A környezetvédelmet illetően egyre égetőbb az igény a közös együttgondolkodás mellett a közös cselekvésekre is. Ma már nem lehet a levegőbe beszélni, és várni, mi történik. Mindenkinek tenni kell azért, hogy ez a szép bolygó,- jelenleg az egyetlen élhető hely, ami számunkra adatott-, élhető maradjon.

Egyre többen vagyunk mindazok, akik látják a problémákat és keresik a válaszokat, a megoldásokat globálisan, de egészen mikroszinten is, a családok, a hétköznapi emberek szintjén. Mert bármilyen hihetetlen, az, hogy miképp alakul majd a jövő, hogy milyen környezetben élnek majd gyerekeink, unokáink, az most javarészt ezeken a színtereken dől el.

Mert vannak területek és szintek, amelyekre nincs közvetlen ráhatásunk, de a saját otthonunkban a környezetvédelmi kérdéseket illetően nagyon is sok döntési helyzetet élünk meg.

Ilyen a műanyag használata is, egészen pontosan az egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatos attitűdünk. Eljutottunk vajon a határozott elutasításig vagy azért még elcsábíthatóak vagyunk egy-egy kényelmetlen helyzetben, amikor elfelejtettünk magunkkal vinni a vásárláshoz saját szatyrot, csomagolóanyagot?

Reméljük, hogy egyre kevesebb ilyen alkalom adódik már a mindennapok során, hiszen számos egyéb megoldás létezik. Ezek jelentős része éppúgy fillérekbe kerül, vagy akár ingyen van, mint az egyszer használatos szatyrok, tasakok. Amelyek vonzereje javarészt ebben ki is merült: elérhetően olcsók voltak, vagy csak filléres tétel volt a családi költségvetésben. Mellettük szólt még az is, hogy kényelmes megoldást nyújtottak, nem kellett a csomagolóanyagon gondolkodni bevásárlás előtt. Az ember meg már csak ilyen, könnyen belekényelmesedik egy-egy helyzetbe, akkor is, ha az végső soron vagy hosszútávon nem szolgálja az érdekeit.

De nézzünk néhány KÉNYELMETLEN tényt, hogy miért is kell immár végleg lemondani az egyszer használatos műanyagokról.  Kezdjük az egyik legkínosabbal: Egy nejlonszatyrot vagy nejlon tasakot átlagosan 25 percig használunk. De ha arra gondolunk, hogy egy pékségben vagy üzletben egy nejlonba hajítunk egy kakaós csigát, amit a vásárlás után az autóba ülve azonnal befalunk, akkor még ez a 25 perc túl szépen is hangzik. Mert vannak helyzetek, amikor csupán két-három perc miatt nyúltunk a zacskó után, ami aztán azonnal a szemetesben landolt. És még örüljünk, ha a szelektív gyűjtőbe került, ám lehet, hogy nem.

De folytassuk a sort:

  • A világon percenként 1 millió (!) műanyag szatyrot használunk el.
  • Miután rövid használat után megszabadultunk tőlük, még vagy 100-500 évig szennyezik környezetünket attól függően, milyen anyagból készült.
  • Egy átlagos európai ember évente 500 nejlonszatyrot is elhasználhat, ami megdöbbentően magas szám, naponta kb másfél szatyorról van szó.
  • Az EU-ban évente 3,4 millió tonna nejlonszatyrot állítanak elő. Ez több, mint 2 millió autó súlyának felel meg.
  • A tengeri hulladék 80%-a műanyag, amely ma már bizonyítottan módszeresen gyilkolja a tenger élővilágát. Ezernyi sokkoló fotó tanúskodik az emberi felelőtlenségről.

Pedig minden nap tehetnénk azért, hogy ne így legyen. Minden nap többször is választás elé állít minket a mindennapi élet, amikor vásárolni megyünk, uzsonnát csomagolunk a gyereknek, vagy felkészülünk arra, hogy szomjasak leszünk.

A FICSAK és a ZÖLDKÖVET EGYESÜLET alapítója, Király Nóra, ötgyermekes anya így írt erről egyszer:

„Én például a reggelit  vagy a gyümölcsöt, amit a gyerekeknek csomagolok az suliba/edzésre, nem nejlon zacskóba teszem, hanem mosható kis műanyag dobozba. Saját kulacsban viszik az innivalót is. Ügyelek rá, hogy ne használjuk szívószálat és nem veszünk palackozott vizet sem. A mindennapokban pedig mindig van a táskámban több vászon bevásárló szatyor is, hogy akármikor be tudjak vásárolni anélkül, hogy egyszer használatos nejlonszatyrokat kelljen vennem.”

