Minden embernek, egyben a Földnek is jót tenne, ha kevesebb állati eredetű terméket fogyasztanánk. Mert az egészségügyi szempontok mellett, a környezeti terhelés is számottevően csökkenne, ha visszavennénk húsfogyasztási szokásainkból.

Ám miért kellene átírni, átprogramozni sok-sok millió ember étrendjét akár egyetlen napra is?

Mert már egyetlen nap is sokat jelet bolygónk, egészségünk érdekében,- ha számokban nézzük, ilyen eredményeket produkálna:

  • Egy abszolút tiszta, húsmentes napon radikális mértékben lecsökkenne a szén a szén-dioxid-kibocsátás, – körülbelül annyival kevesebb mérgező gáz kerülne a levegőbe, mintha egyébként 2438-szor körbeautóznánk a Földet.
  • Nem szépítjük: – 885 millió kalóriával kevesebb fogyna, ha ezen a napon nem ennénk húst.
  • 48 tonna zsiradékkal kevesebb kerülne az emberi szervezetekbe, – ez rendkívül értékes egészségügyi hatást eredményezhetne.
  • Egy teljes húsmentes napon 2300 hektár, azaz 89 000 teniszpályányi termőterület pihenhetne meg.

A világnap Észak-Amerikából indult, egy ottani vegetáriánus társaság hozta létre 1977-ben.

A Húsmentes Világnap nemzetközi elnevezése: „World Meat Free Day and Week”

A Húsmentes Világnap célja a mértéktelen húsfogyasztás negatív hatásaira felhívni a figyelmet. Egyrészt egészségügyi szempontból, másrészt ökológiai szempontok vonatkozásában, de nem elhanyagolható szempont az etikus táplálkozás ügye is, ma már ez is fontos szempont. A húsmentes táplálkozás tiszteletben tartja az állatokat, valamint élőhelyünk megtartására is fókuszál. Nem véletlenül. Hiszen a kiterjedt hús- és tejtermelés óriási mértékű környezetszennyezést eredményez.  Példátlan módon teszi tönkre az erdőket, a legeltetéshez, a takarmány megtermeléséhez szükséges területek miatt a hatalmas erdőpusztítás zajlik, szennyeződnek az élővizek, és a nagytestűszarvasmarha tenyésztés pedig hatalmas mennyiségű metán kibocsátásáért felelős. Ez a káros gáz is hozzájárul a légkör felmelegedéséhez.

Az idén június 12-re eső Húsmentes Világnaphoz 2013-ban csatlakozott Magyarország.  Nem új keletű azonban a húsmentes nap, – írtuk egy régebben megjelent anyagunkban már- „hiszen nagyszüleink, eleink péntekre eső húsmentes napja mögött sokkal inkább vallási, egészségügyi szempontok álltak. Ahogy az ésszerű takarékosság is szerepet játszott abban, hogy a hét egy napján nemet mondtak a húsra. A hús ugyanis drága élelmiszer alapanyag volt mindig. Nagyobb beruházásokat igénylő, nehezebben, sokszor kockázatos módon előállítható élelmiszer, amellyel csínján kellett bánni. Azokon a napokon se falták kilószám, amikor lehetett húst fogyasztani. Nem állt garmadában a kamrában a hús, vagy a füstölt, a sonka, a kolbász.  Nem építették mértéktelen, bőséges húsfogyasztásra a konyhát hazánkban se.”

A mértékletesség nagyon fontos etikus mérce ma már a világon. A húsmentes kérdésben például azért, mert számol azokkal a területekkel, ahol jelen pillanatban is nagy a szükség. Ha a kevesebb hús mellett döntünk, annál kevesebb éhező ember lesz a Földön. „Ugyanis az élelmiszertermelésben ugyanannyi húsra alapozott kalória eléréséhez körülbelül 5-8-szor több gabonára van szükség, mint a növénytermesztésre alapozott élelmiszer előállítás során. Több élelem kerülhet a rászorulók asztalára.”

A világ népessége 2050-re elérheti a 9 milliárd főt. Ha nem változtatunk ma, most radikálisan étkezési szokásainkon, akkor addigra 200 millió tonnával kellene megnövelnünk a hústermelést a Földön, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

Látható tehát, hogy a húsmentes napra, sőt napokra nagyon nagy szüksége van a Földnek, a túlélést biztosíthatja az, ha minél több ember képes csökkenteni húsfogyasztását, ha minél több ember képes átállni húspótló, alternatív táplálékra.

A hüvelyesek és a gabonafélék a nagyágyúk ezen a területen- a szója például, amiből a tofu készül, vagy a búzasikérből készült szejtán, esetleg a Jackfruit, ami egy gyümölcsféle – de éretlen állapotban teljesen semleges az íze, húsa pedig- a feldolgozás során- megszólalásig hasonlít az igazi, állati eredetű húsra vagy húskészítményekre.

………………………………………………………

Nagy segítség lehet mindazoknak, akik szeretnének jobban megismerkedni a húsmentes táplálkozás alapjaival és gyakorlati megvalósításával, az a kiadvány, amely oldalunkon jelent meg. A „Vegán családi kaland” elnevezésű kiadványban értékes információkat és praktikus tippeket találhat az egész család a vegán táplálkozásra való áttéréshez, különös tekintettel a gyermekek étkezésére. Szó esik benne arról, hogy mi is a vegánság, honnan indult a húsmentes táplálkozás szemlélete és igénye. Valamint klassz, könnyen megfőzhető fogások receptjeit is tartalmazza ez a szép és nagyon hasznos kiadvány >> https://zoldkovet.hu/2023/06/07/vegan-csaladi-kaland/

Érdemes figyelni a Zöld Követ Egyesület Facebook oldalát is, mert egy izgalmas kvízjátékkal kedveskedünk nektek.

Ha kitöltöd a KVÍZ-t, akkor részt veszel a sorsoláson, és a Zöld Követ Egyesület jóvoltából Tiéd lehet egy vegán könyvcsomag, vagy az 3 db egyedi Zöld Követ Öko termosz egyike!

A kvízjáték 2023.06.12-től 2023.06.19. 12 óráig tart.