A vállalkozók számára szerveztünk szemléletformáló konferenciát. Köreinkbe azokat köszöntöttük, akik érdeklődést mutatnak a vállalkozásuk zöldítése, a fenntartható, körforgásos gazdagságot támogató üzletpolitika és stratégia kialakítása iránt. Az ipar, a kereskedelem és a szolgáltatói szektor számára jövőbe mutató csak az lehet, ha idejében olyan tevékenységeket és napi szinten alkalmazott metódusokat vezetnek be a vállalati gyakorlatba, melyek fenttarthatóak és nemcsak jelentős környezeti terhelés csökkentéssel, de anyagi javakkal is járnak. 

„A 21. századi körforgásos gazdaság támogatása” témájában tartottunk szemléletformáló konferenciát vállalkozók számára.

De mi is az a körforgásos gazdaság?

A körforgásos gazdaság termelési és fogyasztási modellje arra épül, hogy egyszeri fogyasztás helyett a termékek élettartamát a lehető legjobban meghosszabbítsuk. A körforgásos gazdaságra való átállás pozitív hatással van a versenyképességre, az innovációra, fellendítheti a gazdasági növekedést és munkahelyeket teremthet.

Előadóink között volt, Szebenyi Péter környezetvédelmi előadó, influenszer, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, dr. Varga Sarolta, környezetvédelmi szakjogász, Kováts Bence környezetmérnök, valamint Vajda Zsuzsanna, aki a Zöld Minősítési Rendszert mutatta be.

Szebenyi Péter, a Hulladék érték, avagy a hulladék a szemléletformálás eszköze című előadásában rámutatott arra, hogy a környezettudatosság ma már nem trend, hanem cél. A fogyasztói társadalmunk mellékterméke a hulladék, ami komoly teher az ökoszisztéma számára, de megfelelő kezelésével igazi kincs lehet.

  1. Varga Sarolta, A fenntartható hulladékgazdálkodás üzleti előnyei című előadásában arról beszélt, mik a fenntartható hulladékgazdálkodás eszmei és anyagi előnyei, hogyan érhetünk el vállalkozásunk vezetése során hatékony hulladékgazdálkodást és ez milyen előnyökkel járhat.

Kováts Bence a Körforgásos gazdaság elmélete és gyakorlata címmel tartott előadást, melyben rámutatott arra, hogy a fenntarthatósági témakörében a legtöbbször elhangzó „körforgásos gazdaság” szóösszetétel sokak számára nem jelent áttörő változást a mindennapokban. Azonban bemutatta azt, hogy az utóbbi 8-10 évben hogyan változott meg rendszerszinten a hulladékgazdálkodási rendszer és a körforgásos gazdaságra való átállás Magyarországon.

Vajda Zsuzsanna Zöld Minősítés rendszert ismertette, azt, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie annak, aki el szeretné elnyerni ezt a minősítést. Továbbá bemutatta azt milyen vállalkozások csatlakozását várja a szervezet.

A tanulságos és elgondolkodtató előadásokat követően kerekasztal beszélgetéssel zártuk a délelőttöt, melyek témája a körforgásos gazdaság elősegítésének irányában tett szemléletformáló kezdeményezések hatása, valamint a bevezetésre került hulladékgazdálkodási rendszer volt A kerekasztal beszélgetés résztvevői latolgatták azt, meglátásuk szerint hogy áll Magyarország a környezetvédelmi szemléletformálásban, és azt, hogyan idézhető elő még nagyobb előrelépés ezen a területen. Megvitatásra került, hogy a vállalkozók milyen módon tudják a termelésület, szolgáltatásaikat úgy módosítani, hogy azzal támogassák a körforgásos gazdaságot. 

Az előadásokat nagy érdeklődés övezte, nagy öröm számunkra, hogy ilyen a vállalkozói szektor résztvevői egyre nagyobb arányban érdeklődnek a körforgásos gazdaság iránt!

A program a KEHOP-3.1.5-21-2021-00003 projekt támogatásával valósult meg.