Egyre többen vagyunk, akik igyekszünk mindennapjainban is minél fenntarthatóbban élni. Azonban – hacsak nem vagyunk „feketeöves zöldek” – az ünnepek alkalmával, így húsvétkor is felmerülhet a kérdés: hogyan ötvözzük a gyermekkorunkban látott hagyományt a fenntarthatóság szemléletével?

A túldíszítés, a felesleges anyag- illetve energiahasználat, a mértéktelen dőzsöléssel járó ételpazarlás és a rengeteg keletkező hulladék járhatatlan út, ráadásul ahelyett, hogy emelné az ünnep fényét, valójában épp elfedi annak valódi értékét. Akik őrzik a keresztény hagyományokat, jól tudják, hogy a húsvét, az „ünnepek ünnepe” a böjt időszakot is jelöli, az áldozathozatalt, majd a feltámadást, és ezzel az új, megváltott életet.

 

 

A keresztény világban a negyvennapos böjt hagyománya a IV. századig nyúlik vissza. Mivel a vasárnapokat nem tekinti böjti napnak az egyház, a nagyböjt húsvét vasárnaptól visszaszámolva negyven nappal kezdődik, azaz hamvazószerdától. Ez azt jelenti, hogy a keresztény hívők ebben az időszakban nem esznek húst, tojást és tejtermékeket.

Modern világunkban létezik alternatív módja is böjtnek, a kulcs az önuralom, kontroll alatt tartani többé kevésbé káros szokásainkat. Van aki a cukorról, édességekről, mesterséges üdítőktől válik meg, de lehet ez akár a dohányzás, alkoholfogyasztás vagy a mobiltelefonozás is, hiszen a böjt célja nem csupán testi, de lelki megtisztulás is. Vasárnap aztán – a hagyomány szerint – az ünnepi asztalon már kitüntetett helye van a sonkának is!

Hogyan óvhatjuk környezetünket húsvétkor, mellyel az azt követő lelkiismeret-furdalás is megelőzhető? Fogyasztói társadalmunk ellenpólusaként némi odafigyeléssel és felelős gondolkodással számos alternatív, környezetünket kevésbé terhelő megoldást is alkalmazhatunk, miközben várjuk a nyuszit.

 

1. Díszítés – természetesen

Legyen „zöld” a lakásdekoráció! Műanyagmentes javaslat a díszítéshez: a műanyag dísztojások helyett készítsünk papírmasé-tojást, amelynek készítése során felesleges papírhulladékot használjunk fel. Nem csupán környezetbarát, de egyben rendkívül kreatív alternatíva is, melyet felakaszthatunk a folyópartokon fellelhető barkaágakra.

A lakás belső díszítését nyugodtan bízzuk a gyerekek fantáziájára. A nagyobbak például kivághatják a színes újságokból és szórólapokból a húsvéti mintákat, így asztal- vagy ablakdíszként lehet hasznosítani őket. Ugyancsak kedves dísz a fából készült tavaszi virágok, tojások és nyuszik kihelyezése, melyet az ügyesebbek maguk is elkészíthetnek, a kevesebb kézügyességgel vagy idővel rendelkezők pedig beszerezhetnek – és remélhetőleg hosszú évekig újra és újra kitehetik. Ha mégis meguntuk, gondoljuk át kinek ajándékozhatnánk, vagy gondoljuk újra és újítsuk meg, fessük át! A legfontosabb, hogy ne vegyünk évente új dekorációt!

 

 

2. Vásárlás – tudatosan

Vásároljunk tudatosan az ünnep előtt és törekedjünk arra, hogy a megvásárolt termékek minél kevesebb csomagolási hulladékot vonjanak maguk után. A húsvét kötelező dekorációja, a locsolók díja és a nagyszombati vacsora egyik fontos alkotóeleme a hímes tojás, amelyet sokféle módon elkészíthetünk. Mindenekelőtt azonban ha tojást veszünk, kerüljük a műanyag tojástartókat! Apróságnak tűnhet, de gondoljunk bele, hány tonna műanyaghulladékot jelent, ha mindenki plasztik tojástartót vásárol! A legjobb, ha a piacra, termelőhöz megyünk tojásért (hacsak nem szaladgálnak tyúkok a hátsókertünkben), ahova vihetjük az otthon erre a célra tárolt tojástartót is. Nem kell tömegével vásárolni a csokival bevont nyuszi tojásokat sem, úgysem fog elfogyni, tehát csak annyit vegyünk belőlük, amennyire szükségünk van.

