Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére válta Méhek napja országos ünneppé. Nem véletlen a dátum, ekkortájt indul be igazán az élet a kaptárakban és kaptáron kívül is.

Egy mondás szerint, melyet sokan Einsteinek tulajdonítanak, így szól: „Ha a kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl az apró rovarok eltűnését.” Igaz lehet ez a borús jóslat, hiszen a méhek szerepe a növények beporzásában elsőrendű feladat. Önmagában a szél nem képes ilyen arányú és jellegű beporzást elvégezni. Ha nem lennének a méhek (és egyéb más rovarok, amelyek a beporzást elősegítik), gyorsan lecsökkenne a termő növényállomány. Ez pedig súlyos csapást mérne az állatvilágra, ránk emberekre, de a teljes ökológiára is. A méhekre ebben a nagyon bonyolult és igen kényes egyensúly fenntartásában egyszerűen szükség van.

Így, amikor riadtam hőkölünk hátra, mert tavasszal vagy nyáron a szörpös poharunk közelébe jönnek és kíváncsiskodnak a méhek, akkor jusson eszünkbe, hogy barátaink ők, nem ellenségek. Az is jusson eszünkbe, hogy nem azért röpdösnek körülöttünk, mert ártó szándékaik vannak. Lehet csak szomjasak, vagy megérezték a gyümölcsszörp illatát. Vagy csak barátkozni akarnak, – állítólag képesek felismerni a különböző emberi arcokat – de lehet, ez csak mendemonda.

Az viszont tény, hogy ha szeretettel óvjuk a méheket, akkor már sokat tettünk környezetünkért. Ha sok mézet fogyasztunk, akkor meg az egészségünk érdekében tettünk lépéseket és ez nagy dolog, tekintve, hogy a méz számos olyan anyagot tartalmaz, amely kifejezetten támogatja szervezetünk működését.

Mi van a mézben, miért olyan értékes?

A mézet ÉLŐ táplálékként tartják sokan számon. Nagyon sok értékes összetevője van, többek között ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjéket, JÓ cukrokat tartalmaz, a szerves savak valamint természetes antibiotikumok mellett. E szenzációs kombó biztosítja a méz sokrétegű gyógyhatását.  Ráadásul amellett, hogy körülbelül 80–85% – ban tartalmaz szénhidrátot- az főként szőlő és gyümölcscukor, amelyek jóval egészségesebbek a gyárilag előállított, finomított fehér cukroknál.

Az emberi szervezet számára szükséges 24 ásványi anyag közül 22 kimutatható benne. A méz B1, B2, B5, B6, C, M, és P vitamintartalma alacsonyabb, mint a nyers zöldségeké, gyümölcsöké, viszont óriási az értéke amiatt, hogy hogy ezek a vitaminok a méz tárolása közben nem vesznek el.

Azért, hogy segítsünk megkedvelni ezeket a szárnyas zümmögő kis rovarokat, megosztunk néhány érdekességet róluk, de állítjuk, ezekkel még nem teljes a kép!

  1. Azért tudnak olyan fantasztikusan tájékozódni, mert ők érzékelik az emberi szem számára láthatatlan ibolyán túli sugarakat.
  2. A méhek akár 4-5 km távolságra is ki tudnak repülni a kaptárból- mégis csalhatatlan érzékkel visszatalálnak a saját otthonukhoz, a MÉHANYÁHOZ.
  3. Képesek megkülönböztetni a fehér, fekete, sárga, kék, zöld színeket, de eltévesztik, összekeverik a színeket. Például a pirosat feketének látják.
  4. Matematikailag TÖKÉLETESEN egyforma sejteket építenek.
  5. Hatalmas tömegek cipelésére képesek, akár a testük tömegének többszöröse se okoz nekik gondot.
  6. Jól érzik a szagokat – nem csoda, hogy a virágokból „élnek”, több kilométerről is kiszimatolják azokat, amelyeket meg akarnak látogatni.
  7. Pici testükhöz képest meghökkentően gyorsan repülnek, akár a 25-40 km-es sebességet is elérhetik.

Ahhoz, hogy segíteni tudjuk életben maradásukat, ha egy csepp lehetőségünk is van rá, ültessünk jól mézelő növényeket. Olyanokat, amelyeket kedvelnek a méhek.

Ilyenek például a levendula, menta, zsálya, édeskömény, kakukkfű, orgona, körömvirág, napraforgó, rézvirág.

Tovább segíthetjük életben maradásukat azzal, ha nem használunk a kertünkben permetszereket, ha előnyben részesítjük a gyomok féken tartásánál a növénytársításokat, vagy a természetes gyomirtókat, például a csalánlevet. Illetve ha tisztán tartjuk közös környezetünket!