Kicsi dolognak tűnhet mindez, de öt gyermek uzsonnájáról van szó. Öt gyermek innivalójáról. Az naponta minimum 10-15 műanyag palackot és ki tudja hány nejlonzacskót jelentene a környezetnek, ha erre nem terjedne ki egy családanya figyelme. És ez csak egyetlen nap. Egyetlen család.

Éppen ezért nagyon fontos alapvetéseket átadni a gyerekeknek, és mindezt úgy, hogy ne a szavainkat, hanem a mintánkat kövessék!

  • A környezetvédelemben a kicsi dolgok is nagyon értékesek, mert globális szinten összeadódnak, így nincs olyan, hogy amit én teszek, az nem számít. Mert nagyon számít.
  • A környezetünk közös, mindannyiunk felelőssége annak védelme.
  • Nem a világot kell megváltoztatni, hanem a saját gondolkodásunkat!

 

Amennyiben azt szeretnénk, hogy a gyakorlatba is beépíthetőek legyenek az egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatos megoldások, kreatív szemmel kell nézni ezt a területet és mellette nagyon tudatosan készülni kell a megfelelő megoldásra:

  • Legyen nálunk bevásárlószatyor! Ha nem tudunk varrni, vegyünk néhány előre gyártott, kicsire összehajtható darabot, ami akár a legkisebb retikülben is elfér.
  • Tanuljunk meg nemet mondani: Nem, köszönöm szépen, nem kérek nejlonszatyrot, de ha van egy kidobásra szánt papírdoboz, hálás lennék, ha azt megkaphatnám. Sok üzletben kifejezetten örülnek, ha a vásárlók elkérik a dobozokat.
  • Ha van már otthon jó néhány nejlonszatyor a régi életedből, amikor még elfogadtad – használd addig, amíg bírja szusszal!
  • Vásárlásnál legyen szempont az is, hogy milyen mennyiségű csomagolóanyag szeméttel jár a vásárlás. Ha nagy a mennyiség, akkor érdemes elgondolkodni más alternatíván. Sőt akár jelezni is a gyártónak, a kereskedő egységnek, hogy AZÉRT nem náluk vásárolsz, mert elfogadhatatlannak tartod ezt a mértékű környezetszennyezést. Minden visszajelzés hasznos lehet, mert ha sokan mondanak e miatt nemet, talán egy másik megoldást választanak.
  • Ha vásárolni indulunk, és elfelejtettünk bevásárlószatyrot vinni, akkor nézzünk körül az autóban, vagy akár magunkon, mi lehet alkalmas arra, hogy egy-kettőre „csomagoló anyaggá váljon”. Ahogy régen az asszonyok a kötényükbe gyűjtötték össze a körtét, úgy egy az autóban tárolt póló vagy pulcsi vagy egy kendő is csomózható úgy, hogy az autóig vagy akár hazáig megfelelő alternatívája legyen a nejlonnak.

Gondolkodjunk előre, gondolkodjunk úgy, hogy az a jövőt szolgálja, még akkor is, ha az a mában feladatot ad nekünk. Megéri.

A NEMZETKÖZI MŰANYAGMENTES HÓNAP-hoz kapcsolódva nyereményjátékot indítunk!

Arra buzdítunk mindenkit, hogy július 3-án, a nemzetközi nejlonzacskó-mentes napon csak saját bevásárló tasakkal, saját zöldség/gyümölcs tartó táskával menjen bevásárolni és aznap, ha teheti, a saját maga által vitt ételhordó dobozban vigyen magának ebédet.

Mit kell tenned, hogy részt vehess a játékunkban?

Figyeld és like-old a poszt bejegyzést a Zöld Követ FB oldalán és a Zöld Követ FB oldalát magát.
Örökítsd meg egy fotóval a nejlonzacskómentes bevásárlásod, uzsonnás vagy ebédes dobozod, melyben az ebéded viszed, melyet küldj el nekünk a játék alatti posztban hozzászólásként!

A nyereményjátékban 6 szerencsés nyertest sorolunk, melyből 5 résztvevő értékes Zöld Követ Öko ajándékcsomagot kap. A fődíj pedig egy db 15 ezer Forint értékű Lemérem csomagolásmentes bolt vásárlási utalvány.

A nyereményjáték 2023. július 17-én 20 óráig tart. A nyerteseket a Facebook felületén értesítjük 3 munkanapon belül. Sok szerencsét kívánunk!
A játékszabályzatot ITT találod!