Minden év szeptember 22-én kerül megrendezésre az Európai autómentes nap. A túlzott autóhasználatra figyelmeztető napot 1988-ban tartották először és az illetékesek arra szeretnék ösztönözni az embereket, hogy gondolkodjanak el az autó mellett – akár azt helyettesítő – más közlekedési lehetőségekről. Válasszanak olyan alternatívákat, amelyek kevésbé terhelik meg a környezetet.

Nagyon sok világnapot ünneplünk a Földön, de ha van környezetvédelemmel kapcsolatos értékes nap, akkor ez egyértelműen az.

Szembe kell néznünk azzal, hogy irreális számú, a környezetre káros üzemanyagot használó autó közlekedik a Földön, és ezzel a problémával foglalkozni kell. Nem csak a döntéshozóké a felelősség, mert mi magunk is hozhatunk olyan döntést, hogy leparkoljuk az autót, és csak ritkán, valóban fontos események mentén vesszük elő.

Dönthetünk úgy, hogy a rövid távok megtételére más megoldást választunk.

Például a tömegközlekedést, mert az autózásnál a tömegközlekedés is környezetkímélőbb alternatíva, hiszen egy energiával, egy „füsttel” lehet nagyon sok ember A-ból- B-be jutását megoldani. És természetesen városon belül is lehet olyan távolság, aminél nem reális választás a gyaloglás, olyankor megfelelő választás a busz, a metró, a villamos, vagy a közeli településekről a vonat mindenképp megkönnyíti az ingázást.  Egyben tehermentesíti az utakat is.

Éppen ezért az idei „Autómentes nap” alkalmából 2022. szeptember 22-én nulla órától aznap éjfélig korlátlan számban utazhatnak az utasok vasúton 2. kocsiosztályon bármilyen viszonylatban és a TramTrain járatokon is bármilyen, a MÁV-START, a GYSEV, a Volánbusz és MÁV-HÉV járatára aznap érvényes menetjeggyel és bérlettel, ideértve a TramTrain-re érvényes zónás menetjegyeket is. Ezekkel a vasúti jegyekkel, bérletekkel a MÁV-HÉV Budapesten kívüli vonalszakaszaira, a GYSEV és a Volánbusz járatai is korlátlan számban vehetők igénybe.”

Ez egy olyan lehetőség, amelyet valóban érdemes igénybe venni, belekóstolni ebbe az utazási formába is.

A kerékpározás, a roller, valamint a gyaloglás azonban semmilyen károsanyag kibocsátásból származó terhet nem jelent a környezetre. Ha figyelembe vesszük azt, hogy mindhárom fizikai aktivitást kíván, mozgásra késztet minket, friss levegőn közlekedünk azokkal – akkor egészségügyi szempontok alapján kifejezetten hasznos. Nem csak az egyén számára, aki gyalogol, de a társadalom számára is, mert csökkennek azok az egészségügyi kockázatok, amelyek a mozgásszegény életmódból fakadnak. Kevesebb feladatot ad az egészségügynek, kevesebb gyógyszerre vagy beavatkozásra lesz szükség.

A genetikát ugyan nem tudja átírni a mozgás, de ha valaki napi szinten legalább fél órát, órát testmozgással tölt, akkor egészen biztosan nő az ellenállóképessége, erőteljesebben működik az immunrendszere, ellenállóbbá válik a szervezete. Ráadásul a mozgás a mentális egészségnek is jót tesz, több energiája és derűsebb napjai lesz annak, aki képes kiszállni az autóból.

Mert a gyaloglás jól jön, ha környezetvédelemről van szó és áldásos hatása van egészségünk vonatkozásában, de elősegíti a gyermekeinkkel való kapcsolódást, a kölcsönös figyelmet is, ha együtt gyalogolunk például az óvodába, iskolába vagy a piacra. Mert az az idő, a reggeli vagy valamely cél felé való rendszeres gyaloglás, az lehet a szülő-gyerek közös „örömideje”, amelyet meg lehet tölteni tartalommal. Amikor a gyerekre lehet figyelni, meghallgatni őt.

Amikor arról beszélünk, amikor arra hívjuk fel a figyelmet, hogy aki csak teheti parkolja le az autóját, szálljon ki belőle, váltson más járműre, akkor egyben egy másféle életmódot is felkínálunk.

Egy olyan életmódot, ami jóval lassúbb lehet a megszokottnál, másként kell tervezni az idővel, az időjárással is, másként kell öltözködni, gondolni kell arra, hogy esetleg cipekedni is kell. Ám mellette lelassul az idő, kéz-közelbe kerülnek élmények, nem suhanunk el a világ színes-izgalmas jelenségei mellett. Még előfordulhat, hogy a kezünkbe csusszan séta közben a gyerekek keze, még együtt lehet felfedezni velük a kisebb-nagyobb csodákat.

Amikor kiszállunk az autóból, ezzel együtt elengedjük a mindennap ránk ömlő stressz egy jókora részét is. Mert ezzel a döntéssel kiszállunk a dugóból is, az idegeskedésből, a tülekedésből, az elkerülhetetlen attrocitásokból.

Másfajta kényelemre váltunk, ami emberközelibb, élhetőbb világot hoz vissza, még akkor is, ha az jár kihívásokkal.

Nem lehet elég sokszor, elég hangosan ismételni azt, hogy túl sok az autó, és ezt a problémát ma már nem lehet szőnyeg alá seperni.

Fontos azzal is számolni, hogy nem csak az autók használata, de maga az autógyártás folyamata is óriási terhet ró a Földre, ahogy a közlekedésből kivont, tönkrement autók bontása, az autókból kiszerelt alkatrészek elhelyezése, tárolása, újrahasznosítása is hatalmas kihívás a környezetvédelem számára.

Erre a problémára nincs azonnali megoldás, de azt is tudjuk már, hogy a keresleti piac (ha lassan is) hatással van a kínálatra. Minél többen vesszük észre, érezzük magunkénak a problémát, annál kedvezőbb változások lesznek. Minél többen szeretnénk ezen a területen változást, minél többen mondunk nemet az autókra és választunk más, a Földdel észszerűen bánó, okos megoldást, annál inkább csökken a szándék új és új autók piacra dobására. Vagy felgyorsulnak azok a folyamatok, amelyek már környezetkímélőbb technikai megoldásokat kínálnak elérhető opciókkal.

A mi szándékunk és döntéseink is számítanak ezeknek a folyamatokban az irányításában.

Néhány évvel ezelőtt európai autómentes nap alkalmából a kismotorosok, rolleresek, kerékpárosok, és gördeszkások találkozóját rendeztük meg, amely nagy tetszést aratott.

Idén is szeretnénk az autómentes nap sikeréhez hozzájárulni, ezért szeptember 22-én, csütörtökön az autómentes napon (reggel 7.30-8.30 között) egy kis egészséges nasira látjuk vendégül mindazokat, aki rollerrel, kerékpárral vagy gyalog érkeznek a suliba.

A helyszín: Szent II. János Pál Iskolaközpont, 1116 Budapest, Mezőkövesd út 10.