 

3. Hímestojások – csak természetesen

Ha tojást szeretnénk festeni, tartsuk szem előtt, hogy a főtt tojás szobahőmérsékleten tárolva rövid idő alatt megromlik és a jelenlegi tojásárakat figyelembe véve nagy pazarlás lenne őket kidobni. Ezért csak annyi tojást főzzünk és fessünk, amennyit biztosan el is fogunk fogyasztani, anélkül, hogy elrontanánk a gyomrunkat. Remek alternatíva a kifújt tojás is, melynek belsejéből rántotta vagy sütemény is süthető, nem beszélve arról, hogy a gyerekeknek kiváló elfoglaltság mind a közös tojásfújás, mind a süteménykészítés, melynek eredményére is büszkék lehetnek.

A bolti festékekbe forgatott főtt tojások láttán ott motoszkál az emberben, lehet-e kemikáliák nélkül, natúr, természetes módon is megfesteni az ünnepi tojásokat? Természetesen lehet. A főtt tojás festéséhez nincs szükség szintetikus festékre: kis kreativitással természetes alapanyagokból is megfesthetjük húsvéti tojásainkat. A piros színhez javasolt a lilahagyma héja, cékla, pirospaprika; a sárgához a vöröshagyma és a citrom héja; narancssárgához a sárgarépa vagy a narancshéj; a zöld színhez a spenót és a petrezselyem (akár szárított formában is); a kékhez a vöröskáposzta és a vörösbor; a barnához pedig dióhéj, kávé vagy feketetea ajánlott.

 

 

Tegyük egy lábas vízbe a kívánt szín eléréséhez szükségestermészetes színezőanyagokat, majd forraljuk addig, míg a folyadék megszíneződik. Hagyjuk kicsit lehűlni, hogy belerakhassuk a tojás(oka)t is és 10-15 perc alatt keményre főzhessük. Vigyázat, ha forró vízbe tesszük a tojást, megrepedhet! A tojást a kívánt szjn eléréséig hagyjuk a folyadékban kihűlni, sőt, akár egész éjszakára is. Amíg nincs kellő tapasztalatunk ezen a téren, a kísérletezésre egy-egy tojást alkalmazzunk, csak a bevált árnyalattal főzzünk egyszerre többet. Ha nem titokban folyik a tojásfestés (ha nem feltétlen a „nyuszi hozza”), hanem a locsolóknak vagy a vacsoraasztalra készül, kiváló kísérletezés a gyerekeknek.

Plusz tipp: Gyönyörű, színes húsvéti tojások képeivel van tele az internet, és akadnak köztük olyanok is, amelyeket természetes alapanyagokkal festettek meg. Ezeket az élénk színeket fehér héjú tojások befestésével értik el, ilyet viszont itthon nem lehet kapni. Megpróbálhatunk minél világosabb héjú tojást szerezni, illetve van lehetőség a héj világosítására is. Azonos mennyiségű vizet és ecetet keverjünk össze, annyit, hogy a tojásainkat a lábasban ellepje. Melegítsük forrásig, közben a tojásokat többször óvatosan forgassuk meg. Ezután hűtsük őket langyosra és dörzsi szivaccsal finoman, egyenletesen dörzsöljük le róla a barnaságot. Figyeljünk rá, hogy ne túl sokáig forraljuk a tojásokat, mert ha túlságosan lemarja az ecet a külső héjat, a dörzsölésnél és később, a természetes színezettségű folyadékban való újraforralásnál az elvékonyodott héj miatt sérülhet a tojás. Ha gyerekekkel együtt végezzük, mindez kiváló alkalom, arra hogy a kalcium élettani szerepéről beszélgessünk velük, a változatos táplálkozás fontosságától a testünket felépítő csontokon át az elmaradhatatlan fogmosásig.

Plusz-plusz tipp: A hímes tojás készítése igazi művészet, a viasszal mintázott, festett vagy épp patkolt példányok helyett azonban más hagyományos technika is létezik, mellyel különleges mintát tudunk varázsolni a tojásainkra. Az újrahasznosítás gyönyörű példája, ha felfutott, elszakadt harisnyát alkalmazunk erre: a tojásra ugyanis csak ráfektetjük egy-egy szép szárított zellerlevelet, majd harisnyába húzzuk, azt szorosan megkötjük, hogy a helyén maradjon a levél, és így főzzük meg a tojást. Természetesen nem csak zellerlevelet használhatunk, bármilyen más természetes alapanyag jó, amelyik bírja a hőt. De nem csak levelekkel, virágokkal adhatjuk meg a mintát, zsineggel, himzőfonállal is körbetekerhetjük a tojásokat a főzés előtt.

