Nyakunkon az iskolakezdés, minden gyerek – a maga módján- buzgólkodik, hogy felkészüljön az iskolára. Augusztus végén az egyik legfontosabb feladat a tanszerek beszerzése, a könyvek füzetek bekötése.

Ez izgalmas feladat és tegye mindenki a szívére a kezét, igenis jó beleszagolni az új könyvekbe, füzetekbe: különleges időszak a készülődés minden gyerek számára. Akkor is, ha egyébként nem jeleskedik eredményekben. Az iskolakezdés minden évben új reményeket hoz, hátha ez most sikeresebb lesz, szebb napokat eredményez és megszereti az is a tanulást, aki addig nem.

A tanszerek, a könyvek a legjobb motiváció mindehhez, de éppen ezért sokan úgy hiszik, mindenből új kell. Mert az hozza elő a lelkesedést. Szerintünk viszont és lehetne ennek az anyagnak a mottója is: nem kell mindenből új!

Mert a tavalyi, sőt az előző évekből megmaradt dolgok is használhatóak, olyannyira, hogy akár még a megkezdett füzeteket se kell a padlásra száműzni vagy kikukázni – lehet azt folytatni is.

Összeszedtünk néhány tippet, hogyan lehetne elkerülni az új dolgok beszerzését iskolakezdéskor:

Ceruzák, tollak, íróeszközök: ebben az esetben indulhat a nagy tollvadászat a lakásban, a nyár elején ledobott táskában, táskákban, fiókokban. Ezer százalék, hogy egy tucat alig használt vagy használt, de még jó állapotban lévő toll kerülhet elő. Meg előkerülhetnek a színes ceruzák tucatszám, félig beszáradt vízfesték meg tempera is, amik még akkor is használható, ha néhány tubusból már hiányzik egy kevéske festék. Előkerülhet az összes elgurult radír (simán lemosható, újjá varázsolható), meg minden egyéb iskolai eszköz. Érdemes egy nagy kupacba összehordani mindent és ésszerű szelektálásba kezdeni.

Szerintünk a legizgalmasabb persze az a kupac, ami már nem menne át teljesen a listán, de még megmenthető vagy néhány trükkel frissíthető. A ceruzákat ki lehet hegyezni, és ha unjuk, mert annyira egyszerű, színes szalagokkal, papírcsíkokkal, vagy akár akrilfestékkel fel lehet dobni a ceruzákat. Lehet, hogy olyan készletet rakunk össze, amilyen senkinek sincs az osztályban és csodájára járnak, pedig az előző évi grafitokat dobtuk fel némi kreatív ötlettel. Olyat is láttunk és szívderítő ötlet, hogy a ceruzákra motiváló kis üzenetek kerülnek. Szerintünk a régi ceruzák is jobban szaladnak a papíron, ha kedves, a gyereket bátorító kis szavak kerülnek rájuk.

Az újrahasznosítás, a javítás- díszítés minden iskolai eszközre: a tolltartót, a táskát is meglehet javítani, és fel lehet dobni azokat a saját ízlésünk szerint. Ha nagyobb a gyerek, már saját maga is díszíthet. Izgalmas és nagyon értékes tapasztalatokat adó játszótér a kreativitás. Érdemes szabadjára engedni a képzeletünket, bevonni a gyerekeket és együtt ügyeskedni a régiből újat, egyedit és menőt. Tolltartót, táskát, uzsonnás tasakot.

Füzetek, könyvek bekötése: lehet úgy is jó, ha egyáltalán nem kötjük be a könyveket, de azért azt tapasztalhattuk, hogy jobban megőrzi a minőségét és az utánunk követezőknek jobb szívvel adhatjuk tovább a tankönyveket, ha mégis bekötjük azokat. Felejtsük el azonban a műanyag borítókat, még véletlenül se engedjünk a kísértésnek- hiszen a legkönnyebb ráhúzni egy műanyag fóliát a könyvekre. Válasszuk inkább a dolgosabb, de ZÖLD utat. Csomagoljunk újrahasznosított papírba és az újrahasznosítást is végezhetjük magunk. Mire gondolunk?

Régen is csomagoltunk újságpapírba tankönyveket, de más volt a szemlélet néhány évtizeddel ezelőtt, nem volt annyira elfogadott (gyerekek körében leginkább..) az újságpapír. Ma már más a helyzet. Érdemes az év folyamán minőség magazinokat összegyűjtögetni, mert a nemesebb, vastagabb papír tovább bírja az táskába dobálást, a „gyűrődést”. Ám vékonyabb lapú újságokban is gondolkodhatunk: ragasszunk többet össze, vagy egy alapfelületre állítsunk össze izgalmas kollázsokat- akár adott tantárggyal kapcsolatban. Olcsó, sima csomagolópapírt is feldobhatunk saját grafikával, újságokból kivágott képekkel.

Uzsonnaszállítás zölden: talán itt az ideje, hogy végérvényesen lemondjunk a könnyű egyszer vagy csak párszor használható műanyag zacskókról. Ha a gyerek iskolába menet is veszi meg magának a kakaós csigát (persze jobb lenne egészségesebb), legyen a táskájába egy műanyag doboz, amibe beleteheti. Esetleg egy viaszosvászonból varrt tasak, ami kimosható és kibír akár egy egész évet is anélkül, hogy szétfeslene a varrás.

Ugyanez igaz az italokra is: nem kell naponta a boltban vásárolni üdítőt, de vizet se. Legyen nála egy könnyű kulacsa vagy ivóvizes palack, amit akár otthon megtölthetünk vízzel, gyümölcslével, de akár az iskolai csapból is ereszthet vizet magának.

Zöld út az iskolába: Közhely lehet, de igaz, ha megengedhetjük magunknak, ha van rá idő és nincs túl messze a lakóhelytől az iskola, akkor menjünk gyalog az iskolába. Esetleg kerékpározzunk. De minden jobb, a zsúfolt tömegközlekedés is zöldebb, jobb megoldás az autó helyett.

Fotók: Pinterest