sőt, érdemes egyéb, zöld megoldások után kutatni, online használt ruha piacokon nézelődni, vagy betérni néha egy-egy minőségi turkálóba. De tartsunk mértéket ezen a fronton is, mert a használt ruha – olcsóságánál fogva – felesleges vásárlásokra ösztönözhet. Tényleg csak azt vegyük meg, amire feltétlenül szükség van.

Ma már itt az idő arra, hogy elevenné váljanak a tettek. Itt az idő újragondolni a teljes életünket, nagyító alatt vizsgálni szokásainkat. Elhagyni azokat, amelyek ártalmasak, bár ártatlannak tűnnek. Érdemes nyitott szemmel járni és nyitott szívvel csatlakozni azokhoz a kezdeményezésekhez, amelyek ezt a munkát, ezeket a folyamatokat segítik.

A Zöld Követ Egyesület kiemelt programja a Zöld követ hálózat – Zöld követ és Zöld pecsét program az iskolai közösségek számára – e kezdeményezés a 2022/2023-as tanévben indult el a magyar közoktatás iskolai közösségei számára, hogy az együttgondolkodás, és a közösség ereje által a fiatalok egyre szélesebb körét találja meg a fenntartható fejlődés gondolata. Rajzverseny is meghirdetésre került a gyereke számára, épp a Föld napja alkalmából.

Szintén zöld kezdeményezés az első magyar Zöld olvasóközösség megszervezése is. Társszervezetünk a Ficsak is nagyon sok mindent megtett és megtesz azért, hogy a környezetvédelem fontossága, az igény a FÖLD megóvására széles réteghez eljusson. Számos edukációs anyag jelenik meg folyamatosan, amely ebbe az irányba viheti az érdeklődőket. Hogy együtt tudjunk zöld mentőövet nyújtani Földünknek.

A cikk szerzője: Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület alapítója
A cikk forrása: Ficsakblog.hu