A Nemzetközi Jelentőségű Vizes Területek Egyezménye (Ramsari Egyezmény), különös tekintettel a Vízimadarak Élőhelyeire, 1971. február 2-án született az iráni Ramsar városában, így ez a nap a Vizes Élőhelyek Világnapja lett.

Ez a jelentős megállapodás a résztvevő nemzetek kormányaira ruházta a felelősséget a vizes területek védelmével kapcsolatban. Elsődleges célja az ilyen térségek természetes állapotának megőrzése, illetve az ehhez szükséges jogi és intézményi keretek kialakítása.

Mint az egyik legrégebbi természetvédelmi konvenció, előírja, hogy az aláíró országoknak legalább egy helyszínt be kell vonni a védett területek közé. Magyarország, felismerve ennek az ügynek az fontosságát, 1979-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, és azóta 29 területet, köztük a Fertő-tavat, a Balatont, a Felső-Kiskunsági Szikes tavakat és a Hortobágy egyes részeit nyilvánította az egyezmény szempontjából védett területté.

A vizes területeken kialakult életközösségek, egyedülálló ökológiai funkciókkal rendelkeznek. Ezel a helyek számos állat- és növényfaj számára biztosítanak táplálékot, fészkelőhelyet. Az itt található vízgazdálkodási rendszerek pedig kulcsfontosságúak a környezet egészségének fenntartásában. Sajnos a világ vizes élőhelyeinek 50%-a már elpusztult. Ezek nélkül azonban sok állatfaj hamarosan hajléktalanná válhat, de számos más okból is fontos volna a megőrzésük.

10 ok, amiért érdemes törődni vizes élőhelyeinkkel:

1. Víztisztítás

Úgynevezett szűrőrendszerként funkcionálnak, vagyis megfogják az üledékeket és eltávolítják a szennyező anyagokat.

2. Víztárolás

Ezeken a területeken tárolódik a víz és egyfajta utánpótlást jelent a kevés csapadékkal járó száraz évszakokban is.

3. Árvizek megelőzése

Amikor a folyók kiszakadnak a partjaikból, a vizes élőhelyek tárolhatják a felesleges vizet, és lelassítják azt, így az egyenletesebben oszlik el az ártéren. A fák és más növényzet gyökerei szintén lassítják az árvizek sebességét.

4. Biodiverzitás

Ezek a területek sokféle növény és állat életterei, jelentős mértékben hozzájárulva a globális biodiverzitáshoz. Olyan hihetetlen speciális fajok is létrejöttek, amelyek csak ezeken az élőhelyeken találhatók meg.

5. Talajerózió megfékezése

A vizes élőhelyek csökkentik a talajeróziót, mely során a talaj anyaga elmosódik, csökken a talaj tápanyag- és humusztartalma, romlik a talajszerkezet. A növényzet és a víz segít megőrizni a talaj szerkezetét és termőképességét.

6. Menedék a fiatal halak számára

A hallárvák és halivadékok a vizes élőhelyek nyugodt, sekély vizét használják óvodaként.

7. Táplálékforrás az állatállománynak

A víz kíválóan alkalmasak a legeltetéshez. A fűfélék változatossága, valamint a folyóvíz-ellátás előnyös lehet az állattenyésztés számára.

8. Rekreációs helyszínek

Ahogy egyre többen özönlenek a városokba, ezek a természeti szabadidős terek még értékesebbé válnak.

9. Klímaváltozás lassítása

A vizes térségek képesek elnyelni a szén-dioxidot és csökkenteni a klímaváltozás káros hatásait.

10. Gazdasági előnyök

A vizes élőhelyek lehetőséget nyújtanak a turizmus, a halászat és az ökológiai mezőgazdaság fejlődéséhez.

Az egyik kulcsfontosságú lépés a vizes élőhelyek megőrzése érdekében az oktatás és a tudatosság növelése. Meg kell értenünk, hogy az élőhelyek tiszteletben tartása és megóvása közvetlen hatással van környezetünkre és az ott élő élőlényekre. Az iskolákban és közösségekben szervezett események, programok és tanórák segíthetnek tájékoztatni és meggyőzni már a fiatalabb korosztályt is, hogy mennyire fontos a környezetvédelem.

A jogszabályok és szabályozások szigorítása és betartása is elengedhetetlen. Azok a kezdeményezések, amelyek támogatják a vizes élőhelyek helyreállítását és védelmét, kulcsfontosságúak a hosszú távú fenntarthatóság szempontjából.

Mit tudunk tenni magánemberként a vizes élőhelyek védelmének érdekében?

Szemétgyűjtés
Ha tavak, patakok közelében tartózkodunk, ne hagyjunk magunk után szemetet. Szedjük össze a saját, és lehetőség szerint a mások által otthagyott hulladékot is.

Környezettudatos közlekedés
Az autók által kibocsátott szennyező anyagok közvetlen hatással lehetnek a vízminőségre. Próbáljunk meg környezetbarát közlekedési eszközöket használni, például biciklit vagy tömegközlekedést amennyiszer csak lehetséges.

Tudatosság növelése
Osszuk meg a környezettudatossággal kapcsolatos információkat családtagjainkkal, barátainkkal, szomszédainkkal. Népszerűsítsük a környezetvédelem, a vizes élőhelyek védelmének fontosságát és szükségességét.

Vegyünk részt önkéntes programokban
Csatlakozzunk környezetvédelmi programokhoz, amelyek keretében szemétgyűjtések, vagy élőhely-rehabilitációs projektek szerveződnek.

Környezettudatos kertészkedés
Ha saját kertünk van, ügyeljünk arra, hogy a kerti vegyszerek és műtrágyák ne juthassanak be a vízbe. Használjunk környezetbarát kertészeti megoldásokat.

Víztakarékosság
Takarékoskodjunk a vízzel mindennapi tevékenységeink során. Csökkentsük a felesleges vízfogyasztást, és ügyeljünk arra, hogy ne kerüljenek szennyező anyagok a vízbe.

Alternatív energiaforrások
Váltsunk alternatív energiaforrásokra az otthonunkban, például napenergiára, használjunk energiatakarékos égőket, hogy csökkentsék az energiafüggőséget és a környezeti lábnyomukat.

Zero Waste otthon
Csempésszünk otthonunkba is környezettudatos megoldásokat. Használjunk lebomló anyagokat, komposztáljunk, termeészetes alapanyagokból készült tisztítószereket kozmetikumokat alkalmazzunk.

További tippeket azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudsz környezettudatosan élni, hogyan gondoskodj a családodról és a Földről itt találtok: Így gondoskodj 5 lépésben a családodról és a Földről – kiadvány

Mind az aktív egyéni részvétel, mind a közösségi és nemzetközi szinten történő együttműködés segítheti, hogy élhetőbb és fenntarthatóbb világot hagyjunk az utókorra. Ezért elengedhetetlen a vállalkozások és társadalmi érdekek hatékonyabb összehangolása, az oktatásra való nagyobb hangsúly a környezettudatos gondolkodásmód erősítése érdekében.

A ZÖLDKÖVET minden erejével ennek támogatásában kíván részt venni.

A Vizes élőhelyek Napja arra emlékeztet bennünket, hogy mindannyiunk felelőssége a környezet megóvása és a vizes élőhelyek védelme. Cselekedjünk együttesen és hagyjunk hátra élvezhető, szép örökséget a jövő generációinak.