Az emberiség számára az egyik legfontosabb kihívás napjainkban az energiaellátás fenntarthatósága és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Energia nélkül pedig megáll az élet. Szükségünk van rá, hogy megvilágítsa utunkat, felmelegítse otthonunkat és hajtsa előre mindennapi teendőinket. Mindeközben egyre inkább felismerjük, hogy az, ahonnan az energiát merítjük, károsítja azt a környezetet, amelyben élni szeretnénk. A hagyományos, fosszilis energiahordozók nemcsak végesek, de környezetszennyező hatásuk is súlyos problémákat okoz. Ezért az alternatív megújuló energiaforrások iránti érdeklődés folyamatosan növekszik. A zöld energiák, vagy más néven megújuló energiaforrások a legígéretesebb megoldásokat kínálják az energiaigény kielégítésére, miközben minimalizálják a környezeti hatásokat.

Melyek a megújuló energiaforrások előnyei?

A zöld energiát gyakran tiszta, fenntartható vagy megújuló energiának nevezik. Előállítása nem bocsát ki mérgező üvegházhatású gázokat a légkörbe, vagyis csekély vagy semmilyen környezeti hatást nem okoz. A megújuló, úgynevezett zöld energia forrásoknak számos előnye van. ezek a környezetbarát végtelenforrások az egsészségünket em károsítják, alacsonyabbak az üzemeltetési költségeik és csökkentik az energiafüggőséget.

Napenergia

 

A napenergia az egyik legelérhetőbb és legtisztább energiaforrás a Földön. A napból érkező sugárzás lehetővé teszi számunkra a napkollektorok és napelemek által történő energiatermelést. Ezek a technológiák mind otthoni, mind ipari méretű alkalmazásokban hatékonyan használhatók. Ennek az nergiaforrásnak az előnye, hogy végtelenül bőséges és ingyenes, ráadásul a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre olcsóbbá válik. A napelemek energiaelnyelő cellákkal ellátott szilikonlemezeket használnak a napfény elektromos árammá alakítására. Könnyedén kihasználhatjuk ezt a jól hozzáférhető erőforrást, ha napelemeket telepítünk az otthonainkra.

Szélenergia

 

A szélenergiát szélturbinák segítségével állítják elő, hogy a szél kinetikus energiáját elektromos árammá alakítsák. A szélenergia nagy előnye, hogy tiszta megújuló energiaforrás, vagyis a telepített szélerőművek szinte semmilyen üvegházhatású gázt nem bocsátanak ki, így jelentősen hozzájárulnak a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Az így előállított energia hasznosítása nem igényel jelentős emberi munkát, és az egyik legkörnyezetbarátabb erőforrásként ismert.

Vízenergia

 

A vízenergiát alkalmazó vízerőművek általában folyók vagy tavak partján épülnek, és a vízfolyásból nyerik az energiát. Két formában fordul elő: az árapály- és a dagályenergia. Mindkettő hatékonyan használható, és jelentős mennyiségű energiát képesek termelni. Azonban a vízenergia hasznosítása néha környezeti és társadalmi hatásokat is magával hozhat, például a folyók átalakításával járó ökológiai károkat.

Biomassza

 

A biomassza fa, növények és egyéb szerves anyagok, például trágya vagy háztartási hulladék elégetésével keletkezik. Bioüzemanyaggá, hővé és villamos energiává alakítható. Lényegesen kevesebb szén-dioxidot (nettó szén-dioxid-kibocsátást) képes kibocsátani, és jelentősen olcsóbb is, mint a fosszilis tüzelőanyagok.

Bár a biomassza megújuló energiaforrásnak számít, hatása a környezetre változó lehet, és a fenntartható gazdálkodás elengedhetetlen a túlzott környezeti hatások elkerüléséhez.

Geotermikus energia

 

A geotermikus energia a Föld belső hőjének kihasználásával nyerhető. A földkéreg alatti folyadékokban és kőzetekben tartott hőt hasznosítja.  A geotermikus energiát általában geotermikus fúrások segítségével nyerik ki. Ez a fajta energiaforrás különösen hatékony lehet fűtésre vagy elektromos áram előállítására. Ez a fajta energiaforrás szinte folyamatosan elérhető, és a környezetre gyakorolt ​​káros hatásai minimálisak.

Etanol

 

Az etanol előállítása során a növényi alapanyagok, például a kukorica, a cukornád alkohollá alakulnak, amelyből üzemanyagot lehet előállítani. Üzemanyagként való használata hozzájárulhat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez és az energiafüggetlenség eléréséhez. Az etanol alkalmazása hozzájárul a környezetvédelemhez és a levegőminőség javításához. Bár az etanol előállítása és felhasználása számos előnnyel jár, vannak kihívások is, például az élelmiszer-alapú alapanyagok használata és a termőföldek korlátozott rendelkezésre állása.

A megújuló energiaforrások jelentik a jövő energiatermelésének alapját. Az előrehaladó technológia és az egyre növekvő társadalmi tudatosság segítségével ezek az energiaforrások egyre inkább versenyképessé válnak a hagyományos, fosszilis energiahordozókkal szemben. A fenntartható jövő érdekében fontos, hogy tovább fejlesszük és kihasználjuk ezeket a zöldenergia forrásokat, és csökkentsük függésünket a környezetre káros energiaforrásoktól.

Ha te is szíveden viseled a környezetet

….és szeretnél tenni azért, hogy a zöld energiák alkalmazása minél szélesebb körben elterjedjen, akkor kezd ezzel a kis lépéssel. Töltsd ki a felmérést, melyben a zöldenergia megtermelésének és tárolásának fontosságáról, a napelemek telepítésének és az elektromos közlekedésnek az állami támogatásáról, a szabályozási rendszer szigorításáról, a nagy szennyező cégek klímavédelmi költségeinek megfizetéséről mondhatod most el a véleméyned.  

Kövess minket a Social Media felületeinken