2022. szeptember 27. – 2022. október 4.
Zöld Követ Egyesület Facebook oldala

Minden év szeptember 30-án a csomagolásmentes világnap alkalmából bolygónk számos pontján zöld szemléletű egyesületek arra hívják fel a figyelmet, hogy a csomagolóanyagok mennyiségének csökkentésével, helyettesítésével hogyan mérsékelhető a mindennapi életvitel során keletkező hulladék. A nulla hulladék mennyiségének elérése szinte lehetetlen, a cél a termelt szemét minimálisra csökkentése.

Emlékszel arra az időszakra, amikor a boltokban nemcsak az italos üvegeket, hanem a befőttes, sőt a műanyag üdítős palackokat is visszaváltották? Ha te nem, a szüleid biztos ódákat tudtak zengeni arról az időszakról, amikor pénzre váltható érték volt az, amit ma sokszor szemétnek értékelünk. A ’80-as ’90-es évek végéig lényegesen kevesebb hulladék keletkezett, aminek az oka az, hogy a vállalatok a termékek csomagolásának összegyűjtése, elszállítása és tisztítása helyett egyszer használatos anyagok alkalmazására álltak át.

? A CSOMAGOLÁSMENTES VILÁGNAP alkalmából játékot hirdettünk! ?

Jelszó: Le a műanyaggal!

?Cseréld a nejlonzacskót üvegre, vászon zsákra, műanyag dobozra, melyeket nem csak addig használsz amíg hazaviszed!

Hazánkban is a legelterjedtebb műanyag zacskó az 50 mikronnál vékonyabb tasak, ami a legtöbbször nem használható újra és így hamar a szemétbe kerül. A műanyag zacskók több szempontból is komoly környezeti terhet jelentenek. Becslések szerint 2010-ben fejenként 200(!) ilyen zacskót használtak el.

Internetes játékunk arra hívja fel a figyelmet, hogy szokásaink átalakításával egyre kevesebb hulladékot és szemetet termeljünk.

A játék során arra kértük az internetezőket, hogy facebook posztunk alatt osszák meg, hogy milyen módon helyettesítik a csomagolásokat, arra buzdítottuk őket, hogy használjanak minél gyakrabban többször használatos bevásárló táskát, zacskót, szalvétát, egyéb használati tárgyakat. Rengeteg remek megoldás érkezett melyeket át tudunk venni, saját magunk is tudunk alkalmazni mindennapjaink során. A posztolók között értékes nyereményeket sorsoltunk ki.

A csomagolásmentes világnap, szeptember 30-a, remek lehetőség arra, hogy belekezdjünk valami olyanba amit eddig nem csináltunk, vagy folytassuk azt az utat, amit korábban már elkezdtünk, annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a háztartásunkban keletkezett csomagolóanyagok mennyiségét!