Az 1931-ben, Firenzében tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának gondolata. A jeles nap dátumának október 4-et találták a legmegfelelőbbnek, tekintve, hogy ez a nap Assisi Szent Ferenc halálának napja. Ez a nap tehát egyaránt tisztelgés az állatok előtt, valamint az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt is. A szelídségéről is „ismert” Assisi Szent Ferenc már, már a 13. század elején azt vallotta és hirdette, hogy minden körülöttünk lévő élőlényt szeretnünk és tisztelnünk kell. Szeretnünk kell világunkat, környezetünket, mindegy, hogy élő vagy élettelen.

Tanítása mai napig hat mindannyiunkra, hiszen az első, a környezet védelmének fontosságával kapcsolatos gondolatok egyike az övé.

Állatok nélkül nemcsak szegényebb lenne életünk, de tulajdonképpen mi sem élhetnénk. Gondoljunk csak a méhekre, akik a fák beporzását végzik el. Régóta ismert Albert Einstein gondolata, hogy ha a méhek kipusztulnának, azt az emberiség csak négy évvel élné túl.

Az állatok nélkülözhetetlenek számunkra. Végigkísérték az ember egyéni és társadalmi fejlődését és segítették, asszisztáltak ahhoz évezredek óta. Ám nem hasznuk miatt emlékezünk meg róluk ezen a napon, hanem azért, mert megérdemlik. Mert éppoly csodálatos élőlényei az állatok ennek a gyönyörű bolygónak, mint mi emberek. És nem csak hasznosak, de jelenlétükkel boldogabbá is teszik életünket. Felvidítanak, ha rossz a kedvünk, vigasztalnak bánatunkban vagy hűségükkel adnak reményt, ha nagy csalódást élünk át. Önzetlenül szeretnek és ez akkora érték, amit mindenképp számon kell tartanunk.

Családi Tudástár oldalán megjelent tanulmányunkból idézzük a következő részletet:

„A háziállat, a kutya, a macska közelsége felnőttekre és gyerekekre egyaránt kimutathatóan hatással van. A szívverésünk lelassul, a vérnyomás és a koleszterinszint lecsökken, a stressz és a depresszió oldódik, mosolygósabbak, nyugodtabbak és derűsebbek leszünk. A melegvérű állat simogatása, érintése, ölelése, de már csak a jelenléte is fejleszti a kommunikációt, javul a testi és érzelmi működés egyaránt. Nem véletlen, hogy annyiféle terápiás állat létezik, főleg a gyerekek kezelésének érdekében. A mentális, tanulási viselkedési, finommotoros zavarok széles tárházán tud segítséget nyújtani.

Az egyik legismertebb terápiás állat egyértelműen a kutya. Rendkívül sokféle helyzetben jelent megoldást, előre jelezheti a különböző rohamokat, betanítható látássérült, kerekesszékes, vagy kényszerbetegséggel küzdő gyerek mellé is. Ám a nyilvánvaló fizikai segítségnyújtás mellett az állat jelenléte, nyugalma nyitottabbá és motiváltabbá teszi a gyerekeket, oldja a feszültséget, javítja a hangulatot, motiváltabbá, nyitottabbá teszi a gyerekeket, növeli az önbizalmukat. Ezeket a pozitív hatásokat egy képzett terapeuta képes kiszélesíteni, és az állat segítségével csoportos vagy önálló foglalkozás keretében fejleszteni a gyereket, például a társas életben való boldogulásukat, kommunikációjukat, az érzéseik felismerését, kezelését.” (Piké Noémi pszichopedagógus, a kapcsolatközpontú állatasszisztált módszer kidolgozója)

A fentebb idézett példa mellett ezer másik érvet hozhatnánk ara, miért annyira fontos, hogy az állatokat az őket megillető helyen kezeljük, hogy miért bánjunk velünk gyengéden, szeretettel és tisztelettel.

Az ünnep legfontosabb célja is az, hogy felhívja az emberek figyelmét az állatok tiszteletére és védelmére, a felelős állattartása. Valamint arra, hogy minden eszközzel a békés egymás mellett élést kell elősegíteni – a lehető legtapintatosabban védeni az állatok életterét is.