Fénylő tojások: a kész, lecsepegtetett, megszáradt tojásokat pedig kevés zsírral kenjük be, majd egy darabka papírtörlővel viaszoljuk fényesre.

Jó tanács: ne akarjunk tökéleteset alkotni, különösen ne a gyerekekkel együtt! A cél az ünnepre hangolódás, a hagyományőrzés és leginkább, hogy élvezzük a közös készülődést és annak gyümölcseit egymás társaságában, húsvéti lelkületben.

 

5. Ünnepi ételek készítése – energiatakarékosan

A menü tervezése során ötvözzük a hagyományos ételek sorát a fenntartható szemlélettel. Az elkészítés során figyeljünk az energiatakarékosságra is. Húsvétkor sok mindent fogyasztunk nyersen és amilyen ételt csak lehet, főzzünk kuktában! Az étel rövidebb idő alatt elkészül, és az energia 30-40 százalékát is meg tudjuk spórolni!

 

6. Fogyasszunk mértékkel!

Attól, hogy ünnep van, az még nem jogosít fel minket arra, hogy kétszer vagy háromszor annyit fogyasszunk! A felhasználható maradékot ne dobjuk rögtön a kukába! A megmaradt sonkából kiváló bolognai készíthető, de tökéletes szendvics-alapanyag is a következő napokra, például majonézzel és uborkával.

 

7. Mit hozzon a nyuszi?

A gyerekeknek műanyagból készült kütyük helyett ajándékozzunk kifestőt, rajzeszközöket, rovarhotelt, könyvet (még jobb, ha együtt beiratkozunk egy könyvtárba!), élményajándékként belépőjegyet (kalandparkba, vadasparkba, természettudományi múzeumba, moziba) vagy kiránduljunk egyet velük! Az együtt eltöltött minőségi idő nem csak egészségünk megőrzése szempontjából fontos, de erősíti kapcsolatunkat is és a bolygónkat is kevésbé terheljük.

 

8. És ha már nyúl…

A húsvéti időszak közeledtével sokan döntenek úgy, hogy gyermeküknek nyulat vásárolnak házi kedvencként. A nyuszik tagadhatatlanul aranyosak, melyik gyerek (vagy akár felnőtt) ne szeretne magához ölelni egyet, sőt azonnal meg is tartani? Azonban az élő állat tartása komoly felelősséggel jár, az elhamarkodott, meggondolatlan döntés akár végzetes következménnyel is járhat a kis kedvenc számára, mely tapasztalatot a gyermekeinknek sem kívánhatjuk. Háziállat vásárlása előtt – ünneptől függetlenül – legyünk körültekintőek, mérlegeljük a ránk váró felelősséget! Ha pedig nem tudunk lemondani a nyuszisimogatásról, válasszuk inkább az e célból szervezett rendezvényeket.

 

 

9. Locsolkodás

Parfüm helyett használjunk vizet a locsolkodás során! A parfümök és kölnik előállítási költsége nagyon magas és egyáltalán nem környezetkímélő: a húsvét kellékei közül a parfümöknek a legnagyobb az ökológiai lábnyomuk. Ezen felül a locsolókölni ritkán jó illatú. Hálás lesz minden hölgy, ha a nap végén nem kell újra hajat mosnia. Ami szintén pazarlás volna, tekintettel a víz-, villany- és gázdíjra. Amennyiben tehát szeretné gyakorolni ezt a hagyományt, a tiszta víznél nincs is jobb, és a keresztény hagyomány is ezt a megoldást támogatja.

 

10. Közlekedés – fenntarthatóan

Hagyjuk otthon az autót! Húsvét hétfőn sétáljunk, élvezzük a természet szépségeit, hosszabb táv esetén pedig vegyük igénybe a tömegközlekedést, vagy biciklizzünk. Ezzel környezetünk óvása mellett az ittas vezetés kockázatát is elkerülhetjük és lemozoghatjuk a felesleges kalóriákat.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!