Amikor csomagolásmentes életmódról beszélünk, az egyben a nejlonzacskókról való lemondást- az azoktól való menekülést is jelenti, de nem csak azt.

Megváltozott életmódunk, az, hogy az emberek jelentős része 100%-ban vásárolja és nem termeli meg magának a szükséges élelmiszereket- magával hozta a nagyüzemi (globális szintű) élelmiszer termelést, feldolgozást és kereskedelmet.

A megtermelt, nyers, félkész vagy kész élelmiszert csomagolni kell annak érdekében, hogy egyáltalán szállítani lehessen, illetve a boltok polcaira is csomagolással együtt kerül. Úgy eladható.

Hozzászoktunk, hogy mindent, de az égvilágon mindent becsomagolva kapunk meg és nem csak az élelmiszerre vonatkozik, hanem szinte mindenre, ami kereskedelmi forgalomba kerül.

A túlkapások, a csomagolással kapcsolatos rémtörténetek pedig sajnos nem városi legendák: valóban láthatunk olyat, hogy az almát, a banánt egyenként fóliázza le a kereskedelmi egység, de sajnos már egyenként csomagolt szőlőszemekkel is találkozhattunk.

A globális kereskedelem is magával hozta a túlkapásokat- többen is belefutottak már abba, hogy egy –két centis csavart, apró alkatrészt rendeltek és méter magas/ széles papírdobozban szállították ki azt hozzájuk úgy, hogy a belső csomagolás, a mérhetetlen mennyiségű műanyagban kellett keresgélniük, egyáltalán előkerüljön a rendelt áru.

Borzalmas ez a hanyag, felelőtlen magatartás a kereskedelem részéről, de be kell látni, hogy a fogadó oldalnak is megvan ebben a felelőssége. Lehet ugyanis határozottan NEM- et mondani minderre és kiszállni ebből a Földünket pusztító játszmából.

Hogyan?

Váljunk TUDATOS fogyasztóvá és vásárlóvá!

Minimalizáljuk az olyan élelmiszerek vásárlását, amelyeket előre becsomagolva árulnak.

Válasszunk olyan üzleteket, piacokat, ahol natúr formában lehet élelmiszerhez jutni.

Fedezzük fel azt is, hol lehet saját csomagolóanyaggal vásárolni. Sajnos még mindig nem egységes ezen a területen a kép, bár javuló tendenciát mutat, – nekünk vásárlóknak kell néha szinte szó szerint „kitaposni” ezt az utat. De már az is siker, ha ugyan ellenségesen méreget egy boltban a pénztáros, de hajlandó beütni vagy lemérni az árut csomagolás nélkül, vagy vásárlói csomagolásban.

Azonban tényleg nem csak az élelmiszerek frontján bombázzák, terhelik a háztartásunkat, az életünket csomagolóanyaggal.

Csomagolásban, jellemzően flakonokban, tubusokban juthatunk hozzá a tisztálkodó szerekhez vagy az olyan vegyi-áruhoz is, amely a háztartásokban szükséges. (Vagy azt hisszük még, hogy szükséges). Itt is lehet szemléletet váltani és megkeresni a csomagolásmentes alternatívákat. Hiszen piacokon vásárolhatunk kézműves szappant is, és a csomagolásmentes boltok polcain kimérhető, saját üvegbe tölthető mosó-mosogatószert is lehet vásárolni.

Léphetünk merészebbet is, ha már a mosásnál tarunk- egyre többen választják a természet kínálta mosószereket, a szaponin tartalmú mosónövényeket: a vadgesztenyét, sőt a borostyán levelét is. Mindkettő szabadon nő hazánkban, nem kell csomagolni, ilyen szempontból nulla a környezeti terhelése.

A mindennapi élet számos változtatásra ad lehetőséget és ha nem is tudunk ezerszeresen megfelelni annak a képnek, amit sok környezetvédelemmel foglalkozó blogger mutat, mint követendő példát, a magunk szintjén igenis sokat tehetünk azért, hogy csökkenjen a környezeti terhelés.

Állítsunk össze magunknak egy ZÖLD táskát, egy olyan, a csomagolásmentes élet lehetőségét felkínáló batyut, ami mindig nálunk van.

Mi legyen benne?

  • A bevásárlást segítő néhány, könnyű textiltasak – egy régi pólóból is varrhatunk olyat, vagy egy kimustrált tüllfüggöny is adja magát ehhez.
  • Ivópohár, vizes palack, kávéstermosz
  • Néhány textil zsebkendő – a nedves törlőkendők helyett
  • Evőeszközök

Mindezek a mindennapi szaladgáláshoz szükségesek, ha munkába megyünk, vagy átugrunk egyik helyről a másikra.

Ha célzottan vásárolni indulunk, akkor mindezt egészítsük ki könnyű műanyag dobozokkal, vagy akár befőttes tároló üvegekkel, amikben a vásárolt árut saját csomagolásban hozhatjuk szállíthatjuk haza.