Ugyanakkor ez a szép ünnep az ember-állat közötti barátságról is megemlékezik. Így teszünk most mi is. Néhány szép és tanulságos, állatokkal kapcsolatos idézettel köszöntjük az állatokat.

„A szeretet vak. A szeretetnél nem számít a nem, a szín, az alak, az életkor, a vallás, és egyáltalán nem számít a faj sem, amelyre irányul.”
Philipp Schott

„Nem is hiszed, milyen kellemesen telik az idő, ha egy macska dorombol az embernek!”
Bálint Ágnes

„Mindenekelőtt szeretetet sugározz a méhek felé. A legapróbb teremtmények is szeretetre vágynak.”
Sue Monk Kidd

„Egy emberben néha elhal a remény, de egy állatban soha. Amíg él, él benne a remény, és él a hűség is.”
Eric Knight

„Az evolúció elképesztően kreatív! Neki köszönhetjük a zsiráfokat.”
Kurt Vonnegut

„Fogalmam nem volt, hogy mennyire megváltoztatja az életemet egy kutya, de jó ez így. És eltartott egy darabig, míg rájöttünk, mi kell a másiknak, min kell változtatunk, de aztán egyszer csak minden összeállt. És már nem számít, mennyivel bonyolultabb az életem emiatt, mármint miatta. Csak az jár a fejemben, hogy mennyivel gazdagabb lettem, mióta velem van. Egy kutya a legjobb kikapcsolódás.”
Állati nagy szerelem c. film

„Minden fajnak meg kell adni a lehetőséget, hogy az életét kiteljesítse. Nincs jogunk felelőtlenül szórakozni a fajok sokféleségével, és szűklátókörűen eldönteni, hogy melyik állat aranyos vagy hasznos. Erkölcsi felelősségünk a lehető legjobban vigyázni a Föld sokmilliónyi élőlényére, azokra is, amelyeknek nincs számunkra látható értéke – például a rovarokra, melyeknek nincs puha bundájuk, nagy barna szemük, és azon fajokra, melyeknek első pillantásra nem nyilvánvaló a jelentőségük.”
Anne Sverdrup-Thygeson

„Szükségünk van (…) arra, hogy a rovarok végezzék a munkájukat. Óriási a szerepük a megporzásban, a lebontásban és a talajképződésben; táplálékul szolgálnak más állatok számára, kordában tartják a káros élőlényeket, szétszórják a magvakat, segítenek a tudományos kutatásban, és okos megoldásaikkal inspirációként szolgálnak. A világot, mint a természet parányi fogaskerekei, a rovarok tartják mozgásban.”
Anne Sverdrup-Thygeson

„A macska oroszlán a kis bokrok dzsungelében.”
közmondás

„Az állatok közelségében az emberek is megnyílnak, és a legőszintébb énjüket mutatják.”
Philipp Schott

„Egy jó kutyának halála után a legjobb helye a gazdája szívében van.”
Ben Hur Lampman

A gondolatokat a citatum.hu oldalának gyűjteményéből idéztük.

———————————————-

Október 4-én, az Állatok Világnapja alkalmából a Zöld Követ Egyesület szervezésében szemléletformálást segítő előadást tart Dr. Varga Sarolta környezetvédelmi szakjogász, fenntartható fejlődési szakember a budapesti Zipernovszky Károly Általános Iskolában.

Az állatok védelmének fontosságára az 1. osztályos kisdiákok figyelmét hívja fel a szakember, valamint egy állatvédelmi kvízzel is abban segít, hogy a gyerekek ebben a témában minél jobban elmélyülhessenek. Ugyanaznap, tehát október 4-én a Zöld Követ Egyesület jóvoltából, a gyerekekkel közösen, egy facsemetét is elültetnek, amelynek ágaira a gyerekek által készített madárodúkat erősítenek fel.

Ezzel a szép gesztussal utalnak arra, hogy a fákat, az erdőket is óvni kell, hiszen a fák adnak otthont, a fészkelésre helyet és lehetőséget a madaraknak.