A Föld órája 2023-ban március 25-én (szombaton) lesz 20:30 és 21:30 között. Ez alkalommal immár 17. éve alszanak ki a világ ezer meg ezer pontján egy órára a fények, kapcsolják le a környezetükért aggódók a világítást és áramtalanítják a nélkülözhető berendezéseket.

Ezen a napon a világ szinte minden táján arra buzdítják a lakosokat, de a cégeket, vállalkozásokat, a helyi hatóságokat is, hogy egyetlen kurta órára oltsák le a villanyt otthonukban vagy a felügyeletük alá tartozó épületekben.

Föld órájának a célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy bolygónk egészsége, már már túlélése az emberek kezében van. Fontos, hogy felébredjen minden emberben a felelősség egyetlen élhető lakóhelyünk, bolygónk irányába.

Idén az eredeti gondolat, a figyelemfelhívás kiegészül még egy gondolattal: nem elég aggódni, tenni is kell azért, hogy jó irányba forduljon bolygónk jövője és ezzel minden élőlény, az emberiség jövője is. Tenni kell és példát kell mutatni. Fenntarthatóbb magatartása kell váltani azért, hogy mindez így alakuljo, és ne rohanjunk csukott szemmel egy nagyon sivár jövő felé.

Ebben az évben, vagy ettől az évtől, ettől az órától kezdve ne csak a 60 perces energiatakarékos „sötétségre” mondjunk egy hangos igent, hanem egy energiatakarékos, fenntartható új életmódra is.

ADJ EGY ÓRÁT A FÖLDNEK!

Ha bárki szeretne valóban aktívan tenni is – legalább ezen a napon a környezetért- akkor érdemes ellátogatni a foldoraja.hu oldalára, ahol izgalmas kihívásokat találhatunk. Érdemes csatlakozni valamelyik kihíváshoz!

„Mivel töltenél 60 percet, ami neked és a bolygónak is jó? Válassz ki egyet az alábbi programok közül, és nyerj!

Mindenkinek kijár egy kis pihenés – ez alól te és a Föld sem vagytok kivételek. Nem számít, hol élsz, milyen nyelven beszélsz, vagy hogy mit dolgozol, az egészen egyszerű dolgokban is megtalálhatod a kikapcsolódás azon formáját, ami neked és a bolygónak is jót tesz. A 2023-as Föld órája alkalmából erre szeretnénk emlékeztetni. Március 25-én merülj el egy olyan tevékenységben, amiből úgy töltekezel, hogy közben nem terheled a környezeted, 20:30-kor pedig kapcsolj ki mindent egy órára!

Hogy megkönnyítsük a dolgodat, 6 programot is kitaláltunk neked, melyekkel bebizonyíthatod a nagyvilágnak, hogy a fenntartható életmód izgalmas is lehet és nem feltétlenül jár lemondásokkal. Válassz ki egyet közülük, és jelezd nekünk a “regisztrálok” gombra kattintva, hogy melyik időtöltésre vállalkozol a nagy napon!”

Tégy kulinárisan!

 „SZEZONÁLIS ÉS HELYI ALAPANYAGOK ELŐNYBEN

A fenntartható életmódhoz sok esetben a gyomron át vezet az út. Dobj össze egy ínycsiklandozó fogást olyan alapanyagokból, amelyeknek kisebb az ökológiai lábnyoma, és kevésbé terhelik a bolygót!”

„TÖLTŐDJ FEL A ZÖLDBEN!

Ragadj sportcipőt, és irány a természet! Sétálj, kocogj, túrázz vagy mozogj bármit, a lényeg, hogy a szabadban tedd!”

„SZÍNESÍTSD IZGALMAS OLVASMÁNYOKKAL AZ ESTÉD!

Vedd elő a kedvenc könyvedet, és hagyd, hogy elrepítsen a nyugalom szigetére! Ha teheted, oszd meg mással is az élményt: olvass fel valakinek kedvenc olvasmányodból!”

Valamint további három izgalmas – a saját életünkben, környezetünkben, körülmények között megvalósítható programötletet kínálnak fel az oldalon.

Mindegyik programpont attól olyan varázslatos, hogy egyszerű, nem csak a mai napon, de életünk bármely napján megvalósítható, hiszen olvasni, kirándulni, szeretteinkkel minőségi időt tölteni, vagy tudatos alapanyag választással elkészített ennivalókat elfogyasztani olyan lehetőség, amelyet bárki szívesen bevállal.

WWF arra is bátorítja a csatlakozókat, hogy a fények lekapcsolása mellett más, az éghajlatváltozás elleni fellépést elősegítő tevékenységekben is aktívan vegyenek részt.

Véleményük szerint komplex megoldásra van szükség!

 (A WWF (World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap) a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, amely 96 országban tevékenykedik, tagsága meghaladja a 4,7 millió főt. „A Living Planet.” 1961.)

Mind a Ficsak mind társ szervezeteink, a Zöld Követ Egyesület, de  Mindennapok Női Szemmel is sokat tesz azért, hogy környezetünk még nagyon sokáig harmonikusan tudjon működni.

Ilyen megmozdulás például a hulladékmentes kihívás iskolai közösségek számára, vagy hogy útjára indította a Zöld Követ Magyarország első zöld olvasóközösségét is. Mert szavak helyett tettekre van szükség!

Tavaly a Gazdagréti Összefogás Egyesület, a Zöld Követ Egyesület és a Fiatal Családosok Klubja 2022 tavaszán a Föld napja alkalmából ismét egynyári növény palántákkal kedveskedett Gazdagrét lakosságának, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet Bolygónk vélelmére, a természet tiszteletére.

Több ezer virágpalánta és a 2 tonnányi virágföld a sajtótájékoztató keretén belül kerül kiosztásra.

Mindannyian felelősek vagyunk azért a helyért, ahol élünk. Ott kell megfogni a feladatot, ahol eszünk, ahol tisztálkodunk, ahol álomra hajtjuk a fejünket. Ott, ahol szeretünk és ahol biztonságban érezzük magunkat. Rajtunk múlik, hogy meddig!