Azt mondják, egy ember nem tudja megállítani a Föld kihasználását, de sok ember már sokat tehet azért, hogy megtorpanjon az ijesztő tendencia. Ezer és ezer módon tehetünk EGYÉNILEG mégis, megszámolhatatlanul sok területen környezetünk védelme érdekében- és a pozitív hatást az hozza el, hogy ez a sok kicsi egyéni figyelem összeadódik. Globálisan válik tudatossággá, tudatos életmóddá.

Nézzük például a túlfogyasztást! Idén így (is) írtunk erről:

„Ma már ijesztő szembenézni azzal, hogy a túlfogyasztás következményei kiszámíthatatlan módon alakíthatja majd bolygónk életét és működését. Évről-évre csökken a biológiai sokféleség, egyes fajok teljesen eltűnnek, mások élettere veszedelmesen leszűkül.  A növényvilág is megsínyli a túlfogyasztás hátterét adó mértéktelen agrár és ipari termelést. Növekszik az üvegházhatású gázok koncentrációja, és vészesen csökken az erdővel borított területek mértéke, ami pedig a klímaváltozást, a globális felmelegedést gyorsítják. A megváltozott klímaviszonyok éghajlatváltozást eredményeznek, akár a saját kiskertünkben is észlelhetőek már a változások, mert a néhány évtizede még természetes módon jelen lévő növények nem viselik jól a tartós kánikulát és szárazságot, elpusztulnak. Egyre több szárazságtűrő növényt kell telepítenünk, hogy ne maradjanak üresen a kertek. Márpedig ez a jelenség nem csak a családi kiskertekre jellemző változásokat hoz, hanem globálisa jellemző a növénytermesztésre.”

Azért, hogy mindez másként alakuljon – hosszú távon csakis a mértékletesség hozhat majd eredményt – az lesz kifizetődő mindannyiunk számára. Az élelmiszervásárlások esetén is, amely területen ma már nincs bocsánat, ha azt pazaroljuk. Csak azt, csak annyit szabad megvenni, amennyit a család valóban, maradéktalanul elfogyaszt!

Egyénileg és a család szintjén a műanyag csomagoló anyagok használata területén is tehetünk bolygónkért. Kicsi dolognak tűnhet, de tekintve a számokat, például azt, hogy PERCENKÉNT egymillió nejlonzacskót használunk globális szinten – elrettentő.

Itt a csomagolásmentes életmód lehet tudatos döntés:

  • Minimalizáljuk az olyan élelmiszerek vásárlását, amelyeket előre becsomagolva árulnak.
  • Válasszunk olyan üzleteket, piacokat, ahol natúr formában lehet élelmiszerhez jutni.
  • Fedezzük fel azt is, hol lehet saját csomagolóanyaggal vásárolni.

Sajnos még mindig nem egységes ezen a területen a kép, bár javuló tendenciát mutat, – nekünk vásárlóknak kell néha szinte szó szerint „kitaposni” ezt az utat. De már az is siker, ha ugyan ellenségesen méreget egy boltban a pénztáros, de hajlandó beütni vagy lemérni az árut csomagolás nélkül, vagy vásárlói csomagolásban.

Amikor csomagolásmentes életmódról beszélünk, az egyben a nejlonzacskókról való lemondást- az azoktól való menekülést is jelenti, de nem csak azt. Megváltozott életmódunk, az, hogy az emberek jelentős része 100%-ban vásárolja és nem termeli meg magának a szükséges élelmiszereket- magával hozta a nagyüzemi (globális szintű) élelmiszer termelést, feldolgozást és kereskedelmet. A megtermelt, nyers, félkész vagy kész élelmiszert csomagolni kell annak érdekében, hogy egyáltalán szállítani lehessen, illetve a boltok polcaira is csomagolással együtt kerül. Úgy eladható.”

Mi a megoldás?

„A mindennapi élet számos változtatásra ad lehetőséget, és ha nem is tudunk ezerszeresen megfelelni annak a képnek, amit sok környezetvédelemmel foglalkozó blogger mutat, mint követendő példát, a magunk szintjén igenis sokat tehetünk azért, hogy csökkenjen a környezeti terhelés. Állítsunk össze magunknak egy ZÖLD táskát, egy olyan, a csomagolásmentes élet lehetőségét felkínáló batyut, ami mindig nálunk van.”

Mi legyen benne?

  • A bevásárlást segítő néhány, könnyű textiltasak – egy régi pólóból is varrhatunk olyat, vagy egy kimustrált tüllfüggöny is adja magát ehhez.
  • Ivópohár, vizes palack, kávéstermosz
  • Néhány textil zsebkendő – a nedves törlőkendők helyett
  • Evőeszközök

Mindezek a mindennapi szaladgáláshoz szükségesek, ha munkába megyünk, vagy átugrunk egyik helyről a másikra. Ha célzottan vásárolni indulunk, akkor mindezt egészítsük ki könnyű műanyag dobozokkal, vagy akár befőttes tároló üvegekkel, amikben a vásárolt árut saját csomagolásban hozhatjuk szállíthatjuk haza.

Mindez csupán két területe a környezetvédelemnek, de ezeken kívül a hétköznapi élet számos megoldást kínál. Változtathatunk a közlekedési módokon- letehetjük az autót, járhatunk tömegközlekedéssel, de választhatjuk a kerékpározást is.

Ehetünk kevesebb állati eredetű élelmiszert, sőt, ha jobban fókuszálunk a növényi étrendre, egy részét akár meg is termelhetjük magunknak. Ezzel például azt (is) elérhetjük, hogy kevesebb szemét kerüljön a kukába! Végig gondolhatjuk szokásainkat az energiafogyasztás területén is, ahogy nagyon sokat számít az is, mennyit és hogyan mosunk.

Egyénenként a hétköznapi környezetvédelem mottója alatt tehetjük meg azt, amit megtehetünk. Ám azt meg kell tennünk jövőnk érdekében. Már ma, de az új évben mindenképp.