Sokan irigykedve nézzük, hogy mások a legparányibb helyen, – akár télen – bent a lakásban is zöldellő, buja kertet varázsolnak maguknak. Évszakoktól függetlenül friss, vitaminokban gazdag zöldfélét „aratnak”.

Pedig nekünk se kellene a boltba szaladni egy csokor petrezselyemért vagy zellerért, és a leggyakrabban használt zöldfűszerek mellett egy sor egyéb vitaminbomba is termeszthető benti körülmények között cserépben, virágládában. Akár ma, ebben az órában is belevághatunk a házi, párkány- kert létrehozásába.

Tudjuk, sok rossz tapasztalatot szerezhettünk már ezen a területen – a nagy bevásárlóközpontokban kínált cserepes zöldek például ritkán élik túl a hazaszállítást. Egy megkérdezett kertészmérnök szerint egyszerűen „sokkolódnak” a növények a hirtelen hőmérséklet meg páratartalom változástól. Összetöri őket a szállítás, a rázkódás, az is, ha csomagolva szállítjuk, az is, ha nem. Egyszóval egyáltalán nem biztos, hogy a megfelelő szakértelem hiányzik – bár tanulni, alaposan utánanézni mit, hogyan kellene jól csinálni, sose árt. Ám sokan a túlérzékeny növények pusztulása, a kudarcba fulladt kezdeményezések alapján azt gondolják, nem nekik való ez a terület. Mások meg azt gondolják, hogy az otthonuk egyszerűen nem felel meg erre a célra. Túl sok a fény, túl kevés a fény, túl hideg-túl meleg.

Éppen ezért a bizonytalanok számára a kicsi kert-kísérlethez jobban passzolhat, ha magról vetnek el zöldeket. Az a mag már ahhoz a klímához fog (saját határain belül) illeszkedni, ahol földbe tették, és egyébként is olyan öröm észlelni, amikor a magból növekvő kis élet egyszer csak utat tör magának a cserépnyi földben. A legtöbb esetben, ha megfelelő méretű cserepet választottunk, sokáig átültetni se kell a fűszernövényt.

Sokszor egy egész család örülhet az ültetésnek, – és ahol élet születik, ott kérdések is születhetnek. Van miről beszélgetni hosszan, együtt lesni a növekedést. Együtt szagolgatni, ízlelgetni aztán később a zöldet. Láthatatlan az edukáció, de nagyon sokat ad.

Mire érdemes figyelni, ha beltéri kertészkedésbe fogunk?

  • Például arra, hogy a célra kiszemelt ablakpárkányt elegendő napfény érje. Déli, esetleg dél-keleti fekvésű ablak tökéletes választás lehet, ha napi 5 órát éri napfény a növényeket. Plusz igény, hogy egyáltalán ne legyen huzatos a hely, mert a zsenge növények nem viselik jól a radikális hőmérséklet változást, a hideg huzatot se.
  • Vegyünk kertészetben olyan földet, ami jól elvezeti a vizet – lehet máshonnan is földet szerezni persze, de az nem biztos, hogy mentes a betegségektől. A cserepes növénykultúra érzékenyebb, sérülékenyebb a talajban található kórokozókra. Érdemes „steril” talajjak kezdeni a házi kertészkedést.
  • A magokat a növény tasakján található útmutatások alapján vessük el.
  • Általánosan érvényes: a cserepes fűszernövények közepes vízigényűek, sose locsoljuk túl őket, hajlamosak a bepállásra.

  • Olyan fűszernövényeket válasszunk, amik inkább bokrosodnak, nem nyúlnak túl magasra.
  • Bármennyire is kóstolgatnánk őket, adjunk időt a növénykéknek, várjunk a csipkedéssel.
  • Ha nagyobb mennyiséget aratnánk, akkor is ügyeljünk arra, hogy a növény 2/3-a sértetlen maradjon.
  • Megfelelő trágyával, havonta egyszer pótoljuk vissza a szükséges tápanyagot a talajba.
  • Egy-egy cserépbe egyszerre többféle fűszert is vethetünk, de figyeljünk arra, hogy egymás társaságát kedvelő növényeket ikresítsünk.

Az oregánó, zsálya, kakukkfű, rozmaring, metélőhagyma, bazsalikom, sóska például kedvező társítás, ahogy a kakukkfű, levendula, bazsalikom, oregánó, metélőhagyma, petrezselyem, rozmaring, édeskömény, babér is szépen eléldegél egy talajban.