Vitamin-nagyhatalom az országunk, ezernyi fantasztikus, illatos, ízletes zöldség-gyümölcs terem meg a haza földben, a hazai kertekben. Mi mégis az avokádó után nyúlunk és chiamag-pudingot kavarunk.

A gyakorlat hosszú évek óta tart és ez a cikk, meg 100 hasonló témakörben írt cikk se tudja ezt a gyakorlatot, ezt a szemléletet egyik napról a másikra megváltoztatni, mégis bízunk abban, hogy hátha eljut oda, ahova el kell jutnia az információnak, mely szerint a hazai élelmiszerek és alapanyagok, az itthon termelt élelmiszer méltó ellenfele lehet bármely import árunak.

A kesudiónak is, meg a makadámdiónak, az ananásznak is, sőt a chiamag meg a goibogyó is csak egy a Földön termett, termelt élelmiszerek közül, nem jobb annál, amit a hazai föld megterem.

Most csak néhány itthon termeszthető, vásárolható gyümölcsöt, zöldséget, gabonát mutatunk be, amelyek nem csak azért jobb választásként, mert tényleg ugyanolyan jók és akár ízletesebbek is lehetnek annál, ami távolról jön. Azért is jobb választás, mert nem távolról jön. Nem kell ezer kilométert utaztatni, nem kell vegyszerekkel frissen tartani vagy kényszer érleltetni. Megterem itt a maga természetességében, a MAGA IDEJÉBEN akár a saját kiskertünkben, vagy a szomszédban. Hozzájuthatunk termelői piacon, ahol, ha tőlük vásárolunk, ez nekik bevétel, nem egy multinak.

A hazai zöldségekről-gyümölcsökről azért tudjuk milyen módszerekkel termesztik- és természetesen itt is szükséges fogyasztói bizalom, hogy elhiggyük, a vegyszermentes termesztés az valóban vegyszermentes termesztést takar. De ha nincs ilyen bizalom, akkor arra is van lehetősége, hogy magunk ültessük el a nekünk termő gyümölcsfákat, vagy gyümölcsbokrokat, mi palántázzuk és gondozzuk aztán a paprikát, a paradicsomot, a tököt, az uborkát…

Természetesen igényel némi szemléletváltozást, ha ebbe az irányba indulunk, hiszen a mérsékelt éghajlaton tényleg minden a maga idejében érik és terem be, idénygyümölcsökkel, idényzöldségekkel kell számolnunk és hiába szeretnénk igazi magyar, szabadföldben termett epret enni decemberben, az nem fog menni. Ahogy a tök is a maga idejében érik be. Ám ez adja a izgalmát is ennek a dolognak.  Hiszen, ha komolyan vesszük azt, hogy visszatérünk hagyományainkhoz, akkor az a gasztronómiát nagyon is érinti. Talán megtanulunk újra azzal bánni, ami adott időben a rendelkezésünkre áll, valamint megtanulhatunk tartósítani, befőzni, elrakni télire… és aztán örülni, amikor télen a saját magunk termelte vagy a saját két kezünkkel elrakott barackbefőttet nyitjuk meg vasárnap, és azt fogyasztjuk desszertként. Úgy, mint régen, amikor a barack meg a körtekompót még édességnek, desszertnek számított és nagy becsben tartotta azt a család apraja nagyja…… emlékezzünk csak vissza a szegfűszeges, cukros körtebefőtt levére, mekkora kincs volt az valamikor.

De nézzük hazánk értékes alapanyagai közül néhányat, amelyeket méltán nevezhetünk superfoodnak:

ALMA

Minden nap egy alma az orvost távol tartja, szól a mondás és ebben van igazság. Bár picivel alacsonyabb a C vitamintartalma, mint a citrusféléknek, de azt tudjuk pótolni csipkebogyóval, bizony, mert annak meg jóval magasabb a C vitamin tartalma, mint bármely citrusoknak, sőt a goi bogyót is leveri.

Az almában nagy mennyiségben találhatunk azonban kalciumot, nátriumot, vasat, rezet, magnéziumot, ként, káliumot, foszfort, cinket, fluort és mangánt. Továbbá magas az  A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E, K- és J-vitamin tartalma is. Zsírok és fehérjék nincsenek az almában, viszont gazdag rostokban és almapektin tartalma is fantasztikus. Kiváló sűrítő anyag, ha szeretnénk valamit zselésíteni, pudingosítani – jobb, mint a chiamag.

KARFIOL

Rendkívül alacsony kalória-, valamint magas rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt a karfiol a fogyókúrázók szuperzöldsége, sőt a cukorbetegek étendjébe is beilleszthető. 10 dkg karfiol mindössze 25 kalóriát tartalmaz. Rosttartalma segíti az emésztést, de jótékony hatással van a vércukor-, illetve a koleszterinszintre is. A karfiol a vitaminok és ásványi anyagok tekintetében is figyelemreméltó: kiemelendő a C- és a K-vitamin, illetve a folsav is. Már 10 dkg karfiol fogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünk 77%-át, mellette gazdag B vitaminokban, és  magnézium, mangán, valamint foszfor tartalma is a előnyhöz juttatja.

DIÓ

A magyar konyha jól ismei a diót, nem múlhat el karácsony dió nélkül. Nem véletlenül kerül azonban az asztalra a dió ünnepeken kívül is, ugyanis a dió E-vitaminban igen gazdag, de többféle B-vitamin is lelhető a dióban, így például az egyre nagyobb figyelmet kapó tiamin. Ez a vitamin védi az idegrendszert valamint az izmokat, illetve serkenti a növekedést. C-vitamin tartalma a levelekben rejtőzik, amit tea formájában is fogyaszthatunk, de főzete gyógyítja a bőrproblémákat is. Rengeteg magnézium és kálium van benne, illetve fluor, mangán és a réz, ez utóbbi a vérképzésben segít. Omega-3 zsírsavakban is gazdag – méltó ellenfele az import dióféléknek, csonthéjasoknak.

LENMAG

Elérkeztünk a chiamag ellenlábasához, a hazai szupermaghoz, a lenmaghoz. A lenmag kifejezetten gazdag vitaminokban Található benne A, B, C, D és E vitamin is. Ásványianyag-tartalma is jelentős, káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, rezet, mangánt is tartalmaz. Áztatás során sűrű nyák oldódik ki belőle, amely tulajdonsága képes a tojást helyettesíteni a tésztaféléknél. Ha zselésíteni akarunk élelmiszert, akkor nyugodtan használjuk a lenmagot, akár a chiamag helyett is.

Fotók forrása: Pixabay